Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Ανατροπές στις φορολογικές υποχρεώσεις: Ποιες παρατείνονται – Νέα ρύθμιση για τους συνταξιούχους

 Ανατροπές στις προθεσμίες εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων έφεραν η μετάλλαξη «Όμικρον» αλλά και η χιονοκαταιγίδα «Ελπίδα». Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ νομοθετείται:

  1. Ρύθμιση σε 48 δόσεις του φόρου εισοδήματος που προκύπτει για τους συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά το 2020.
  2. Παράταση έως 15 Φεβρουαρίου για την πληρωμή του φόρου από όσους συνταξιούχους υπέβαλαν τροποποιητική δήλωση έως τις 31/12/2021 και εκδόθηκε πριν την Πρωτοχρονιά η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου (η προθεσμία έληγε κανονικά σήμερα).
  3. Παράταση προθεσμίας καταβολής πρώτης δόσης στην ρύθμιση των χρεών της πανδημίας έως 28 Φεβρουαρίου 2022.
  4. Παράταση έως 31η Μαρτίου 2022 για μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβλήθηκαν μέχρι την κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021.
  5. Πλήρης απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας με τη μορφή πτητικού επιδόματος και λοιπών αντίστοιχων επιδομάτων, καθώς και ειδικής αποζημίωσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και πληρωμάτων ασθενοφόρων Ε.Κ.Α.Β. για αεροδιακομιδές.
  6. Παράταση της ειδικής διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ.
  7. Παράταση έως την 31η Μαρτίου των μεταβιβάσεων ακινήτων χωρίς την υποχρέωση της διαδικασία σύνταξης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

Δηλώσεις ΦΠΑ

Για τις δηλώσεις ΦΠΑ στις περιοχές που έχουν πληγεί από την πρόσφατη θεομηνία, δίνεται χρονικό περιθώριο για την υποβολή της δήλωσης και για την πληρωμή του φόρου μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου. Δηλαδή μέχρι την Παρασκευή. Η παράταση δόθηκε με υπουργική απόφαση και αφορά επιχειρήσεις και φορολογούμενους στις περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στο Δήμο Λοκρών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η ιδία καταληκτική ημερομηνία (4.2.2022) ισχύει και για την εξόφληση του φόρου ή την καταβολή της πρώτης δόσης στην περίπτωση επιλογής καταβολής του οφειλόμενου ποσού σε δόσεις.

Επιστρεπτέες προκαταβολές

Επίσης επτά νέες υπουργικές αποφάσεις ορίζουν το τελευταίο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής. Με τα έως τώρα ισχύοντα περίπου 3,5 από τα συνολικά 8 δισ. Ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνονται σε 60 μηνιαίες δόσεις από τον ερχόμενο Ιούνιο, αν και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κάθε άλλο παρά έχει αποκλείσει ενδεχόμενο πρόσθετο «κούρεμα» των επιστρεφόμενων ποσών σε συνάρτηση με την εξέλιξη της κρίσης σε υγειονομικό και ενεργειακό επίπεδο.

Με βάση τα ισχύοντα σήμερα πάντως οι νέες αποφάσεις ορίζουν πως παρατείνεται η περίοδος χάριτος, με την πρώτη δόση να καθίσταται πληρωτέα την 30η Ιουνίου 2022, (περίοδος χάριτος έως την 31η Μαΐου) ενώ παρατείνεται και η περίοδος κατά την οποία είναι η δυνατή η εφάπαξ καταβολή του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού, ως και την 31η Μαρτίου 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου