Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Πώς η σειρά γέννησης των παιδιών επηρεάζει την προσωπικότητα...



Ετοιμάζεστε να πάτε ταξίδι οδικώς με τα ενήλικα αδέρφια σας. Ποιο από τα τρία σενάρια που ακολουθούν είναι πιο κοντά σε εσάς;

1. Έχετε ήδη βγάλει το πλάνο της εβδομάδας, έχετε κάνει κράτηση στο ξενοδοχείο που θα μείνετε και πήγατε και το αυτοκίνητο για service. Εννοείται βέβαια ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα κάνετε τουλάχιστον τρεις στάσεις. Ταξίδι ανάπαυσης άλλωστε είναι, δεν έχει νόημα να φτάσετε κουρασμένοι.

2 . Η αλήθεια είναι ότι είχατε σκοπό να ετοιμάσετε τη βαλίτσα από το βράδυ αλλά τελικά σας πήρε ο ύπνος στον καναπέ. Τελικά ρίξατε όλα τα ρούχα στο σακβουαγιάζ την τελευταία στιγμή. Σε περίπτωση που είστε εσείς ο οδηγός, ελπίζετε να βρείτε ένα βενζινάδικο στον δρόμο σας για να γεμίσετε το μισοάδειο ντεπόζιτο του αυτοκινήτου.

3 . Οικογενειακό ταξίδι; Ακούγεται πολύ διασκεδαστικό! Η αλήθεια είναι ότι δεν ετοιμάσατε και πολλά πράγματα για το ταξίδι. Ευτυχώς που θυμηθήκατε να πάρετε εκείνο το βιβλίο με τα ανέκδοτα να διαβάζετε στο δρόμο στα αδέρφια σας. Μόλις φτάσετε στον προορισμό σας συνειδητοποιείτε ότι ξεχάσατε το αδιάβροχο παλτό σας σπίτι. Δεν πειράζει! Όλο και κάποιος θα έχει να σας δώσει ένα παλτό.

Η σειρά που γεννήθηκε κάθε παιδί έχει σημαντικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Αν επιλέξατε το 1 το πιθανότερο είναι να είστε το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας.

Αν το δεύτερο σενάριο σας αντιπροσωπεύει καλύτερα τότε κατά πάσα πιθανότητα είστε το μεσαίο παιδί.

Όσον αφορά το τρίτο σενάριο, αυτό περιγράφει τον «Βενιαμίν» της οικογένειας.

Η σειρά γέννησης παίζει μεγάλο ρόλο

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η σειρά γέννησης είναι εξίσου σημαντική με το φύλο και σχεδόν τόσο σημαντική όσο και η γενετική. Εμπειρικά πάντως γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν ίδια παιδιά σε μια οικογένεια. Γιατί; Επειδή και οι γονείς είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, αντιμετωπίζουν διαφορετικά το κάθε παιδί και κάθε παιδί έχει τον δικό του ρόλο στην οικογένεια.

Οι γονείς έχουν αδυναμία στο «μεγάλο»

Η αλήθεια είναι ότι οι γονείς έχουν περισσότερες αναμνήσεις από το πρώτο τους παιδί. Ήταν τότε που έτρεχαν κάθε τόσο στην κούνια του μωρού για να βεβαιωθούν ότι αναπνέει, ήταν τότε που αποστείρωναν όλες τις φιάλες και αγχώνονταν με το παραμικρό χτύπημα. Αυτό το παιδί είναι το μοναδικό που θα έχει για πάντα τους γονείς εντελώς δικούς του. Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να τους μοιράζονται, αναφέρει δημοσίευμα της Ηuffingtonpost.

Μάλιστα, αν το καλοσκεφτείτε, για τα πρωτότοκα παιδιά είναι πάντα περήφανοι οι γονείς και τρομοκρατούνται και μόνο στην ιδέα για ενδεχόμενο τραυματισμό τους. Πολλές είναι και οι μελέτες που έχουν γίνει για τα πρωτότοκα παιδιά. Νορβηγοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που έρχονται πρώτα στην οικογένεια είναι πιο έξυπνα από τα μικρότερα αδέλφια τους. Μάλιστα, το IQ τους είναι κατά μέσο όρο τρεις μονάδες υψηλότερο από αυτό των αδελφών τους. Είναι όμως και πιο επιτυχημένα, αυτό τουλάχιστον δείχνει μια παλαιότερη έρευνα του 2010, σύμφωνα με την οποία 43% όσων κατέχουν θέση στο διοικητικό συμβούλιο εταιρειών είναι πρωτότοκα, ενώ αντίθετα μόλις 23% είναι τα μικρότερα αδέλφια στην οικογένεια. Το να είναι κανείς πρωτότοκος έχει, όμως, και τα αρνητικά του. Σύμφωνα με αποτελέσματα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, οι πρωτότοκοι άνδρες παθαίνουν συχνότερα καρκίνο των όρχεων απ' ό,τι τα μικρότερα αδέλφια τους.

Πρωτότοκο παιδί: Ο κατακτητής

Το μεγαλύτερο παιδί έχει συνήθως περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με άλλα πρωτότοκα παιδιά παρά με τα δικά του αδέρφια.
Αν είστε ένας πρωτότοκος, το πιθανότερο είναι να περιμένετε έγκριση για να ολοκληρώσετε κάτι, είστε τελειομανείς και σας αρέσουν οι ηγετικές θέσεις στα επαγγελματικά σας. Έχετε τον ρόλο του mini γονέα και προσπαθείτε να κυριαρχήσετε πάνω στ’ αδέρφια σας. Το πρόβλημα είναι ότι όταν έρχεται το μωρό βιώνετε το αίσθημα της απώλειας. Με τη γέννηση του δεύτερου παιδιού, αισθάνεστε ότι χάνετε την πρωτοκαθεδρία στο σπίτι. Όλη η προσοχή που ήταν αποκλειστικά δική σας, πρέπει τώρα να μοιραστεί με εσάς και τα αδέρφια σας.

Δεύτερο παιδί: Ο ειρηνοποιός

Ενώ λοιπόν το μεγαλύτερο παιδί είναι ο αριστεύων της οικογένειας, το μεσαίο παιδί έχει το ρόλο του ειρηνοποιού και είναι εκείνο που επιδιώκει την προσοχή των γονέων. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν τα μεσαία παιδιά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση επειδή οι γονείς περνούν 10% λιγότερο χρόνο με αυτά και ξοδεύουν λιγότερα χρήματα.

Το… μικρούλι

Εάν είστε το μικρότερο παιδί της οικογένειας τότε θα είστε για μια ζωή το μωρό. Οι γονείς σας σάς φρόντιζαν όλη την ώρα και ως εκ τούτου είναι και πιο επιεικείς μαζί σας χωρίς ωστόσο να δίνουν την προσοχή που έδιναν στα μεγαλύτερα αδέρφια σας σε κάθε ορόσημό σας. Έτσι έχετε μάθει να αποπλανείτε το κοινό με… τη γοητεία και τη συμπάθεια που αποπνέετε.

Ως το μικρότερο παιδί της οικογένειας είχατε πάντα μεγαλύτερη ελευθερία συγκριτικά με τα αδέρφια σας και για τον λόγο αυτό είστε και πιο ανεξάρτητοι. Τα επαγγέλματα που διαλέγουν τα «μωρά» της οικογένειας προέρχονται από τον χώρο της ψυχαγωγίας, όπως ηθοποιοί, συγγραφείς, σκηνοθέτες κλπ. Ακριβώς επειδή τα μικρότερα παιδιά είχαν και τις λιγότερες ευθύνες δεν τους αρέσουν τα επαγγέλματα με σοβαρές ευθύνες όπως πχ γιατρός ή δάσκαλος.

Γονείς: Γνωρίστε τα παιδιά σας

Σε τελική ανάλυση, οι γονείς είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά τους. Ακόμα πιο σημαντικό από τη σειρά γέννησης είναι η δημιουργία ενός θετικού και ασφαλούς περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, η κατανόηση ότι ένα πρωτότοκο παιδί αισθάνεται μεγάλη ευθύνη θα σας βοηθήσει να ελαφρύνετε το φορτίο του ή ότι το μωρό της οικογένειας βιώνει μια πιο επιεική μεταχείριση μπορεί να σας κάνει πιο επιμελείς στην πειθαρχία τους.

Τα παιδιά βέβαια πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το πεπρωμένο τους, ανεξάρτητα από το ρόλο τους στην οικογένεια και εσείς ως γονείς είναι σημαντικό να τους στηρίξετε σε αυτό τους το ταξίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου