Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Φασολάδα παραδοσιακή

 


Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Μουσκεύουµε τα φασόλια αποβραδίς σε άφθονο νερό. Την εποµένη τα ξεπλένουµε καλά.
  2. Βάζουµε το λάδι σε µια κατσαρόλα µε χοντρό πάτο και το ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά. Ρίχνουµε τα σκορδοκρέµµυδα, τα καρότα και τα κοτσάνια του σέλινου και τα σοτάρουµε µέχρι να µαλακώσουν λίγο.
  3. Προσθέτουµε τα φασόλια, το σκόρδο, το δαφνόφυλλο και το θυµάρι και ρίχνουµε περίπου 1½ λίτρο ζεστό νερό. Μόλις κοχλάσει το υγρό, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε µε µισοσκεπασµένη κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας πότε-πότε.
  4. Μετά προσθέτουµε την ντοµάτα, τον πελτέ και λίγο αλάτι και βράζουµε για άλλα 45 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν τα φασόλια και να χυλώσει η σούπα.
  5. Τα τελευταία 15 λεπτά προσθέτουµε τα φύλλα του σέλινου και το µπούκοβο ή το κοκκινοπίπερο. Αν κατά το µαγείρεµα σωθούν τα υγρά, προσθέτουµε λίγο ζεστό νερό.
  6. Ελέγχουµε το αλάτι.
  7. Αν στο τέλος η φασολάδα δεν έχει χυλώσει καταπώς µας αρέσει, παίρνουµε 1 - 2 κουτάλες από τη σούπα (υγρό+στερεά) και τα πολτοποιούµε στο µπλέντερ.
  8. Ρίχνουµε τον πολτό στην κατσαρόλα και αφήνουµε το φαγητό να πάρει µια-δυο βράσεις.
  9. Πετάµε τη δάφνη, το σκόρδο και το θυµάρι (αν βάλαµε κλωνάρι), σβήνουµε τη φωτιά, αλλά αφήνουµε την κατσαρόλα πάνω στο µάτι, ώστε να «ωριµάσει» η γεύση της και να «δέσει» καλύτερα.
  10. Η φασολάδα συνοδεύεται από ελιές, ρέγκα και άλλα παστά, όπως και από τσακισµένο ξερό κρεµµύδι, αλλά και καµιά ροδέλα λουκάνικου ή λίγα κοµµατάκια σύγλινο Μάνης, περασµένα από τηγάνι, είναι πειρασµός.

Μυστικά

Εάν τα φασόλια δεν είναι βραστερά και χρειαστεί να προσθέσουµε νερό, θα πρέπει να είναι ζεστό για να µη διακοπεί ο βρασµός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου