Υλικά
Τεμάχια: 6 καλαμάρια- Για να φτιάξουμε καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρια, αρχικά ζεσταίνουμε, σε ένα φαρδύ σκεύος. το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια απαλά, για περίπου 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι, το μισό κρασί (75 ml) και περίπου 100 ml νερό.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε μέχρι να πιει το ρύζι τα υγρά του. Τα τελευταία 2 - 3 λεπτά προσθέτουμε τις σταφίδες.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά, τα κουκουνάρια και αλατοπίπερο.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και μετά γεμίζουμε τα καλαμάρια κατά τα 3/4 (για να έχει χώρο το ρύζι να φουσκώσει).
- Κλείνουμε το άνοιγμα με τα πλοκάμια και στερεώνουμε και τα δύο με οδοντογλυφίδα.
- Βάζουμε τα καλαμάρια σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, το υπόλοιπο κρασί και νερό μόλις να τα σκεπάζει, αλατοπιπερώνουμε (με μέτρο το αλάτι, γιατί όταν δέσει η σάλτσα, θα γίνει αρκετά αλμυρή).
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 45 - 50 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα καλαμαράκια και να μαγειρευτεί και η γέμιση.
- Βγάζουμε τα καλαμάρια και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει και να γίνει σαν «σιρόπι».
- Σερβίρουμε, τα καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρια, χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου με τη λιγοστή σάλτσα τους, λίγο ωμό ελαιόλαδο και λεμόνι (αν θέλουμε).
Λευκά κρασιά από Μαλαγουζιά, Βιδιανό, Sauvignon Blanc, Chardonnay χωρίς βαρέλι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου