Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, η ανέχεια γενικεύεται...


Εχει περάσει μία εβδομάδα από την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και ακόμη δεν έχουν κοπάσει οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την… επιτυχημένη πορεία της οικονομίας! Στη χώρα όπου σύμφωνα με τη Eurostat το 28% του πληθυσμού αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, η κυβέρνηση επαίρεται για τις επιδόσεις της στην οικονομία και τα πετσωμένα ΜΜΕ δηλώνουν εκστασιασμένα για τα επιτεύγματα Μητσοτάκη που αφορούν την αύξηση του ΑΕΠ. Μια αύξηση... την οποία καρπώνονται οι λίγοι και εκλεκτοί του συστήματος Μητσοτάκη, ενώ οι πολλοί καλούνται να ζήσουν με επιδόματα που για να μην τα πούμε έτσι τα λέμε… pass.

Ας μην ξεχνάμε το γεμάτο κομπορρημοσύνη μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη της 1ης Νοεμβρίου 2017: «Δεν θέλουμε ανθρώπους εξαρτημένους από επιδόματα. Θέλουμε ανθρώπους που θα πάρουν ξανά τη ζωή τους στα χέρια τους». Έκτοτε έχουν περάσει σχεδόν πέντε έτη και στα τρία εξ αυτών είναι πρωθυπουργός…

Τρομάζουν οι αριθμοί

• Σύμφωνα με τη Eurostat, τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκαν στη Ρουμανία (34%), τη Βουλγαρία (32%), την Ελλάδα και την Ισπανία (και οι δύο 28%). Αντίστοιχα τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκαν στην Τσεχία (11%), τη Σλοβενία (13%) και τη Φινλανδία (14%). Σημειωτέον ότι ο λαός της Τσεχίας που αντιμετωπίζει τον χαμηλότερο κίνδυνο φτώχειας στην ευρωπαϊκή επικράτεια βρίσκεται στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της συρρίκνωσης του εισοδήματός του.

• Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, το 80% των εργαζομένων δεν έχει δει ακόμη καμία αύξηση στον μισθό του το 2022, ενώ οι διαρκείς αυξήσεις στην αγορά ενέργειας και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν αναγκάσει το 70% των εργαζομένων να περικόψει δαπάνες από την αγορά βασικών ειδών διατροφής. • Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, η αύξηση των τιμών του ρεύματος στοιχίζει στους Ελληνες εργαζόμενους σχεδόν δύο κατώτερους μισθούς. Μετά την Τσεχία, η Ελλάδα μαζί με την Εσθονία είναι οι χώρες στις οποίες οι εργαζόμενοι χρειάζονται τις περισσότερες ημέρες εργασίας για να πληρώσουν τον ετήσιο λογαριασμό ρεύματος (65 μέρες εργασίας με ακαθάριστο κατώτατο μισθό στην Τσεχία – 54 σε Ελλάδα και Εσθονία).

• Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το β΄ τρίμηνο του 2022 (όταν ενσωματώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού) το μισθολογικό κόστος εμφάνισε μηδενική αύξηση της τάξης του 0,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη μεταβολή του β΄ τριμήνου 2021. Ωστόσο ο εποχικά διορθωμένος δείκτης μισθολογικού κόστους του β΄ τριμήνου 2022 αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β΄ τριμήνου 2021 παρουσιάζει μείωση κατά 0,9%!

• Σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, στο πρώτο επτάμηνο του 2022 οι μερικώς απασχολούμενοι μετρήθηκαν σε 644.717, που αντιστοιχεί περίπου στο 30% του κόσμου της μισθωτής εργασίας.


• Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ, οι μερικώς απασχολούμενοι καταγράφουν τη μεγαλύτερη απώλεια αγοραστικής δύναμης εξαιτίας του πληθωρισμού, σε ποσοστό 29,2%, έναντι των άλλων μισθολογικών κλιμακίων.

• Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), οι συνταξιούχοι χάνουν από την ανεξέλεγκτη και κερδοσκοπική ακρίβεια πάνω από το 25% της αγοραστικής τους δύναμης.

Pass παντού

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη όλα αυτά αντιμετωπίζονται με pass. Επιδόματα που όταν τα χορηγούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνθήκες μηδενικού πληθωρισμού ήταν ψίχουλα. Τώρα βέβαια κυριαρχεί, πέραν της επίπλαστης πραγματικότητας των πετσωμένων ΜΜΕ, το σύνθημα «προσαρμόζεσαι ή πεθαίνεις». Τι κι αν η συντριπτική πλειονότητα των κρατικών κονδυλίων που διοχετεύονται μέσω επιδοτήσεων καταλήγει τελικά στα χέρια πάλι των ολίγων; Το θέμα είναι η προσαρμογή για να επιβιώσεις…

Το νέο και πολυδιαφημισμένο αυτή την εβδομάδα επίδομα είναι η επιταγή ακρίβειας… Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, αυτό το έκτακτο βοήθημα ύψους 250 ευρώ θα δοθεί τα Χριστούγεννα και θα αφορά 2,3 εκατομμύρια οικονομικά ευάλωτους. Πρόκειται για τις κατηγορίες των χαμηλοσυνταξιούχων, των ανασφάλιστων υπερηλίκων, των ανθρώπων με αναπηρία και των μακροχρόνια ανέργων. Οι ευάλωτοι εργαζόμενοι; Οι μερικώς απασχολούμενοι; Οσοι συνταξιούχοι υπερβαίνουν τα χαμηλά όρια για τις επιδοτήσεις; «Ή θα προσαρμοστούν ή θα πεθάνουν» είναι η νόρμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Θα λάβουν βέβαια pass της ενέργειας ώστε να μη χάσουν τα αισχρά κέρδη οι 3+1 φίλοι του Μητσοτάκη που συνιστούν το καρτέλ του φυσικού αερίου.


Κοροϊδεύουν αισχρά τους συνταξιούχους

Οι απώλειες των συνταξιούχων στην τριετία Μητσοτάκη είναι τεράστιες. Ηταν Μάιος του 2019 όταν καταβλήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα η 13η σύνταξη. Αναλυτικότερα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 500 ευρώ έλαβαν άλλα 500 ευρώ ως 13η σύνταξη. Επίσης οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη από 501 έως 600 ευρώ έλαβαν το 70% της σύνταξής τους, από 601 έως 1.000 ευρώ έλαβαν το 50% της σύνταξής τους (δηλαδή 250 ευρώ) και οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ έλαβαν το 30% της σύνταξής τους. Το δημοσιονομικό αποτύπωμα αυτής της 13ης σύνταξης ήταν 1,1 δισ. ευρώ. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ολόκληρο το ποσό διατέθηκε στην άμεση κατανάλωση, με άμεση αντανάκλαση και στον τζίρο των επιχειρήσεων. Ηταν ένα μόνιμα θεσπισμένο μέτρο (ν. 4611/19), που σημαίνει ότι αυτά τα χρήματα θα δίνονταν κάθε έτος ως 13η σύνταξη στους συνταξιούχους. Τον Ιούλιο εκείνου του έτους ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ενα από τα πρώτα νομοθετήματά του ήταν η κατάργηση της 13ης σύνταξης. Οι απώλειες για τους συνταξιούχους ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ μες στην τριετία Μητσοτάκη.

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου