Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Ψήφος εμπιστοσύνης της Gazprom στην Ελλάδα


Τα σχέδια του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, όπως τα αποκάλυψε ο Alexey Miller, στη 17η γενική συνέλευση του European Business Congress

Ψήφο εμπιστοσύνης από το ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, Gazprom, αλλά και τις πιο διακεκριμένες ευρωπαϊκές εταιρίες, προς την Ελλάδα αποτελεί η παρουσία στη χώρα μας του ισχυρού άνδρα της Gazprom, Dr Alexey Miller και 370 υψηλόβαθμων στελεχών από αυτές τις επιχειρήσεις στη 17η γενική συνέλευση του European Business Congress, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Βουλιαγμένη, με φιλοξενούσα εταιρεία την ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS A.E., κοινή εταιρεία της GAZPROM και του Ομίλου Κοπελούζου.

Ο Dr Miller αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη χρήση του φυσικού αερίου στον τομέα των μεταφορών, καθώς και στη συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε τα σχέδια της εταιρίας για διεύρυνση των δραστηριοτήτων της – μεταξύ άλλων – και σε αυτό τον τομέα.

«Η Gazprom είναι μία παγκόσμια επιχείρηση και επιθυμεί να αλλάξει την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των μεταφορών. Έχουμε στενές σχέσεις με δυνατούς παίχτες, που κατέχουν ρόλους κλειδιά στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και σκοπεύουμε να διευρύνουμε το δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου. Αυτό θα βοηθήσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε, και αναφέρθηκε και στην ιστορική μακροχρόνια συμφωνία, που υπεγράφη με την Κίνα, χαρακτηρίζοντάς την ως τη μεγαλύτερη συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο, με αξία σύμβασης 400 δισ. δολαρίων.

«Τη σημασία της συμφωνίας θα την καταλάβουμε με την πάροδο του χρόνου και θα επηρεάσει και τις τιμές φυσικού αερίου της Ευρώπης. Για εμάς, η νούμερο ένα αγορά παραμένει η ευρωπαϊκή και η GAZPROM επιδιώκει, όχι μόνο να διατηρήσει το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και να το διευρύνει».

Αναφερόμενος στον αγωγό Southstream, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία απόκλιση στο χρόνο και πως η πρώτη ποσότητα αερίου θα φθάσει στη Βουλγαρία στο τέλος της επόμενης χρονιάς.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε ότι, μετά από χρόνια ύφεσης, η ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη χρονιά, που η ελληνική οικονομία ξεπερνά τους σκοπέλους του παρελθόντος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS, Δημήτρης Κοπελούζος, καλωσόρισε τους σύνεδρους και αναφέρθηκε στη σημασία διοργάνωσης του συνεδρίου στην Ελλάδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα, υποδεχόμαστε 370 ανώτατα στελέχη των πιο διακεκριμένων εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σημερινή συνεδρίαση αποδεικνύει την εμπιστοσύνη που υπάρχει στη χώρα μας και σηματοδοτεί την ανάπτυξη που θα ξεκινήσει προς όφελος του ελληνικού λαού. Θέλω να πιστεύω ότι οι μεγάλες ευκαιρίες, που δίνει η Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, θα εκτιμηθούν από τους σύνεδρους. Σκοπεύουμε να τους αναπτύξουμε τις θέσεις μας και να τους κινητοποιήσουμε για να επενδύσουν στον τόπο μας».



Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Συνέδριο, ο κ. Κοπελούζος δήλωσε: «Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, το Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Συνέδριο αποτέλεσε ένα σταθερό πεδίο γόνιμου διάλογου μεταξύ των εταιρειών–μελών του και μία πλούσια τράπεζα γνώσεων για όσους μετέχουν σε αυτό. Το Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Συνέδριο παρήγαγε σημαντικό έργο και ανέλαβε σοβαρές πρωτοβουλίες στον ενεργειακό τομέα. Οι προτάσεις που έχει επεξεργαστεί και παρουσιάσει το ΕΒС στις Κυβερνήσεις των χωρών- μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) συνέβαλαν στη λήψη σημαντικών και χρήσιμων αποφάσεων».

Κλείνοντας, τόνισε τη σημασία του φυσικού αερίου για την oικονομία : «Το φυσικό αέριο ήταν, είναι και θα είναι από τα βασικότερα και πολυτιμότερα ενεργειακά αγαθά στον πλανήτη μας και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την κάλυψη των βασικών ενεργειακών αναγκών και την εύρυθμη και ισορροπημένη λειτουργία των ενεργειακών αγορών».



Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Σπύρος Παλαιογιάννης, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους το συνέδριο, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, Vladimir Chkhikvishvili, και ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ, Γιώργος Σπανούδης.

Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με την βράβευση του κ. Δημήτρη Κοπελούζου από τον Dr. Alexey Miller με το δίπλωμα διάκρισης για τη σημαντική προσωπική του συμβολή στον τομέα της ενέργειας. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της OAO GAZPROM, Dr. Alexey Miller και του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS, Δημήτρη Κοπελούζου.

Το EBC αριθμεί, σήμερα, 137 μέλη από 24 χώρες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και απαρτίζεται από εξέχουσες προσωπικότητες με παγκόσμιο κύρος και επιρροή. Έχει σαν στόχους την στήριξη της ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών του ΟΑΣΕ, την προώθηση γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τη χάραξη στρατηγικής για το μέλλον του ενεργειακού τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εταιρεία ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε. η οποία ιδρύθηκε το 1991 είναι η πρώτη μικτή εταιρεία που ίδρυσε η GAZPROM παγκοσμίως. Η OAO GAZPROM, μέσω της 100% θυγατρικής της Gazpromexport, ελέγχει το 50% των μετοχών της ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε, ενώ το υπόλοιπο 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ελέγχεται από τον Δημήτριο Χρ. Κοπελούζο. Για τη διάδοση του φυσικού αερίου και την επίτευξη των στόχων της, η ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε. έχει εξασφαλίσει από την GAZPROM ικανές ποσότητες αερίου για περίοδο 50 ετών. H ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε. μετά από 23 έτη λειτουργίας αποτελεί έναν από τους πιο αποδοτικούς και στρατηγικής σημασίας συνεργάτες στο διεθνή σχεδιασμό της GAZPROM.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου