Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Μικροκομματικές πτήσεις με εκλογικό άρωμα...


Επικοινωνιακό σόου με άρωμα εκλογών -και για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τις χαμηλές πτήσεις σε πανδημία, ακρίβεια και εξωτερική πολιτική- σκηνοθέτησαν οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου με αφορμή... την υποδοχή των πρώτων έξι Rafale.

Πρόδηλη ήταν η στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συσπειρώσει το δεξιό ακροατήριο της Ν.Δ. ανακοινώνοντας την απαλλαγή από κάθε φόρο των πτητικών και καταδυτικών επιδομάτων στις  Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και σε Σώματα Ασφαλείας. Το μέτρο θα ισχύει και για αποζημιώσεις στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα, με τον Κ. Μητσοτάκη να δηλώνει πως "πρόκειται για ανακούφιση που είναι σύμφωνη με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας".

Σημειώνεται ότι βασικό μέλημα των συνεργατών του πρωθυπουργού αποτελεί η συγκράτηση των διαρροών προς τα δεξιά της Ν.Δ. από τη στιγμή που αναγνωρίζουν ότι το 10%-12% της γαλάζιας βάσης καλοβλέπει τη δημιουργία ενός υπερδεξιού πολιτικού σχηματισμού.  Ήδη άλλωστε η διθυραμβική προαναγγελία της εγκατάστασης ειδικών φρουρών στα πανεπιστήμια αποβλέπει στην περιφρούρηση των δεξιών κομματικών συνόρων.

Φίλια πυρά στο Μαξίμου

Υπ’ αυτό το πρίσμα, αντιδράσεις -ακόμα και στο ευρύτερο γαλάζιο στρατόπεδο- προκάλεσε η άκρατη προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης με όχημα το διαδικτυακό σποτ για τα Rafale που ολοκληρώνεται με το λογότυπο της Ν.Δ. Ακόμα και μέλη της Κ.Ο. κάνουν λόγο για άστοχη και υπερβολική επικοινωνιακή κίνηση που εκπέμπει πολιτικό άγχος εκ μέρους του Μαξίμου.

Ακόμα και στα γαλάζια social media μάλιστα στηλιτεύτηκε η προσπάθεια καπηλείας της ενίσχυσης του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων. “Όταν η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή αγόρασε τα Μιράζ, τα έβαλε o τότε πρωθυπουργός να πετάξουν πάνω από την Ακρόπολη;» σχολίασε ένας εκ των χρηστών.

Βέλη από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ

Σκληρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς ασκεί και η Καθημερινή -μιντιακή ναυαρχίδα της παράταξης- μέσα από αρθρογραφία. Η στήλη του Στέντορος «MEMO» φωτογραφίζει τα εκλογικά σενάρια μέσα από το επίμαχο σποτ «όχι επειδή η κυβέρνηση πρόβαλε την προμήθεια σαν επίτευγμά της. Αλλά επειδή το σποτ έφερε στο τέλος την υπογραφή -και το σήμα- της Νέας Δημοκρατίας».

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει μάλιστα ότι «ο σολοικισμός της μετατροπής του νέου όπλου της εθνικής άμυνας σε κομματικό προπαγανδιστικό υλικό έγινε σε κάποιους αμέσως αντιληπτός στο επιτελείο της κυβέρνησης».

Επιπλέον, από το συγκρότημα Αλαφούζου εκφράστηκαν ενστάσεις και από τα τηλεοπτικά παράθυρα. «Το βιντεάκι με την υπογραφή Ν.Δ. ή φωνάζει εκλογές ή φωνάζει λάθος. Ας το αποφασίσει το κοινό. Διότι δεν μπορεί στα Rafale να βάζεις από κάτω Ν.Δ.. Συγγνώμη κιόλας» σχολίασε ο  Άρης Πορτοσάλτε.

Κάτω από την ανάρτηση με το σποτ, στον προσωπικό λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, διαπιστώνεται πλημμύρα δηκτικών μηνυμάτων.

«Με χρήματα της Ν.Δ. αγοράστηκαν; Τι ανοησία είναι αυτή στο τέλος;», «Δεν είναι σωστό να μπαίνει στο τέλος το σήμα της Νέας Δημοκρατίας για εθνική δαπάνη που πληρώνει ο λαός», «Και τα πήραμε και βίντεο βγάλαμε... ας πούμε όλα καλά. Το σήμα της Ν.Δ. γιατί παίζει στο τέλος; Με χρήματα του κόμματός σας τα πήρατε;», «Είναι ικανοί να βάλουν και το σήμα της Ν.Δ. στα αεροπλάνα αντί για το εθνόσημο.  Έτσι είναι όταν βάζεις το κόμμα και τα ρουσφέτια πάνω απ’ όλα» τονίζουν μεταξύ άλλων οι διαδικτυακοί χρήστες.

Η σύμβαση για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (εκ των οποίων 6 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) υπογράφτηκε πριν από περίπου έναν χρόνο -συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2021- από τον υπουργό Εθνικής  Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Η απόκτησή τους θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν. Συνολικά η Ελλάδα θα προμηθευτεί 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον 6 καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Με το βλέμμα στραμμένο στον σκληρό πυρήνα του «πατριωτικού» ακροατηρίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως υπερήφανη η πατρίδα υποδέχεται έναν πολλαπλασιαστή ισχύος που θωρακίζει τη χώρα μας και οδηγεί στην ακμή της, αμυντικά και διπλωματικά...

Κώστας Σαββόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου