Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Οι μικροί Πικάσο απ την Κάσο ζωγραφίζουν για καλό σκοπό

     

«Κάθε χρόνο μαζεύονται της Κάσου τα παιδάκια κι όλα με κέφι και χαρά βάφουμε βοτσαλάκια» 

 

Το ξεκίνημα 

Ξεκίνησαν πριν πέντε χρόνια. Εκεί στην παραλία της Κοφτερής της Κάσου, τα βοτσαλάκια σμιλευμένα απ τον κύμα που «σβήνει» πάνω τους την ταραχή του Νότιου  Αιγαίου γίνονται καμβάς για να ζωγραφίσουν τα παιδιά. 

Τα παιδιά της Κάσου, αλλά κι όσα έρχονται τον Αύγουστο από όλες τις γωνιές της γης για να ενωθούν με ότι έχει δημιουργήσει ο χρόνος και οι πρόγονοί τους στο ηρωικό νησί της Κάσου, αναλαμβάνουν δράση. Μαζεύουν τα βοτσαλάκια που τους αρέσουν, παίρνουν πινέλα και μπογιές και ζωγραφίσουν το χαμόγελό τους, τις εικόνες απ το νησί που γέμισαν την ψυχή τους, τα πολύχρωμα ταξίδια του νου τους. 

Όλη αυτή η γιορτή κάθε χρόνο γίνεται καλύτερη και έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός, ως μια ευχάριστη καλοκαιρινή γιορτή για τα παιδιά που βρίσκονται στο νησί την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου. 

 

Η φετινή εκδήλωση 

Φέτος ξεκίνησαν από τις 2 Αυγούστου και κάθε απόγευμα μέχρι τις 8 Αυγούστου οι λιλιπούτιοι ζωγράφοι μαζεύονταν στην παραλία της Κοφτερής για να δώσουν ζωή και χρώμα στις πετρούλες και τα βότσαλα. Καραβάκια, ελληνικές σημαίες, λουλούδια και ψάρια μέχρι μίνιον, καρδούλες, τοπωνύμια, φράουλες, καρπούζια κλπ είχαν την τιμητική τους και φέτος.

Όλα αυτά τα μοναδικά έργα των παιδιών απλώθηκαν στις μεγάλες τάβλες και ακολούθησε το καθιερωμένο Bazzar - party τους. Διότι μπορεί να είναι ένα παιχνίδι που απολαμβάνουν, αλλά κάθε χρόνο αποφασίζουν και ποιος θα είναι ο σκοπός για τον οποίο θα ζωγραφίσουν και πού θα δώσουν τα χρήματα που θα συγκεντρώσουν. 

 

Η φετινή καλή πράξη 

Στο φετινό bazzar –party των παιδιών ανταποκρίθηκαν πολλοί. Οργανώθηκε μια όμορφη γιορτή με μουσική που έπαιξαν παιδιά και νέοι της Κάσου που μαθαίνουν παραδοσιακή μουσική, δείχνοντας το ταλέντο τους. Οι μαμάδες ετοίμασαν και πρόσφεραν για την γιορτή εξαιρετικά εδέσματα που τα απόλαυσαν μικροί μεγάλοι. Στο τέλος της γιορτής το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό. Οι επισκέπτες, πήραν από ένα δυο βοτσαλάκια και άφησαν στον πολύχρωμο κουμπαρά όποιο χρηματικό ποσό επιθυμούσαν. Συγκεντρώθηκαν συνολικά 800,40 ευρώ! 

Το ποσό δόθηκε στον Παπα-Γιάννη για τις ανάγκες των δράσεων και των εκδηλώσεων του κατηχητικού που θα γίνουν το χειμώνα για τα παιδιά που μένουν μόνιμα στο νησί. 

 

Οι ευχαριστίες 

Οι μικροί Πικάσο από την Κάσο, ευχαριστούν όλους όσους στηρίζουν την προσπάθεια αυτά τα πέντε χρόνια, το ΠΛΑΙΣΙΟ - PLAISIO που ήταν ο χορηγός της φετινής διοργάνωσης, τον Δήμο της Ηρωικής Νήσου Κάσου, τον Νικήτα Καμπούρη, τους εθελοντές και φυσικά όλες τις μαμάδες για την βοήθεια και τα εδέσματα τους.

 

Ο πατέρας της εκδήλωσης 

Η δραστηριότητα για τα παιδιά «Οι μικροί Πικάσο από την Κάσο» ήταν μια ιδέα του δημοσιογράφου Αντώνη Καραγιαννάκη, ο οποιος κάθε χρόνο επισκέπτεται την γενέτειρά του μαζί με τον γιό του και συμμετέχει σε δράσεις που γίνονται στο νησί από τους «παλιννοστούντες» Κασιώτες. Καλλωπισμοί, καθαρισμοί, προετοιμασίες για τα τοπικά πανηγύρια, κ.α. Η εκδήλωση για τα παιδιά ξεκίνησε ως μια αυθόρμητη ιδέα δημιουργικής απασχόλησης τους και καθιερώθηκε ως μια γιορτή που αγαπήθηκε απ όλους. 

 

Με την ευχή ότι θα έχουμε ένα καλό υπόλοιπο καλοκαίρι «Οι μικροί Πικάσο από την Κάσο» μετά την επιτυχία και της φετινής γιορτής, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο καλοκαίρι με νέες ιδέες, νέες παρουσίες και νέες δημιουργίες.

Σας ευχαριστούμε παιδιά για την αγάπη σας για το όμορφο νησί σας, την Κάσο, καθώς και τα χαμόγελα και την ελπίδα που γεννιέται μέσα από αυτήν πολύχρωμη γιορτή σας! 

 

 

Φωτογραφίες: Αντώνης Καραγιαννάκης 

Επιμέλεια κειμένου και κοινοποίησης 

Γιώργος Κουκουλιάτας, δημοσιογράφος  (odialogos@gmail.com

 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου