Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Λαζάνια με κολοκύθια και τυρί scamorza



Υλικά

Μερίδες: 6

Για την μπεσαμέλ

Διαδικασία

Μπεσαμέλ

  1. Για να φτιάξουμε τα λαζάνια με κολοκύθια και τυρί scamorza ξεκινάμε με τη μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και ρίχνουμε το αλεύρι. Το ψήνουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να αλλάξει ελαφρά χρώμα.
  2. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθούν τυχόν σβόλοι. Μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να δέσει. Ρίχνουμε αλάτι και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.

Λαζάνια

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.
  2. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, αλατοπιπερώνουμε και τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Αποσύρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  4. Σε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε 2-3 κουτ. σούπας μπεσαμέλ. Τη σκεπάζουμε με μία στρώση λαζάνια. Αν χρειαστεί, σπάμε μερικά σε μικρότερα κομμάτια για να χωρέσουν σε μονή στρώση.
  5. Τα αλείφουμε με μία στρώση μπεσαμέλ και συνεχίζουμε με μία στρώση κολοκυθάκια. Σκορπίζουμε τη scamorza (ή τη μοτσαρέλα) και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την ίδια σειρά άλλες τρεις φορές, μέχρι να φτιάξουμε 4 στρώσεις. Στο τέλος πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φαγητού με την τριμμένη παρμεζάνα.
  6. Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν για 10-15 λεπτά και σερβίρουμε τα λαζάνια με κολοκύθια και τυρί scamorza.

Μυστικά

Σκαρμότσα (Scamorza & Scamorza affumicata)

Το scamorza είναι αγελαδινό τυρί που μοιάζει στην εμφάνιση με το προβολόνε, ελαφρά λαστιχωτό και ινώδες σαν τη μοτσαρέλα, αλλά πιο στεγνό. Το βρίσκουμε συνήθως καπνιστό (scamorza affumicata) σε μπαλίτσες, με τα χαρακτηριστικά σημάδια των σπάγκων από τα οποία κρεμιέται για να στραγγίξει. Παράγεται σε όλη την Ίταλία, όπου το αγαπούν και στη νωπή του μορφή, ωριμασμένο για μόλις 3-4 ημέρες. Εδώ βρίσκουμε το ωριμασμένο, απλό ή καπνιστό, σε ντελί, τυροπωλεία και καλές κάβες.

Μια ωραία Μαντινεία.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου