Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Επιστολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε καλλιέργειες καπνού εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα των τελευταίων ημερών

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των αγροτών επιδεικνύοντας την κοινωνική ευαισθησία απέναντι στα προβλήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας.


Σήμερα, Δευτέρα 08-08-2022, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου απέστειλε επιστολή προς τον ΕΛΓΑ, στην οποία εξέθετε τα προβλήματα από της ζημιές που υπέστησαν καλλιέργειες καπνού στην Τοπική Κοινότητα Καταχά του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού, μετά από το παρατεταμένο κύμα καύσωνα που έπληξε την περιοχή στα τέλη του Ιουλίου.
Αναλυτικά το κείμενο της σχετικής επιστολής έχει ως εξής: 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

       Κατερίνη, 08/ 08/ 2022

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

                    Αριθμ. Πρωτ.:570527(2428)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

 

 

Ταχ. Δ/νση: 28ης Οκτωβρίου 40

 

 

 

 

 

 

1. Πρόεδρο ΕΛΓΑ

   κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο

 

2.  Προϊσταμένη Υποκαταστήματος

    ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης

    κα Λαχουρά Ευαγγελία

Ταχ. Κώδικας: 60132

 

 

Πληροφορίες: Βάια Τσιαμπάζη

 

 

Τηλέφωνο: 2351351260-262

 

 

Email: s.mavridou@pieria.pkm.gov.gr

 

 

 

ΠΡΟΣ

 

 

 

ΚΟΙΝ 

 

1. Γραφείο Περιφερειάρχη ΠΚΜ
2. Γραφείο Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας ΠΚΜ  

           κ. Γεωργίου Κεφαλά

3. Δήμαρχο Πύδνας - Κολινδρού

           κ. Αναστάσιο Μανώλα

4. Πρόεδρο Κοινότητας Αιγινίου

           κ. Νικόλαο Γκορίδη

5. Πρόεδρο Κοινότητας Καταχά

           κ. Ευστάθιο Ακριτίδη

6. Πρόεδρο Αγροτικού Συνεταιρισμού Σφενδάμης

           κ. Γεώργιο Πολυχρονίδη

 

 

ΘΕΜΑ:

Προβλήματα σε καλλιέργειες καπνού στο Δήμο Πύδνας – Κολινδρού της Π.Ε. Πιερίας

 

Αντικείμενο της παρούσας επιστολής αποτελούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί λόγω του καύσωνα στις καλλιέργειες καπνού στην περιοχή του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού.

Όπως έχει διαπιστωθεί από αυτοψία κλιμακίου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στις 3 Αυγούστου 2022, πράγματι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα ο παρατεταμένος καύσωνας ευθύνεται για τις εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού και συγκεκριμένα, στις καλλιέργειες καπνού στην τοπική κοινότητα Καταχά. Παρατηρήθηκαν μαράνσεις των φύλλων (μεταξύ 5° - 15°), που ξεκίνησαν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, οι οποίες οδηγούν σε ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση του προϊόντος. Δεν παρατηρήθηκαν εμφανή συμπτώματα μυκητολογικών προσβολών.

Οι καπνοκαλλιέργειες αποτελούν διαχρονικά, δυναμική και παραδοσιακή καλλιέργεια για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού, με αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ οι εκτεταμένες ζημιές που προκαλούνται στην Πιερία εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη και την περαιτέρω ανάπτυξη του αγροτικού τομέα του τόπου μας, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας.

Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε όπως σταθείτε αρωγοί στο πλευρό των καπνοκαλλιεργητών που έχουν υποστεί ζημιές στις καλλιέργειές τους.

Σας  ευχαριστώ θερμά για το διαχρονικό ενδιαφέρον που επιδεικνύετε για τα προβλήματα της Πιερίας και των παραγωγών μας. Προσβλέπουμε σε μία  αγαστή συνεργασία, προσπαθώντας άοκνα για το καλό των πολιτών και του τόπου μας.

 

Με εκτίμηση,

 

 

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΤΗΣ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ

 

 

 

 

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου