Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα : Σε οικονομικό αδιέξοδο οι παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών της Πιερίας

Το οικονομικό αδιέξοδο και την απελπιστική κατάσταση που βιώνουν για ακόμη μια χρονιά οι παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών διαπίστωσε η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα κατά την επίσκεψή της στα γραφεία της ΣΠΕΚΟ και ΠΕΣΚΟ την Πέμπτη 22/9 και Παρασκευή 23/9.

 

Αμάζευτα τα σταφύλια στα χωράφια!

Συγκεκριμένα σε συνάντηση που είχε με μέλη των Δ.Σ των δύο αγροτικών συλλόγων, αλλά και από επικοινωνία με αγρότες της περιοχής, ενημερώθηκε για τις ζημίες που υπέστησαν τα σταφύλια κυρίως της ποικιλίας Crimson εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητάς τους με συνέπεια είτε να μένουν αμάζευτα στα χωράφια, είτε οι τιμές τους να είναι τόσο χαμηλές που δεν καλύπτουν στοιχειωδώς το κόστος παραγωγής. Το οποίο, ειδικά την τελευταία χρονιά εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας και των καρτέλ στον τομέα της ενέργειας, εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα ύψη.

Όσες ελάχιστες ποσότητες σταφυλιών αγοράζονται από εμπόρους,αυτό γίνεται χωρίς καμία εγγύηση τιμής αγοράς, αγοράζονταιδηλαδή με ανοικτές τιμές.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που οι παραγωγοί δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειωδώς ακόμη και τα καλλιεργητικά έξοδα και προφανώς οι ενισχύσεις μέσω De minimis ή οιαποζημιώσεις ΕΛΓΑ, οι οποίες μάλιστα καταβάλλονται με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, σε διάστημα πολύ μεγαλύτερο των 3 μηνών από την καταγραφή της ζημίας και όχι σε τακτά χρονικά διαστήματα όπως καταβάλλονταν κατά το παρελθόν, είναι αδύνατον να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσης των αγροτικώνοικογενειών.

Ακόμη και η προσπάθεια ορισμένων παραγωγών να αλλάξουν τις ποικιλίες σταφυλιών με πρωιμότερες στην συλλογή τους, δεν βοήθησε, γιατί και σε αυτές παρουσιάστηκε πρόβλημα λόγω καιρικών συνθηκών.

 

Σχεδιασμένη και χωρίς αποκλεισμούς αναδιάρθρωση καλλιεργειών

 

Η στήριξη και οι αποζημιώσεις εκ μέρους της πολιτείας θα είναι μεν θετική, αλλά όπως δηλώνουν οι αγρότες, είναι πλέον αναγκαία η σχεδιασμένη και χωρίς αποκλεισμούς αναδιάρθρωση καλλιεργειών στην περιοχή, κι ευρύτερα στην Πιερία. 

Αν μάλιστα σε όλα αυτά προσθέσουμε, όπως καταγγέλλουν, τις οφειλές από εμπόρους προς αγρότες και συνεταιρισμούς ποσών που ξεπερνούν τα 2.000.000 ευρώ, τότε το πρόβλημα αποκτά εντελώς άλλη διάσταση θέτοντας σε κίνδυνο συνολικά την οικονομική ισορροπία της Πιερίας.

Η κ. Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα δήλωσε από την πλευρά της ότιείναι περισσότερο από αυτονόητο πως στέκεται εμπράκτως αλληλέγγυα στα δίκαια αιτήματα του πολύπαθου αγροτικού κόσμου. Θεωρώντας και η ίδια ότι πλέον το θέμα απαιτεί πολύ σοβαρό σχεδιασμό, ώστε με συνεργασία των επιστημονικών φορέων της πολιτείας και των συλλογικών θεσμικών οργάνων των αγροτών, να ξεκινήσει υπεύθυνα και κυρίως με μακροχρόνιες μακροοικονομικές και κλιματολογικές προβλέψεις η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, χωρίς αποκλεισμούς παραγωγών και φυσικά με οικονομική στήριξη των αγροτών μέχρι να μπουν οι καλλιέργειες σε παραγωγή.

Ακόμη δεσμεύτηκε, ότι με το θεσμικό της ρόλο θα προωθήσει άμεσα τα αιτήματά τους συνδράμοντας τους δικούς τους συλλογικούς αγώνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου