Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

«Ολύμπια εν Δίω» ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΛΙ-ΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

  Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022, προτελευταία ημέρα των φετινών παραστάσεων της Διεθνούς Νεανικής Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ», στη σκηνή του αρχαίου θεάτρου Δίου, στις 9:00 το πρωί, το 10ο Γυμνάσιο Πειραιά, μας παραπέμπει αλλά και μας γνωστοποιεί όχι μόνο  τους «ΑΘΛΟΥΣ» αλλά και τους «ΑΘΛΙ-ΟΥΣ» του Ηρακλή.  

  Οι είκοσι τρεις ηθοποιοί, μαθήτριες και μαθητές, του Γυμνασίου της πόλης με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, απέδωσαν θεατρικά το δρώμενο, στο οποίο προσέγγισαν το πρόσωπο του μυθικού Ηρακλή, μέσω ενός πρωταγωνιστή όχι και τόσο ταλαντούχου ιστορικού. Ο μετρίου βεληνεκούς ιστορικός προσπάθησε να γράψει την ιστορία του ήρωα Ηρακλή, εστιάζοντας όχι μόνο στους δώδεκα άθλους αλλά και στους «Άθλι-ους» που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του θεωρούμενου ως του μέγιστου ήρωα των αρχαίων Ελλήνων. 

  Νοηματικά στο έργο αιωρείται το ερώτημα. Ποιος τελικά καθορίζει τη ζωή μας. Εμείς οι ίδιοι, οι θεοί, οι άνθρωποι γύρω μας, ή όλα μαζί.

  Την παράσταση παρακολούθησαν οι μαθήτριες και οι μαθητές του Λυκείου Κονταριώτισσας, των Γυμνασίων Πλαταμώνα και Λιτοχώρου, καθώς και το Δημοτικό Δίου.

  Από μέρους του συνδιοργανωτή Δήμου Δίου-Ολύμπου απένειμαν τα αναμνηστικά συμμετοχής και το εμβληματικό σύμβολο της Διεθνούς Συνάντησης, τον «Λίθο Αγυιεύς», η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ουρανία Κατσαμάκα και ο Αντιδήμαρχος, Διονύσιος Φόλιος.

  Την ίδια ημέρα και ώρα, άλλα δύο θεατρικά σχήματα ως παράλληλη δράση επανέλαβαν τις παραστάσεις που παρουσίασαν το τελευταίο διήμερο στο θέατρο των αρχαίων Μακεδόνων.

  Στο Γυμνάσιο-Λύκειο Κορινού το Εκπαιδευτήριο «Σύγχρονη Παιδεία» του Βύρωνα Αττικής, το «Όνειρο καλοκαιρινής νύκτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημοτικού σχολείου Βροντούς, το Γυμνάσιο Αγίου Στεφάνου Αττικής τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη.  

   Ο κύκλος των φετινών παραστάσεων ολοκληρώνεται την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022, στις 9:00 το πρωί στο αρχαίο θέατρο Δίου. Αποχαιρετιστήρια θεατρική δράση από το 1ο Γυμνάσιο Βόλου «Πυθαγόρας».  Το δρώμενο σκιαγραφεί τη ζωή και το έργο του αρχαίου φιλοσόφου Πυθαγόρα, όπως το σταχυολόγησαν στην εποχή του Μεσοπολέμου, ένας Μικρασιάτης ηθοποιός ονόματι, Επαμεινώνδας και ένας Αθηναίος καλλιτέχνης, ο Μιχαήλ. Ζητούν τη βοήθεια του δασκάλου και σκηνοθέτη. Κωνσταντίνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου