Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Μπλοκάρει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις λαϊκές

Πηγή: Capital.gr

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχ.Κασσής δήλωσε ότι διαφωνεί με τη διάταξη να διατίθενται με κλήρωση οι θέσεις στις λαϊκές αγορές.
Μείζον θέμα δημιουργεί για την κυβέρνηση το θέμα του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές. Πιο συγκεκριμένα, μίνι κυβερνητική κρίση ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας 5 Μαϊου, με αφορμή την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μπλοκάρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το υπαίθριο εμπόριο παρά το γεγονός ότι το είχε στηρίξει στην επιτροπή της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχ.Κασσής δήλωσε ότι διαφωνεί με τη διάταξη να διατίθενται με κλήρωση οι θέσεις στις λαϊκές αγορές.
Η κίνηση εκτιμάται ότι έχει άμεση σχέση με την “σκληρή” εκλογική γραμμή που χαράζει πλέον η Χ.Τρικούπη λόγω της δημοσκοπικής πίεση που υφίσταται η Ελιά.

Είναι ενδεικτικό ότι για το μεσημέρι της Τρίτης 6 Μαίου (3.30μμ) ορίσθηκε συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευ.Βενιζέλου στο Μαξίμου, με αντικείμενο πώς θα πορευθεί η κυβέρνηση στις ευρωκάλπες.

Φεύγουμε από την κυβέρνηση εάν…

Ο κ. Βενιζέλος όχι μόνο δεν διασκέδασε τις εντυπώσεις από την χθεσινή του προειδοποίηση πως το ΠΑΣΟΚ θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση στην περίπτωση που ηττηθεί στις ευρωκάλπες, αλλά επέμεινε και σήμερα σ΄ αυτήν.

“Το στοίχημα πρακτικά δεν είναι αν θα είναι πρώτη η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Το στοίχημα είναι η κυβερνητική σταθερότητα συνολικά και πυλώνας της σταθερότητας είναι η Δημοκρατική Παράταξη το ΠΑΣΟΚ, η Ελιά, που κουβαλάει το βάρος από την αρχή, επί 4-5 ολόκληρα χρόνια”, είπε χαρακτηριστικά το μεσημέρι.

Στελέχη της Χ.Τρικούπη σημειώνουν ότι η νέα εκλογική τακτική είναι “να τα παίξουμε όλα για όλα”, θέτοντας ευθέως στο εκλογικό σώμα την ευθύνη για την πτώση της κυβέρνησης, τις πρόωρες εκλογές και την πολιτική αστάθεια.

Κι αυτό διότι, όπως λένε: 

Πρώτον, στο δίλημμα Σταθερότητα ή ΣΥΡΙΖΑ… κερδίζει η ΝΔ.

Δεύτερον, το “φλερτ” των λεγόμενων “παπανδρεϊκών” με τη ΔΗΜΑΡ (που σηματοδότησε η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στο πλευρό του Φώτη Κουβέλη στην πρόσφατη εκδήλωση) αποσυσπειρώνει ακόμη περισσότερο το ΠΑΣΟΚ και αδειάζει την εκλογική του δεξαμενή.

ΝΔ: Επικίνδυνη η λογική του «αθροίσματος»

Κυβερνητικές πηγές που προέρχονται από τη ΝΔ αφενός κάνουν σαφές ότι “πρέπει να ενισχυθεί ο κυβερνητικός εταίρος”, αφετέρου δε αντιδρούν στο θέμα του “αθροίσματος των κυβερνητικών δυνάμεων” που έθεσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με τη δήλωση “εάν το άθροισμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι μικρότερο από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί”.

Κατά τους ίδιους, αυτό ακριβώς είναι το “σύνθημα” της Κουμουνδούρου, συνεπώς η υιοθέτησή του εγκυμονεί κινδύνους για την “επόμενη ημέρα” των ευρωεκλογών.

Είπα-ξείπα για τις λαϊκές αγορές

Οσο για τις λαϊκές αγορές; Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι διαφωνεί στην διάταξη που προβλέπει να διατίθενται με κλήρωση οι θέσεις στις λαϊκές αγορές. Ζήτησε να παραμείνει το σημερινό καθεστώς και η κλήρωση να αφορά μόνο στις νέες θέσεις και σ΄αυτές που για οποιονδήποτε εκκενώνονται.

Επίσης, ο κ.Κασσής διαφώνησε με τον διαχωρισμό μεταξύ παραγωγών και εμπόρων που εισηγείται το νομοσχέδιο.
Πηγές της Χ.Τρικούπη αναφέρουν ότι ναι μεν το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το νομοσχέδιο στην επιτροπή της Βουλής την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο στη συνέχεια συναντήθηκαν με τους φορείς των λαϊκών αγορών (σ.σ. που έχουν προκηρύξει απεργία) και διαπίστωσαν το δίκαιο των αιτημάτων τους.

Κατόπιν τούτου, όπως προσθέτουν, ζητούν να παραμείνει ως έχει το σημερινό καθεστώς σ΄αυτό το κομμάτι της αγοράς.

"Αν δε μας στηρίξει ο λαός δε σηκώνουμε άλλα βάρη"

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με δήλωσή του επέμεινε στην θέση του για το συσχετισμό εκλογικής απόδοσης ΕΛΙΑΣ και Κυβερνητικής Σταθερότητας.

Ο Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, δήλωσε ότι η ΕΛΙΑ "Είναι ο πυλώνας αυτής της προσπάθειας και αν δεν έχουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού, την κατανόησή του, φυσικά δε μπορούμε ν’ αναλάβουμε βάρη που ιστορικώς δε μας αναλογούν" ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως "δεν είναι ούτε «τσόντα» ούτε ουρά. Δεν πάει να αθροίσει τα ποσοστά για να καλύψει κενά".

Αναλυτικά, η δήλωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έχει ως εξής:

Κοιτάξτε, το στοίχημα αυτών των πολλαπλών εκλογικών διαδικασιών που θα έχουμε στις 18 και 25 Μαΐου, είναι, κατά βάθος, η κυβερνητική σταθερότητα αλλά και ο σταθερός στρατηγικός προσανατολισμός της χώρας που βαδίζει στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.
Και θα ήταν πραγματικά κρίμα, τώρα που αρχίσαμε την έξοδο, αυτό να διασαλευθεί, να τεθεί υπό αμφισβήτηση, για λόγους αμιγώς πολιτικούς. Η στρατηγική της εφόδου που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν μερικούς μήνες, απέτυχε. Δεν πάμε σε εκλογές-δημοψήφισμα. Και οι έρευνες λένε ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, θέλει σταθερότητα και ασφάλεια για να βγούμε πράγματι από την κρίση και το μνημόνιο. Κάποιοι βέβαια κλαίνε και οδύρονται που βγαίνουμε, πράγματι, από την κρίση και το μνημόνιο.

Όμως, το στοίχημα πρακτικά δεν είναι αν θα είναι πρώτη η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Το στοίχημα είναι η κυβερνητική σταθερότητα συνολικά και πυλώνας της σταθερότητας είναι η Δημοκρατική Παράταξη το ΠΑΣΟΚ, η Ελιά, που κουβαλάει το βάρος από την αρχή, επί 4-5 ολόκληρα χρόνια.

Άρα δεν είναι δίκαιο, δεν είναι σωστό και λογικό κάποιοι να χρεώνονται ένα μεγάλο κόστος και να μην πιστώνονται αυτά που αναλογικώς δικαιούνται να πιστωθούν, τώρα που η χώρα έχει αρχίσει την έξοδο από την κρίση. Άρα, εμείς περιμένουμε τη στάση του ελληνικού λαού, την ωριμότητά του, τη σοφία του. Πρέπει να διατηρηθεί η σταθερότητα, το πλαίσιο στρατηγικής αναφοράς της χώρας, πρέπει να βαδίσουμε με ασφάλεια στην οριστική και αμετάκλητη έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο, αλλά αυτό εξαρτάται από τον ελληνικό λαό.
Η Δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι και η Ελιά στην οποία μετέχουμε, δεν είναι ούτε «τσόντα» ούτε ουρά. Δεν πάει να αθροίσει τα ποσοστά για να καλύψει κενά. Είναι ο πυλώνας αυτής της προσπάθειας και αν δεν έχουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού, την κατανόησή του, φυσικά δε μπορούμε ν’ αναλάβουμε βάρη που ιστορικώς δε μας αναλογούν, από ένα σημείο και μετά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου