Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Τα μυστήρια της Βαλτικής...


Τι ακριβώς έχει συμβεί στον βυθό της Βαλτικής, εντός της θαλάσσιας επικράτειας της Δανίας και της Σουηδίας, άρα και της Ε.Ε.; Σαμποτέρ βούτηξαν σε 70 μέτρα βάθος για να ανοίξουν τρύπες στους αγωγούς που μεταφέρουν ρωσικό αέριο; Υποβρύχια άγνωστης προέλευσης εκτόξευσαν τορπίλες εναντίον τους; Ελικόπτερα χωρίς εθνικά διακριτικά εξαπέλυσαν drones-νάρκες που άνοιξαν τεράστια ρήγματα;

Ολες οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν... επιστρατευτεί στον ψυχρό και στον θερμό πόλεμο που εξελίσσονται παράλληλα στην αγορά ενέργειας και στην Ουκρανία. Ρωσία, ΗΠΑ, χώρες της Ε.Ε. ανταλλάσσουν όχι ακριβώς κατηγορίες, αλλά υπαινιγμούς εναντίον αλλήλων για το ποιος βρίσκεται πίσω από το σαμποτάζ.

Είναι εξαιρετικά απίθανο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδριάζει αύριο να φωτίσει το μυστήριο της Βαλτικής. Δυστυχώς για τους λαούς της Ευρώπης, σε αυτόν τον πόλεμο «δι’ αντιπροσώπων» που διεξάγεται με πραγματικά πυρά και χιλιάδες θύματα στην Ουκρανία ανάμεσα στις δύο στρατιωτικές υπερδυνάμεις του πλανήτη, προστίθεται και ο συνωμοτικός πόλεμος, με θύματα εκατομμύρια ευρωπαϊκά νοικοκυριά που απειλούνται με έναν δύσκολο και άνευ φυσικού αερίου χειμώνα.

Αλλά στα θύματα αυτού του πολέμου θα πρέπει να συμπεριλάβουμε την ίδια την Ε.Ε. ως οντότητα. Η οποία με χαρακτηριστική αμηχανία και αβουλία περιορίζεται στον ρόλο του παρατηρητή και απλού σχολιαστή των εξελίξεων.

Ενώ εδώ και μήνες τα έχει δώσει όλα για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή, τη στιγμή που γίνεται κάτι τόσο σοβαρό στην επικράτειά της, στα χωρικά ύδατά της, στις ΑΟΖ της, δεν έχει κανένα μηχανισμό αντίδρασης. Δεν είναι καν αυτή που παίρνει την πρωτοβουλία προσφυγής στο Σ.Α. του ΟΗΕ. Αγεται και φέρεται από θεωρίες συνωμοσίας και μη ελεγχόμενες διαρροές.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ρωσική ηγεσία χρησιμοποιεί το μονοπώλιο της παροχής αερίου για να εκβιάσει την Ευρώπη. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το γεγονός ότι πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, χρόνια πριν ξεσπάσει αυτό που περιγράφουμε σήμερα ως ενεργειακή κρίση, η αμερικανική ηγεσία είχε ήδη κηρύξει «πόλεμο» στο γερμανο-ρωσικό σχέδιο για τον αγωγό Nord Stream 2.

Τον δεύτερο ρωσικό αγωγό που υποσχόταν να διπλασιάσει τις ροές αερίου προς την Ευρώπη. Τα θύματα αυτού του «πολέμου», οι Ευρωπαίοι, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε καχύποπτοι...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου