Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Φόβοι σεισμολόγων για μετανάστευση των Ρίχτερ..


greece-salonika.blogspot
  • Η μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας δυτικότερα, προς το Αγιο Ορος και τη Χαλκιδική, μετά τη διέγερση ρήγματος μεταξύ Σιθωνίας και Αγίου Ορους προβληματίζει τους σεισμολόγους την ίδια ώρα που η Λήμνος μετρά τις πληγές της από τα δύο απανωτά χτυπήματα του Εγκέλαδου με 6,3 και 6,5 Ρίχτερ το μεσημέρι του Σαββάτου.


Από το βράδυ του Σαββάτου έχει διεγερθεί ένα ρήγμα στην...  περιοχή, το οποίο και δίνει σεισμούς μεγέθους γύρω στα 3-3,5 Ρίχτερ και όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι «αν και προς το παρόν δεν φαίνεται συνολικότερη διέγερση, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, γι΄ αυτό και παρακολουθούμε το φαινόμενο με προσοχή».

Η μετασεισμική ακολουθία από τον διπλό, ισχυρό σεισμό μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης συνεχίζεται και, όπως όλα δείχνουν, επρόκειτο για τους κύριους σεισμούς. «Παρακολουθούμε την περιοχή και καταγράφουμε ό,τι συμβαίνει εκεί. Το φαινόμενο δείχνει να εξελίσσεται ομαλά», δήλωσε  σήμερα στην εφημερίδα "Έθνος" ο σεισμολόγος Μανώλης Σκορδύλης.

Δεκάδες μετασεισμοί με μέγεθος μικρότερο των 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφονται τα δύο τελευταία 24ωρα, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν γίνονται καν αισθητοί.

Δονήσεις
Ωστόσο, οι δύο δονήσεις των 6,3 και 6,5 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν το Σάββατο στις 12.25, άφησαν πίσω τους μεγαλύτερες ζημιές από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί στη Λήμνο.

Οπως μας είπε ο δήμαρχος του νησιού, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 200 αιτήσεις ιδιωτών για να ελεγχθούν οι κατοικίες ή τα καταστήματά τους στη Μύρινα και στους 32 οικισμούς και περισσότερα από 65 σπίτια έχουν κριθεί ως μη κατοικήσιμα. Κλειστό θα παραμείνει και τις επόμενες μέρες το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Μύρινα, καθώς αναμένεται επιτροπή ειδικών από το υπουργείο Πολιτισμού, για να ελέγξει τις καταστροφές στις υποδομές και στα εκθέματα, καθώς κάποια από αυτά έπεσαν από τις προθήκες και έσπασαν, ενώ ανάλογη έρευνα θα γίνει και στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.

Σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και σε απομακρυσμένα σημεία οι υπηρεσίες του δήμου απέκλεισαν την πρόσβαση σε οικισμούς και παραλίες, εξαιτίας κατολισθήσεων, ενώ έχουν κλείσει και δημοτικές οδοί λόγω επικινδυνότητας παλαιών κτιρίων.

Κανονικά λειτούργησαν χθες όλα τα σχολεία στη Λήμνο, και κρίθηκε απαραίτητη μόνο η μεταφορά δύο αιθουσών διδασκαλίας από το παλιό γυμνάσιο στο νέο κτίριο, ενώ κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, στο οποίο κατά τη διάρκεια του σεισμού έγινε διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Στη Λήμνο βρέθηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον βουλευτή του νομού, Γιάννη Ζερδέλη, και την υποψήφια περιφερειάρχη, Αγλαΐα Κυρίτση, οι οποίοι συμμετείχαν σε σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων.

Οπως επισημάνθηκε, απαιτείται άμεσος και αποτελεσματικός συντονισμός όλων των υπηρεσιών, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές, οι κάτοικοι που έχουν πληγεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους και το νησί να ξαναβρεί τους κανονικούς του ρυθμούς, δεδομένου ότι έχει ήδη αρχίσει η τουριστική περίοδος.

Ολοκληρώθηκε χθες και η επιτόπια έρευνα συνεργείων του δήμου Σαμοθράκης σε αρχαιολογικούς χώρους και όλους τους οικισμούς του νησιού, χωρίς να αναφερθεί κανένα πρόβλημα, ενώ ομάδα αρχαιολόγων θα επισκεφτεί σήμερα το ιερό των Μεγάλων Θεών, όπου σημειώθηκαν μικροζημιές.

Της Μ.Ριτζαλέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου