Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς αγροτών η επιστροφή ΕΦΚ για πετρέλαιο, κριτήρια και ποσά

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η απόφαση που συνυπέγραψαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος και  ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γεώργιος Πιτσιλής, σχετικά με τα κριτήρια που θα ισχύσουν για την επιστροφή του ΕΦΚ, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (4485/24-8-2022/ Τεύχος Β΄) και άμεσα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των αγροτών τα ποσά που δικαιούνται.

Στο σχετικό ΦΕΚ αναγράφονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου εσωτερικής καύσης, ανά καλλιέργεια και εκτροφή (εδώ)

Τα κριτήρια στηρίζονται στην ΚΥΑ ΔΕΦΚΦ Α 1141582/ΕΞ2016/29.9.2016  των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ Β’3155/2016).


Σύμφωνα με την απόφαση δικαιούχοι είναι όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες - φυσικά πρόσωπα, που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων έως την 15η Ιουλίου 2022 και έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για τα έτη 2021 και 2022.

Όπως προβλέπει η απόφαση, το ποσό που δικαιούται κάθε αγρότης θα πιστωθεί άμεσα στον τραπεζικό του λογαριασμό, χωρίς να απαιτείται η υποβολή οποιουδήποτε δικαιολογητικού (για την αλλαγή των όρων είχαμε γράψει στον ΑγροΤύπο σχετικό ρεπορτάζ).


Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση τις μέγιστες ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου ανά αγρότη, ανάλογα με τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας ή το ζωικό κεφάλαιο που κατέχει, όπως έχει καθοριστεί με το ΦΕΚ Β 3155/2016 (εδώ).

Όπως τονίζει το ΥπΑΑΤ, τα ποσά που θα καταβληθούν, μετά από κυβερνητική απόφαση, είναι ακατάσχετα και δε συμψηφίζονται με επιστρεπτέα ποσά οφειλών προς το Δημόσιο. Σημειώνεται ότι το ποσό που θα διατεθεί είναι αυξημένο κατά 10 εκατ. ευρώ, από τα 60 εκατ. ευρώ στα 70 εκατ. ευρώ. Οι αγρότες λαμβάνουν πάλι την επιστροφή του ΕΦΚ καθώς αυτή είχε καταβληθεί για τελευταία φορά το 2016.


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε δήλωσή του τονίζει ότι «η κυβέρνηση με συνέπεια υλοποιεί τις αποφάσεις της για στήριξη των πολιτών και ιδιαίτερα των παραγωγών στον πρωτογενή τομέα. Η απόφασή μας να βρισκόμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, ιδιαίτερα αυτήν την δύσκολη περίοδο, είναι αδιαπραγμάτευτη. Στηρίζοντας τον Έλληνα αγρότη, στηρίζουμε την ελληνική περιφέρεια και την ελληνική κοινωνία».

Παϊσιάδης Σταύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου