Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Τα πολλαπλά μηνύματα των εκλογών



Πώς μεταφράζονται τα αποτελέσματα

Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση Σαμαρά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε μια σημαντική νίκη, όχι όμως τέτοια που θα μπορούσε να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και ίσως να οδηγήσει σε εκλογές.
Άλλωστε το ποσοστό της Ελιάς -μικρό αλλά σημαντικό για την ύπαρξη του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ- δίνει το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση, καθώς το συνολικό ποσοστό των κομμάτων της συγκυβέρνησης εγγυάται την κυβερνητική σταθερότητα.( υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βενιζέλος είχε απειλήσει με αποχώρηση αν το κόμμα του καταβαραθρωνόταν στην ευρωκάλπη).

Γραμμή άμυνας για τον κυβερνητικό συνασπισμό και ειδικότερα για την ΝΔ είναι και τα αποτελέσματα στις περιφέρειες, όπου η Συγγρού μπορεί να μιλά για γαλάζιο χάρτη. Το βέβαιο είναι πάντως ότι οι πολιτικές ακραίας λιτότητας και συνεχών φόρων αποδοκιμάστηκαν και την επόμενη ημέρα , η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα έχει την μεγάλη ελευθερία κινήσεων και στην Βουλή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είχε μέχρι σήμερα.

Την ίδια στιγμή η άνοδος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη έστειλε ηχηρότατο μήνυμα προς όλους , αριστερούς, κεντρώους και δεξιούς. Μήνυμα που δεν έχει σχέση μόνο με την λιτότητα των τελευταίων ετών, αλλά κυρίως με την κουλτούρα των τελευταίων ετών, με την ισοπέδωση των δημοκρατικών και ηθικών αρχών σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.

Το Ποτάμι κατέγραψε ποσοστά «λογικά» για ένα κόμμα ουδέτερης στάσης σε μια εποχή μεγάλων αντιθέσεων και συγκρούσεων. Η ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη καταβαραθρώθηκε, καθώς από την αποχώρησή της από την κυβέρνηση και μετά, δε μπόρεσε να εκπέμψει σαφές μήνυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου