Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Το ελαιόλαδο ασπίδα ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση


Το ελαιόλαδο ασπίδα ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση
Η κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να μειώσει την αρνητική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αιμοφόρα αγγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ωστόσο υπάρχει σκεπτικισμός κάποιων ειδικών σχετικά με τα αποτελέσματα.


«Φρένο» στην επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι ατμοσφαιρική ρύπανση «γεννημένη» στο εργαστήριο είχε μικρότερη αρνητική επίδραση στη λειτουργία του ενδοθηλίου, της «φόδρας» δηλαδή των αιμοφόρων αγγείων, σε άτομα που κατανάλωναν ελαιόλαδο σε σύγκριση με άλλα που κατανάλωναν ιχθυέλαια ή καθόλου λάδι.

Η μελέτη περιέλαβε 42 υγιή άτομα με μέση ηλικία τα 58 έτη. Οι εθελοντές κατανάλωναν τρία γραμμάρια ελαιόλαδου ή ιχθυέλαιου ή καθόλου λάδι σε καθημερινή βάση επί τέσσερις εβδομάδες. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη λειτουργία των κυττάρων του ενδοθηλίιου των αιμοφόρων αγγείων των εθελοντών μετά την έκθεσή τους επί δύο ώρες στην ατμοσφαιρική ρύπανση... εργαστηρίου.
«Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του ενδοθηλίου» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Χαγιάν Τονγκ, βιολόγος στην αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος και προσέθεσε ότι αυτή η δυσλειτουργία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αθηροσκλήρωση (συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας εντός των αρτηριών).
«Καθώς είναι γνωστό ότι το ελαιόλαδο αλλά και τα ιχθυέλαια μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στο ενδοθήλιο, εξετάσαμε αν η χρήση αυτών των ελαίων θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις βλάβες του ενδοθηλίου που προκαλούνται εξαιτίας της έκθεσης στα μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον» εξήγησε ο ερευνητής.
Αντιδράσεις
Ωστόσο άλλοι ειδικοί τόνισαν ότι το πλαίσιο της μελέτης ήταν πολύ περιορισμένο ώστε να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση ελαιολάδου ή συμπληρωμάτων του στη λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων. «Πρόκειται για μια πολύ μικρή μελέτη που διεξήχθη σε περιβάλλον εργαστηρίου» σχολίασε στην ιστοσελίδα επιστημονικών ειδήσεων Live Science ο δρ Πίτερ Κοέν, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Cambridge Health Alliance (πρόκειται για μια «συμμαχία» νοσοκομείων στα οποία περιλαμβάνεται και το Νοσοκομείο του Κέιμπριτζ), στο Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης.
Ο δρ Κοέν προσέθεσε ότι οι ερευνητές δεν διευκρινίζουν αν οι εθελοντές κατανάλωναν ελαιόλαδο σε μορφή τροφής ή συμπλήρωμα ελαιολάδου – αν λάμβαναν συμπλήρωμα θα έπρεπε να προσδιορίσουν ποιο ακριβώς ήταν αυτό. Στα αδύναμα σημεία της μελέτης, σύμφωνα με τον καθηγητή, ήταν και το ότι οι εθελοντές της μελέτης εκτέθηκαν μόνο σε.... εργαστηριακή ατμοσφαιρική ρύπανση και όχι σε ρύπανση υπό πραγματικές συνθήκες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ειδικός σημείωσε ότι η κατανάλωση ελαιολάδου αποτελεί μια υγιεινή επιλογή. «Θα έπρεπε ήδη όλοι να τρώμε ελαιόλαδο» κατέληξε.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου