Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ για τις ευρωεκλογές


Στο 24,2% ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι 21% της ΝΔ- Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή

Προβάδισμα 3,2 μονάδων δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας το Πολιτικό Βαρόμετρο της Metron Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 24,2%, έναντι 21% της Νέας Δημοκρατίας, και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,8%, το Ποτάμι με 6,7%, η Ελιά με 6,5%, το ΚΚΕ με 3,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,8%, η ΔΗΜΑΡ με 2% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,3%. Άλλο κόμμα επιλέγει ένα 4,7%, ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ξεπερνά - μαζί με αυτούς που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν - το 18%.

Ενδιαφέρον έχει η σύνθεση του σώματος των αναποφάσιστων, που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Σύμφωνα με την έρευνα, το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων τοποθετείται ιδεολογικά στη δεξιά ( 13% κεντροδεξιοί και 17% δεξιοί), ενώ 21% δηλώνουν κεντρώοι και από την αριστερά 9% και 13% κεντροαριστεροί.

Στο δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», η συντριπτική πλειοψηφία των αναποφάσιστων επιλέγει το κοινό νόμισμα (78%), έναντι ενός 15%, που προκρίνει την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 45% έναντι 38% της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, σε μία λίγο βαθύτερη ανάλυση, το 35% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα κερδίσει η Νέα Δημοκρατία με μικρή διαφορά, έναντι ενός 32% που βλέπει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά. Το 13% των ερωτηθέντων προβλέπουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά, ενώ ένα 3% περιμένει νίκη της Νέας Δημοκρατίας με μεγάλη διαφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου