Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Νέο κύμα ανατιμήσεων στα ράφια

Δήμητρα Μανιφάβα

 Στην υψηλότερη τιμή τουλάχιστον των τελευταίων 21 ετών σκαρφάλωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο του 2021, γεγονός που προοιωνίζεται νέο κύμα ακρίβειας το επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα, η συνέχιση της αύξησης της χονδρικής τιμής του ρεύματος σημαίνει διατήρηση του ενεργειακού κόστους σε υψηλά επίπεδα, καθιστώντας πλέον πολύ δύσκολο για τη μεταποίηση αλλά και το λιανεμπόριο την απορρόφησή του και τη μη μετακύλισή του στις τιμές καταναλωτή. Στο σκηνικό αυτό ήρθαν να προστεθούν και οι επιπτώσεις της πρόσφατης κακοκαιρίας στην αγροτική παραγωγή, με τις αυξήσεις να κάνουν ήδη την εμφάνισή τους σε λαχανικά. Ακόμη και στις περιοχές που δεν έπεσε χιόνι, οι χαμηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει ζημία στην αγροτική παραγωγή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020 κατά 29,4%. Πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μεταβολή που καταγράφηκε στο έτος, τα στοιχεία που υπάρχουν στην ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2000 κι έπειτα δείχνουν ότι ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στην υψηλότερη ιστορικά τιμή τον Δεκέμβριο του 2021, στις 125,68 μονάδες. Ενδεικτικό, δε, της ραγδαίας αύξησης που σημειώνουν οι τιμές το τελευταίο διάστημα είναι ότι μόνο μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία σημείωσαν αύξηση 5,7%! «Ενώ παλαιότερα οι τιμοκατάλογοι που έστελναν οι προμηθευτές στα σούπερ μάρκετ μπορεί να παρέμεναν οι ίδιοι ακόμη και για τρία χρόνια, τώρα μπορεί να αλλάζουν και τρεις φορές τον χρόνο», επισημαίνουν χαρακτηριστικά στην «Κ» στελέχη αλυσίδων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.

neo-kyma-anatimiseon-sta-rafia0

Μεγάλες αυξήσεις και σε αγροτικά προϊόντα μετά τις ζημίες που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία.

Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι πλέον καταγράφεται μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές παραγωγού για την εγχώρια αγορά, ενώ έως τώρα συνέβαινε το αντίστροφο. Ετσι, τον Δεκέμβριο του 2021 οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία για την εγχώρια αγορά αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 30,4% και για την εξωτερική αγορά κατά 26%. Σε μηνιαία βάση η αύξηση ήταν αντιστοίχως 8% και 1,5%. Στους βασικούς κλάδους της βιομηχανίας η αύξηση των τιμών παραγωγού σε ετήσια βάση για την εγχώρια αγορά έχει ως εξής: 60,8% στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, 56,5% στην παραγωγή πετρελαιοειδών, 35,4% στην εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη, 15,9% στην κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, 15,4% στη βιομηχανία ξύλου, 11,4% στην παραγωγή βασικών μετάλλων, 9,7% στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, 5,1% στην κατασκευή προϊόντων από καουτσούκ και πλαστικές ύλες, 3,3% στη βιομηχανία τροφίμων, 3,2% στην παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων.

Τον τελευταίο μήνα, δηλαδή μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, πέρασαν στις τιμές καταναλωτή αυξήσεις σε πάνω από 20 βασικές κατηγορίες προϊόντων, όπως άλευρα, τυροκομικά, αλλαντικά, βούτυρα/μαργαρίνες, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, καφέ, ζάχαρη, ελαιόλαδο, αρτοσκευάσματα, αυγά, αλλά και σε απορρυπαντικά και χαρτικά. Το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες ανατιμήσεις σε άλευρα, δημητριακά και ζυμαρικά, καθώς και σε προϊόντα ατομικής περιποίησης, ενώ ήδη τις δύο τελευταίες ημέρες καταγράφονται υπέρογκες αυξήσεις σε κηπευτικά. Για παράδειγμα, κουνουπίδια και μπρόκολα πωλούνται έως 2,5 ευρώ/κιλό έναντι 1,5 ευρώ/κιλό μία εβδομάδα πριν, ενώ ακόμη και 20 λεπτά ακριβότερα έφτασαν να πωλούνται τα πορτοκάλια. Η αύξηση των τιμών οφείλεται κυρίως στα προβλήματα που έχουν προκύψει στην παραγωγή της Αττικής (κυρίως στον Μαραθώνα) και της Κρήτης.

Οι εκτιμήσεις, πάντως, για τη διάρκεια των ανατιμήσεων κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι. Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για τους επόμενους 12-18 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου