Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα

   «Θριαμβευτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές»

Για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως «δεν βγάζει νοκ-άουτ την κυβέρνηση», αλλά και την άνοδο της Χρυσής Αυγής γράφουν σήμερα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σχολιάζοντας τα ελληνικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

«Προειδοποίηση προς το Σαμαρά η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα», σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg. Προσθέτει, ωστόσο, ότι «η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο μεγάλη ούτως ώστε να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση».


Για «μια ιστορική ημέρα για την Αριστερά», γράφει ο Guardian, και κάνει λόγο για «θριαμβευτική νίκη της αριστεράς». «Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αντίθετος με τα μέτρα λιτότητας, κέρδισε στις Ευρωεκλογές με διαφορά περίπου 4 μονάδων έναντι του συντηρητικού κόμματος της ΝΔ, της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα. «Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για εγκληματική δραστηριότητα και ο αρχηγός και βουλευτές της είναι προφυλακισμένοι, η Χρυσή Αυγή τερμάτισε στην τρίτη θέση με ποσοστό κοντά στο 10%», αναφέρει ο Guardian.

Η αμερικανική Wall Street Journal σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα επισημαίνει ότι «το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την κούρσα στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, μπροστά από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που αποτελεί τον βασικό εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού». «Οι Έλληνες ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα για τις ταυτόχρονες αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ένα κρίσιμο τεστ για την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Σαμαρά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Το βρετανικό δίκτυο BBC σημειώνει ότι η αντιμνημονιακή αριστερή ομάδα του ευρωκοινοβουλίου κερδίζει μεγάλο έδαφος, χάρη στο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και στην Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας.

Το Reuters αναφέρει ότι «το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα οδήγησε ένα μεγάλο κύμα θυμού απέναντι στη λιτότητα κερδίζοντας τις ευρωεκλογές στη χώρα, χωρίς όμως να βγάλει νοκ άουτ την κυβέρνηση Σαμαρά».

«Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, που αντιτίθεται σθεναρά στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα από το 2010, σημείωσε μία σημαντική νίκη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα, κερδίζοντας την περιφέρεια Αττικής», αναφέρει το Associated Press.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου