Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Αναφορά της βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ε. Σκούφα, για την αδειοδότηση επιχείρησης παραγωγής κάρβουνου στον Παντελεήμονα

«Οι επενδύσεις δεν πρέπει να «πνίγουν» τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ούτε τους κατοίκους και πολίτες»

Τις αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής του Παντελεήμονα και του Πλαταμώνα, αναφορικά με τη λειτουργία καμινιού παραγωγής κάρβουνου, φέρνει στη Βουλή με Αναφορά, η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, μετά και την Επιστολή 100 πολιτών, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες μόνιμων και παραθεριστικών κατοικιών, ιδιοκατοικουμένων και ενοικιαζομένων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Παραγωγή κάρβουνου σε μικρή απόσταση σπιτιών – επιχειρήσεων και δίπλα σε δασική έκταση 

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, οι πολίτες δηλώνουν την έντονη όχληση και δυσφορία τους για το γεγονός ότι ηεπιχείρηση ανθρακοκαμίνου σε ιδιόκτητο ακίνητο, στη θέση «Άγιοι Ανάργυροι» στον Παντελεήμονα του Δήμου Δίου-Ολύμπου, είναι σε μικρή απόσταση από τις κατοικίες – επιχειρήσεις τους και το σημαντικότερο, σε ελάχιστη απόσταση από την πλησίον δασική έκταση.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία της, αδειοδοτήθηκε για ένα έτος, ωστόσο οι πολίτες αναφέρουν ότι η εγκατάσταση δε διαθέτει τηννόμω απαιτούμενη από τη δασική έκταση και από τις κατοικίες και επιχειρήσεις τους απόσταση.

Να εξεταστεί η αδειοδότηση της επιχείρησης αλλά και η επάρκεια του νομοθετικού πλαισίου

«Τίθεται το ζήτημα της νόμιμης λειτουργίας της αναφερόμενης επιχείρησης και αυτό χρήζει περαιτέρω αρμοδίου διοικητικού ελέγχου και ενδεχομένως να τίθεται και το ζήτημα της επάρκειας του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, όταν πλησίον επιχειρήσεων παραγωγής ανθροκαμίνων προ-ϋφίστανται κατοικίες και τουριστικές υποδομές», αναφέρει η βουλεύτρια Πιερίας και ζητά ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου