Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Έφτασε η ώρα των πρώτων ευρωεκλογών μετά την κρίση!


Όσα θέλετε να γνωρίζετε πριν ανοίξουν οι κάλπες

Έπειτα από πέντε χρόνια, η Ευρώπη μοιάζει χωρισμένη στα δύο και κανείς δεν είναι ευχαριστημένος. Οι χώρες του Νότου για τη λιτότητα και οι χώρες του Βορρά για τη στασιμότητα.
Όπως πολύ εύστοχα μάς τόνισε το εξώφυλλο του Economist, πολλοί είναι οι Ευρωπαίοι που θα ήθελαν να στείλουν στην πυρά το πολιτικό κατεστημένο που οδήγησε την Ε.Ε. στην σημερινή κατάσταση της ανεργίας και της ύφεσης.

Έπειτα από πέντε χρόνια προσπαθειών και αγώνα για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης, οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες και θα εκλέξουν τους επόμενους ευρωβουλευτές, τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα τεράστια ποσοστά ανεργίας στη Γηραιά Ήπειρο, το αυξανόμενο ευρωφοβικό ρεύμα, τη σταθεροποίηση των τραπεζών, αλλά και θα καθορίσουν την από εδώ και πέρα διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης. Να καθορίσουν δηλαδή τις ζωές των ίδιων των Ευρωπαίων πολιτών.

Στην όγδοη κοινοβουλευτική του θητεία το Ευρωκοινοβούλιο επί της ουσίας θέτει τις εξής βασικές προτεραιότητες:

- Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης
- Τόνωση της απασχόλησης και δημιουργία θέσεων εργασίας
- Η τραπεζική ενοποίηση
- Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε.

Για πρώτη φορά, η σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα καθορίσει ποιός θα ηγηθεί της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού σώματος της ΕΕ, το οποίο προτείνει την νομοθεσία και εποπτεύει την εφαρμογή της. Με τους νέους κανόνες, η πρόταση των αρχηγών των κυβερνήσεων της ΕΕ για τη θέση του μέλλοντος προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει να λάβει υπόψη τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών Εκλογών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει νέο Πρόεδρο της Επιτροπής με πλειοψηφία των μελών που το απαρτίζουν, δηλαδή τουλάχιστον 376, το 50% από τους 751 Ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν. Τα Ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, επομένως, θα προτείνουν ή έχουν ήδη προτείνει τους υποψηφίους τους για την ηγετική αυτή θέση στην ΕΕ πριν τις Ευρωπαϊκές εκλογές, επιτρέποντας έτσι στους πολίτες να έχουν λόγο στην εκλογή του επόμενου Προέδρου της Επιτροπής.

Εσείς γνωρίζατε ότι…
- Το Κοινοβούλιο αυτή τη στιγμή έχει επτά πολιτικές ομάδες, οι οποίες εκπροσωπούν περισσότερα από 160 εθνικά κόμματα από 28 χώρες-μέλη της ΕΕ.

- Η ψήφος είναι υποχρεωτική στο Βέλγιο, την Κύπρο, την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο.

- Το ελάχιστο όριο ηλικίας ψήφου είναι τα 18 σε όλες τις χώρες εκτός από την Αυστρία, όπου είναι 16.

- Τα μέλη που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να ενταχθούν σε μια πολιτική ομάδα ονομάζονται «μη εγγεγραμμένοι».

- Υπάρχουν κοινοί κανόνες της ΕΕ για τις εκλογές, αλλά σε μεγάλο βαθμό οργανώνονται με βάση τις εθνικές παραδόσεις και νόμους. Εναπόκειται δηλαδή σε κάθε κράτος - μέλος να αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσει ανοικτό ή κλειστό σύστημα λίστας, ή συγκεκριμένο κατώτατο όριο, αρκεί αυτό να μην ξεπερνά το 5%.

Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση πριν από τις ευρωεκλογές

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ΕΛΚ παραμένει πρώτο, χάνει ωστόσο, σημαντικές δυνάμεις, ενώ οι σοσιαλιστές ελαφρώς αυξάνουν τα ποσοστά τους παραμένοντας δεύτεροι. Έδρες χάνουν Φιλελεύθεροι και Πράσινοι. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά αναμένεται να αυξήσει τα ποσοστά της, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Ποιες είναι οι επτά πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
1. Ομάδα Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και Ευρωπαίων Δημοκρατών (ΕΛΚ-ΕΔ) (264 έδρες)
2. Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) (200 έδρες)
3. Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ΣΦΔ) (90 έδρες)
4. Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (Π-ΕΕΣ) (42 έδρες)
5. Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (ΕΕΑ-ΑΠΒΧ) (41 έδρες)
6. Ανεξαρτησία και Δημοκρατία (ΑΔ) (33 έδρες)
7. Ένωση για την Ευρώπη των Εθνών (ΕΕΕ) (30 έδρες)
Ορισμένοι βουλευτές δεν ανήκουν σε καμιά πολιτική ομάδα και στην περίπτωση αυτή ανήκουν στους μη εγγεγραμμένους (32 έδρες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου