Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Η Γερμανία και η αντικινεζική συμμαχία

Σωτηρία Πάνου

 

Από τις 19 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου, η διετής κοινή αεροπορική στρατιωτική άσκηση «Dark-2022» διεξάγεται στο Ντάργουιν, στη βόρεια Αυστραλία. Συμμετέχουν 100 αεροσκάφη και 2.500 στρατιωτικοί.

 

Μεταξύ αυτών, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Γερμανία συμμετέχουν πλήρως στη στρατιωτική άσκηση για πρώτη φορά φέτος. Οι ΗΠΑ θέλουν να κερδίσουν την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για να σχεδιάσουν τη λεγόμενη ασιατική εκδοχή του ΝΑΤΟ και η αποστολή της πολεμικής αεροπορίας από τη Γερμανία αυτή τη φορά είναι η μεγαλύτερη στην περιοχή Ινδοειρηνικού, μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

 

«Θέλουμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στην Ασία σε μια μέρα», είπε ο αντιπτέραρχος Ίνγκο Γκέρχαρτζ, επικεφαλής της Luftwaffe, όταν ρωτήθηκε εάν γερμανικά στρατιωτικά αεροπλάνα θα περνούσαν από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την Κίνα. Ο Γκέρχαρτζ κατέστησε σαφές ότι τα αεροπλάνα θα ακολουθήσουν τη διαδρομή της πολιτικής εναέριας κυκλοφορίας και δεν υπάρχει σχέδιο να περάσουν από το Στενό της Ταϊβάν. Τόνισε ότι η ανάπτυξη της Luftwaffe είναι για να στείλει ένα μήνυμα στους εταίρους και όχι στην Κίνα και δεν πιστεύει ότι έχουν σταλεί απειλητικές πληροφορίες στην Κίνα.

 

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΜΕ

Σχετικά με την αποστολή 13 στρατιωτικών αεροσκαφών της Luftwaffe στην Αυστραλία για να συμμετάσχουν στη στρατιωτική άσκηση, ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης παρατήρησαν ότι υπήρξαν φωνές στην κινεζική κοινή γνώμη που προειδοποιούσαν τον εμπορικό της εταίρο τη Γερμανία, να μην συμμετάσχει στο «αντικινεζικό παιχνίδι» των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung πιστεύει ότι αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία προσχωρεί στην «αντικινεζική συμμαχία» υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Κίνας.

 

«Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία πήγε στην “περιοχή του Ινδοειρηνικού” αυτή τη φορά, όχι για να δείξει τη δύναμή της, αλλά για να αντικατοπτρίσει τη νέα στρατηγική της θέση, δηλαδή για να στείλει ένα μήνυμα στον έξω κόσμο ότι θα συμμετάσχει ενεργά στις στρατιωτικές υποθέσεις στην περιοχή, στο μέλλον».

 

Το δημοσίευμα επεσήμανε ότι το γερμανικό ναυτικό είχε αποστείλει φρεγάτα στην περιοχή του Ινδοειρηνικού πέρυσι και τώρα είναι η σειρά των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Αν και, όπως σε παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν, ο γερμανικός στρατός δεν έδειξε ξεκάθαρα «ποιος είναι πιθανός αντίπαλος» ή «για ποιο σενάριο θα εκπαιδευτεί», είναι όμως σαφές για τι είδους κατάσταση προετοιμάζονται οι συγκεκριμένοι Ασιάτες εταίροι: Στοχεύστε την Κίνα.

 

«Ο στρατός της Γερμανίας είναι ακόμη αδύναμος και δεν μπορεί να ανατρέψει την παλίρροια σε περιόδους κρίσης, αλλά από πολιτική άποψη, η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει μια νέα διαδρομή, η οποία θα εμποδίσει τη Γερμανία να διατηρήσει στενές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την Κίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως ισχύει σήμερα και για τις σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρωσία». Η Frankfurter Allgemeine Zeitung ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία προσχωρεί σε μια «αντικινεζική συμμαχία» με επικεφαλής τις ΗΠΑ, αλλά οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δοκιμαστεί, όχι μόνο στα στενά της Ταϊβάν.

 

Επίσης, στις 16 Αυγούστου, η γερμανική εφημερίδα Die Welt δημοσίευσε μια πιο άμεση άποψη, λέγοντας ότι είναι αξιοθαύμαστο για τη γερμανική Πολεμική Αεροπορία να δείχνει τη δύναμή της στην Κίνα, αλλά και η Γερμανία πρέπει να έχει αυτογνωσία ότι δεν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Αντιμετωπίζει τον εαυτό της ως γίγαντα».

 

Το γερμανικό TV1 παρατήρησε ότι υπήρχαν φωνές που προειδοποιούσαν τη Γερμανία να μην συμμετάσχει στο «αντικινεζικό παιχνίδι» των Ηνωμένων Πολιτειών στο πεδίο της κοινής γνώμης της Κίνας.

 

Η γαλλική Le Monde προειδοποίησε ευθαρσώς ότι η Γερμανία πρέπει να έχει αυτοσυνειδησία για τις δυνάμεις της και να μην είναι «νάνος παριστάνοντας τον γίγαντα».

 

Η Le Monde αναρωτήθηκε ποια είναι τα συμφέροντα της Γερμανίας στην Άπω Ανατολή; Ποια είναι τα μέσα βίας, εάν χρειαστεί, για την υπεράσπιση αυτών των συμφερόντων; «Είναι καλύτερο για τον γερμανικό στρατό να ασκήσει επιρροή στην Ευρώπη για να ελαφρύνει το βάρος σε συμμάχους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά να πάει στην “περιοχή Ινδοειρηνικού” και να παριστάνει τον γίγαντα», καταλήγει το άρθρο.

 

Η ΑΣΚΗΣΗ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, 6 μαχητικά αεροσκάφη «Typhoon» της Luftwaffe αναχώρησαν από την αεροπορική βάση Neuburg στη Γερμανία το απόγευμα της 15ης Αυγούστου, ακολουθούμενα από 4 μεταγωγικά αεροσκάφη A400M και 3 αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού A330.

 

Ωστόσο, μόνο πέντε μαχητικά αεροσκάφη «Typhoon» έφτασαν στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα από τα μαχητικά αεροσκάφη παρουσίασε βλάβη στο υδραυλικό σύστημα και σταμάτησε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για επισκευή.

 

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ποτέ η Luftwaffe «δεν έχει ταξιδέψει τόσο μακριά», πετώντας 15.000 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από τη Γερμανία στην Αυστραλία. Ο επικεφαλής της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε πριν ξεκινήσει ο σχηματισμός, ότι η αποστολή στην άλλη άκρη του κόσμου για να συμμετάσχει στην κοινή στρατιωτική άσκηση είναι η μεγαλύτερη και πιο απαιτητική κινητοποίηση της Luftwaffe από την ίδρυσή της. «Θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στην Ασία σε μια μέρα», πρόσθεσε.

 

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας, η άσκηση «Pitch Black-2022» διεξάγεται κυρίως στις βάσεις Ντάργουιν και Τίνταλ της Βασιλικής Αεροπορίας. Οι 17 χώρες που συμμετέχουν στην άσκηση είναι η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Ινδονησία, η Ινδία, η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Μαλαισία.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η συγκεκριμένη στρατιωτική άσκηση χρονολογείται από το 1981 και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ συμμετείχε για πρώτη φορά το 1983. Η άσκηση του 2018 ήταν η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, με 4.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό και 140 αεροσκάφη, με την ινδική Πολεμική Αεροπορία να συμμετέχει για πρώτη φορά. Σε σύγκριση με την άσκηση το 2018, η κλίμακα του «Dark-2022» έχει μειωθεί, αλλά ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν έχει αυξηθεί από 12 σε 17.

 

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-ΚΙΝΑΣ

Στις 19 Αυγούστου, το Reuters ανέφερε μια έκθεση έρευνας του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (IW) που επεσήμανε ότι παρόλο που η Γερμανία αντιμετωπίζει πολιτική πίεση για να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από την Κίνα, η γερμανική οικονομία έχει γίνει περισσότερο εξαρτημένη από την Κίνα το πρώτο εξάμηνο του 2022, με τα ελλείμματα τόσο των άμεσων επενδύσεων όσο και του εμπορικού ισοζυγίου να φτάνουν σε νέα ύψη.

 

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών ανέφερε στην έκθεση ότι η αύξηση των εξαγωγών της Γερμανίας προς την Κίνα έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, επικαλούμενο την άποψη οικονομολόγων, ότι η κινεζική αγορά αρχίζει να βλέπει περισσότερες τάσεις τοπικής παραγωγής.

 

«Η γερμανική οικονομία εξαρτάται πολύ περισσότερο από την Κίνα από ό,τι η κινεζική οικονομία από τη Γερμανία», δήλωσε ο Jürgen Matthes, συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο.

 

Τόσο αυτή η ερευνητική έκθεση όσο και οι πρόσφατες παρατηρήσεις του Γερμανού καγκελαρίου, καλούν τις γερμανικές εταιρείες να μειώσουν ή να μην εξαρτώνται υπερβολικά από την Κίνα. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα άλλου γερμανικού think tank δείχνει ότι εάν η ΕΕ και η Γερμανία «αποσυνδεθούν» από την Κίνα σε ό,τι αφορά το εμπόριο, η Γερμανία θα υποστεί ζημιά ισοδύναμη με 6 φορές με αυτή που προκάλεσε το BREXIT.

 

Κατά την άποψη του Matthes, η οικονομική εξάρτηση της Γερμανίας από την Κίνα είναι στην πραγματικότητα ένα «πολιτικό ζήτημα», επειδή η θέση της Κίνας στο ζήτημα της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης και η στρατιωτική της στάση στο ζήτημα της Ταϊβάν έχουν κάνει τη Γερμανία να αναθεωρήσει τις εμπορικές της σχέσεις με το Πεκίνο.

 

«Ωστόσο, παρά αυτά τα προβλήματα, η οικονομική αλληλεξάρτηση Γερμανίας και Κίνας κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση με ανησυχητικό ρυθμό το πρώτο εξάμηνο του 2022». Η έρευνά του ινστιτούτου διαπίστωσε ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του τρέχοντος έτους, οι γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα έφτασαν τα 10 δις ευρώ περίπου, ξεπερνώντας κατά πολύ το υψηλότερο από το 2000 των 6,2 δις ευρώ.

 

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών διαπίστωσε επίσης ότι το μερίδιο της Κίνας στις γερμανικές εισαγωγές αυξήθηκε στο 12,4% το πρώτο εξάμηνο του 2022, από 3,4% το 2000, και ότι η αξία των γερμανικών εισαγωγών κινεζικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 45,7% σε ετήσια βάση, κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου.

 

Λίγο περισσότερο από τα μισά του 2022, το εμπορικό έλλειμμα της Γερμανίας με την Κίνα έχει εκτιναχθεί σε σχεδόν 41 δις ευρώ, αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι το χάσμα θα διευρυνθεί περαιτέρω μέχρι το τέλος του έτους.

 

Για τον σκοπό αυτό, το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών ζήτησε αλλαγή πολιτικής, προτρέποντας τη Γερμανία να μειώσει τα κίνητρα για συναλλαγές με την Κίνα και έναντι αυτού να συναλλάσσεται περισσότερο με άλλες αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα από την Ασία.

 

Ο Matthes κάλεσε επίσης τις γερμανικές εταιρείες να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα, υποστηρίζοντας ότι, σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης στην Ταϊβάν από την Κίνα, οι βέβαιες δυτικές κυρώσεις στο Πεκίνο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χρεοκοπία γερμανικών εταιρειών.

 

Στις 11 Αυγούστου, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πραγματοποίησε την πρώτη του καλοκαιρινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Μιλώντας για την Κίνα είπε ότι η Γερμανία και η Κίνα συζήτησαν την πρώτη επίσκεψή του στην Κίνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αλλά δεν είχε οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

 

Ταυτόχρονα, ο Σολτς εστίασε επίσης στη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές, καλώντας τις γερμανικές εταιρείες να μην βασίζονται πολύ στην Κίνα, αλλά να επικεντρωθούν σε μια διαφοροποιημένη αλυσίδα εφοδιασμού. Η μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές αποτελεί ήδη μέρος της εθνικής στρατηγικής της Γερμανίας. «Πιστεύω ότι η γερμανική οικονομική κοινότητα έχει πάρει τώρα τη σωστή απόφαση», είπε.

 

Από την άλλη πλευρά, στις 9 Αυγούστου, το Ινστιτούτο Ifo, δημοσίευσε μια έκθεση την οποία παρήγγειλε η Βαυαρική Βιομηχανική Ένωση (VBW), η οποία προσομοίωσε την εμπορική σχέση μεταξύ ΕΕ και Κίνας. Πέντε πιθανά σενάρια, όπως η «αποσύνδεση», υπολογίζονται και αναλύονται, για να γίνουν συστάσεις για το μελλοντικό οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας.

 

Η έκθεση επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια, το γερμανικό εμπόριο εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Κίνα και η Κίνα έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας. Το 1990, το εμπόριο με την Κίνα αντιπροσώπευε λιγότερο από το 1% του εξωτερικού εμπορίου της Γερμανίας. Το 2021, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 9,5%. Επιπλέον, το 46% των γερμανικών εταιρειών δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή βασίζεται σε ενδιάμεσες εισροές από την Κίνα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Iver.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, εάν η ΕΕ και η Κίνα αποσυνδεθούν μονομερώς, οι συνολικές εισαγωγές της Γερμανίας από την Κίνα θα μειωθούν κατά 95,84% και οι εξαγωγές της στην Κίνα θα μειωθούν επίσης κατά 17,73%.

 

Εάν η ΕΕ και η Κίνα «αποσυνδεθούν» και υπάρξει εμπορικός πόλεμος, οι εισαγωγές της Γερμανίας από την Κίνα θα μειωθούν κατά 96,44% και η πτώση των εξαγωγών προς την Κίνα θα εκτοξευθεί στο 97,19%.

 

Και στα δύο σενάρια, το γερμανικό πραγματικό ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 0,52% και 0,81%, αντίστοιχα. Η έκθεση τονίζει ότι αυτά τα στοιχεία μπορεί να φαίνονται μικρά, αλλά σε σύγκριση με τη μείωση κατά 0,14% του πραγματικού ΑΕΠ της Γερμανίας όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ, το κόστος της «αποσύνδεσης» με την Κίνα είναι στην πραγματικότητα «πολύ υψηλό», που ισοδυναμεί με σχεδόν 4-6 φορές μεγαλύτερες απώλειες.

 

Παρά τα δυσμενή οικονομικά σενάρια, το Βερολίνο φαίνεται αποφασισμένο να δοκιμάσει την τύχη του και στο γεωπολιτικό πεδίο. Μόνο, που όπως επισημαίνουν και οι Γάλλοι, σε αυτό το πεδίο εξακολουθεί να είναι ένας νάνος.

 

https://www.geoeurope.org/2022/08/24/i-germania-kai-i-antikineziki-symmaxi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου