Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

«Ολύμπια εν Δίω» - Γυμνάσιο Σαλαμίνας



 Με την τραγωδία του Ευριπίδη «Ελένη» ξεκίνησαν οι παραστάσεις της τρέχουσας εβδομάδας στο αρχαίο θέατρο Δίου, που υλοποιεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Νεανικής Συνάντησης Αρχαίου Δράματος ο θεσμός των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ».

 Η παράσταση με συμβολικό χαρακτήρα παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, από τη θεατρική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Σαλαμίνας και την παρακολούθησαν οι μαθητές από τα 4ο-5ο και 6οΓυμνάσια Κατερίνης, τα αντίστοιχα Περίστασης και Κολινδρού, καθώς και η Ισπανική αντιπροσωπεία «Helidoni» που θα ανεβάσει την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 9:00 το πρωί το έργο «Διηάνειρα ή Τραχίνιαι»  του Σοφοκλή, πάντα στο θέατρο Δίου.

 Στην ιδιαιτερότητα της παράστασης με τον συμβολικό χαρακτήρα αναφέρθηκε η εκπαιδευτικός-υπεύθυνη διοργάνωσης των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ», ΜυράνταΠαππά, επισημαίνοντας: «Σας καλωσορίζω εσάς του απογόνους του Σαλαμίνιου μεγάλου τραγωδού Ευριπίδη, εδώ στο Δίον, στον τόπο που έγραψε τα σπουδαία έργα του, μεταξύ των οποίων και τις «Βάκχες» που πρωτοπαίχθηκαν σε τούτο εδώ το θέατρο της ιερής πόλη των αρχαίων Μακεδόνων. Ο Ευριπίδης όπως είναι γνωστό γεννήθηκε στη Σαλαμίνα και απεβίωσε και ετάφη στο Δίον. 

 Η παρουσία σας αποτελεί ξεχωριστή συμβολική σημασία. Συγχαρητήρια και για την αρτιότητα της παράστασης σας.»

 Με το τέλος του θεατρικού δρώμενου ο αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Αθανάσιος Καλαϊτζής, απένειμε στον διευθυντή του σχολείου της Σαλαμίνας, Αναστάσιο Μετάνοια, τον «Λίθο Αιγεύς», το αναμνηστικό των φετινών εκδηλώσεων, ενώ αντιπροσωπεία πέντε μαθητών από τα σχολεία που παρακολούθησαν την παράσταση επέδωσε στους συντελεστές, ηθοποιούς και εκπαιδευτικό προσωπικό του νησιού του Σαρωνικού κόλπου, τα διπλώματα της συμμετοχής.

 Επίσης η κ. Παππά, απένειμε την έκδοση τηςσυνδιοργανώτριας, Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος «Προσκυνήματα της Πιερίας», ευχαριστώντας παράλληλα την ιατρό, Γεωργία Μέγκα, για τη σημαντική ιατρική βοήθεια που παρέχει. 

                                           Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 Σύμφωνα με τον Ευριπίδη  ο Τρωικός πόλεμος έγινε για ένα τίποτα, αφού δεν ήταν η πραγματική Ελένη που πήγε  στην Τροία, αλλά το είδωλό της, δημιούργημα της Ήρας. Την αληθινή Ελένη την άρπαξε ο Ερμής και σύμφωνα με εντολή του Δία την παρέδωσε στον Πρωτέα, τον  βασιλιά της Αιγύπτου, για να την προστατεύσει, μέχρι κάποτε να έρθει ο άντρας της να την πάρει πίσω.

  Όταν όμως ο Πρωτέας πεθαίνει, ο γιος του ο Θεοκλύμενος , σπρωγμένος από ένα αρρωστημένο πάθος για την Ελένη, αρχίζει να την πιέζει φοβερά να γίνει γυναίκα του κι έτσι αυτή, για να ξεφύγει,  καταφεύγει σαν ικέτισσα στον τάφο του Πρωτέα. Εκεί τη βρίσκει ένας Έλληνας, ο Τεύκρος, και την πληροφορεί, χωρίς να ξέρει ποια είναι, για τον θάνατο του Μενέλαου, βυθίζοντάς την στην απελπισία. Όμως   Μενέλαος δεν είναι νεκρός. Το πλοίο του ναυαγεί στην Αίγυπτο και έτσι απρόσμενα συναντά την Ελένη. 

 Στην αρχή αρνείται να δεχτεί ότι αυτή είναι η αληθινή του γυναίκα, αλλά μετά από την εξαφάνιση του ειδώλου, βλέπει επιτέλους την αλήθεια. Ο Μενέλαος και η Ελένη αρχίζουν να ψάχνουν κάποιον τρόπο να σωθούν . Για να συμβεί αυτό δεν πρέπει να μάθει ο Θεοκλύμενος πως ο Μενέλαος βρίσκεται στην Αίγυπτο. Ζητούν,λοιπόν, τη βοήθεια της Θεονόης, αδελφής του Θεοκλύμενου, και στη συνέχεια βάζουν σε εφαρμογή ένα πονηρό σχέδιο εξαπάτησης του Θεοκλύμενου , για να  καταφέρουν  να ξεφύγουν από την Αίγυπτο και να επιστρέψουν στην πατρίδα.

 

ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ

Ελένη  ΠΟΥΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Μενέλαος  ΔΡΑΚΩΤΟΣ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ

Έλληνας Αγγελιαφόρος και Θεοκλύμενος  ΠΟΥΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

Θεονόη  ΡΟΖΟΥ ΕΛΕΝΗ

Τεύκρος  ΔΡΑΚΩΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Γερόντισσα  ΜΠΟΥΤΟΥ ΟΡΣΙΑ

Αιγύπτιος Αγγελιαφόρος ΣΟΥΡΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

 Αιγύπτιος υπηρέτης ΤΣΑΠΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 Θεραπαινίδες Θεονόης  ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΟΠΗ,  ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, ΜΠΟΥΤΣΗ ΕΒΕΛΙΝΑ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ,  ΧΑΤΖΟΒΟΥΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ                      

Αιγύπτιοι φρουροί   ΖΑΝΝΙΚΟΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ, ΚΡΟΜΜΥΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Στο ρόλο των Διόσκουρων   ακούγεται  ο κ. ΒΑΣΙΛΕΛΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΧΟΡΟΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

ΡΟΖΟΥ ΕΛΕΝΗ (κορυφαίαΧορού), ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΤΕΡΕΖΑ, ΔΗΜΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ, ΚΑΤΣΑ ΖΑΦΕΙΡΙΑ-ΝΙΚΟΛΙΝΑ, ΚΑΜΠΟΥΡΗ ΜΥΡΤΩ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΜΑΡΙΑ, ΜΠΑΛΤΣΑΒΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ, ΜΠΟΥΤΟΥ ΟΡΣΙΑ, ΤΖΑΝΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΤΣΑΡΠΑΛΗ ΑΝΤΩΝΙΑ, ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ ΚΑΝΤΙΑΝΝΑ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία   ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ

Πρωτότυπη Sound Art ΒΑΣΙΛΕΛΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σκηνικά  ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Φιλοτέχνηση αφίσας  ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΒΑΣΙΛΕΛΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τεχνική υποστήριξη  ΡΟΥΣΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Κοστούμια  ΓΚΙΟΚΑ ΣΩΤΗΡΙΑ

 








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου