Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Επιτελικό κράτος χωρίς ελπίδα...

 


Το επιτελικό κράτος θάφτηκε ξανά κάτω από το χιόνι που έφερε η κακοκαιρία Ελπίδα. Και αυτό καθώς παρά τις δηλώσεις περί σχεδιασμού και ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού: Έκλεισε η Αττική Οδός, αλλά και κεντρικές οδικές αρτηρίες... της Αθήνας. Δημιουργήθηκαν προβλήματα στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας. Ενώ εκ των υστέρων έγιναν συστάσεις για τηλεργασία και τελικά ανακοινώσεις για γενική αργία έστω σήμερα.

Η κυβέρνηση δια του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη “κάρφωσε” μάλιστα την Αττική Οδό για τις πρωτοφανείς εικόνες με εγκλωβισμένους οδηγούς από νωρίς το πρωί, όταν δηλαδή ακόμη δεν είχε κορυφωθεί η κακοκαιρία.

Ο κ.Στυλιανίδης δήλωσε ειδικότερα ότι θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητηθούν ευθύνες από την εταιρία, καθώς όπως τόνισε -εμφανώς εκνευρισμένος- η Αττική Οδός είχε διαβεβαιώσει κατά την προχθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ότι θα διέθετε εκχιονιστικά και θα κρατούσε το δρόμο ανοιχτό. Υποστήριξε μάλιστα ότι και τα προβλήματα στις υπόλοιπες μεγάλες αρτηρίες συνδέονται με τα προβλήματα στην Αττική Οδό, αποφεύγοντας έτσι την κριτική για την κατάσταση σε δρόμους όπως η Κατεχάκη κλπ, αν και ζήτησε συγνώμη εκ μέρους του κράτους για την κατάσταση.

Νωρίτερα ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης είχε καταφερθεί κατά της Νέας Οδού για το κλείσιμο της γέφυρας Καλυφτάκη στην εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης.

Το ζήτημα είναι βέβαια ότι έτσι αμφισβητείται το αφήγημα που η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει, ότι με την ανάθεση της διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων σε ιδιώτες, οι πολίτες απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ο εποπτικός ρόλος του κράτους δεν παύει να ισχύει ακόμη και σε περίπτωση ιδιωτικού αυτοκινητοδρόμου ή περιφερειακού δρόμου και η αντιμετώπιση της κακοκαιρίας είχε συζητηθεί στην προχθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή της ΕΛΑΣ, της περιφέρειας, δήμων και των παραχωρησιούχων.

Σημειωτέον ότι ήδη έχει ξεκινήσει με εισαγγελική παρέμβαση προκαταρκτική έρευνα για τυχόν παρακώλυση δημοσίων συγκοινωνιών στην Αττική Οδό.

Σφάλμα αποδείχθηκε ότι δεν κηρύχθηκε ήδη από χθες γενική αργία ή υποχρεωτική τηλεργασία, παρόλο που η Πολιτική Προστασία είχε συστήσει στους πολίτες να αποφεύγουν τις “άσκοπες μετακινήσεις”. Καθώς όμως δεν είχε δοθεί διαφορετική εντολή, οι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, πήγαν κανονικά στη δουλειά τους. Και οι μεν εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα έφυγαν στις 12 με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά η μαζική επιστροφή σπίτι συνέτεινε στα προβλήματα στους δρόμους. Ενώ οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα βρέθηκαν σε πολλές περιπτώσεις σε δύσκολη θέση, καθώς εγκλωβίστηκαν στην εργασία τους ή στο δρόμο κατά την επιστροφή στο σπίτι.

Εκ των υστέρων, το υπουργείο Εργασίας υπενθύμισε τα ισχύοντα για την τηλεργασία και τελικά η κυβέρνηση κεντρικά αποφάσισε να κηρύξει έστω τη σημερινή ημέρα γενική αργία (όπως είχε αφήσει ανοιχτό στο briefing ερωτηθείς σχετικά από το News 24/7 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος), καθώς δεν υπήρχε λόγος ούτε σήμερα ούτε χθες πχ να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα και η εστίαση με τόσο κρύο και χιόνι. Καταστήματα τροφίμων (σουπερμάρκετ κλπ) θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί έως τις έξι το απόγευμα, ανοιχτά θα είναι φαρμακεία και πρατήρια καυσίμων, στις περιοχές που τίθενται σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας.

Αναστέλλεται επίσης σήμερα η λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών στις περιοχές που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα, πλην ΟΤΑ, Ενόπλων Δυνάμεων, Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, δημόσιων δομών υγείας και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Τα ΜΜΜ θα λειτουργούν όπου είναι εφικτό. Ειδικότερα θα κινούνται τα μέσα σταθερής τροχιάς και τα κινούμενα όπου είναι δυνατόν. Σημειώνεται ότι χθες άρχισαν σταδιακά να αποσύρονται από την κυκλοφορία τα λεωφορεία λόγω ολισθηρότητας των δρόμων, ενώ μετρό προς αεροδρόμιο και προαστιακός κρίθηκε αναγκαίο να σταματήσουν και λόγω των διακοπών ηλεκτροδότησης.

Τίθεται το ερώτημα βέβαια, εάν έπραξαν δήμοι και η περιφέρεια τα δέοντα για να παραμείνουν έστω οι κεντρικές οδικές αρτηρίες ανοιχτές, δεδομένου ότι οι μετεωρολόγοι είχαν προβλέψει την επέλαση του χιονιά με ακρίβεια... 20λέπτου και δεδομένου ότι προβλήματα λόγω καιρού δεν παρουσιάστηκαν μόνο στην Αττική Οδό και στην εθνική οδό.

Η αρχική ανακοίνωση της Αττικής Οδού πάντως, που επέρριπτε ευθύνες στην... απειρία και το φόβο των οδηγών που εγκλωβίστηκαν, προκάλεσε αντιδράσεις και με νεότερη ανακοίνωση η εταιρεία ζήτησε συγνώμη για την ταλαιπωρία και έθεσε ως προτεραιότητα τον απεγκλωβισμό των πολιτών.

Εν τω μεταξύ το βράδυ διεκόπη η κυκλοφορία και στην Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας και ταυτόχρονα ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού για τους οδηγούς που παρέμεναν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό.

Η κυβέρνηση έκανε αναστροφή και στο θέμα της τηλεκπαίδευσης. Τα σχολεία στις περιοχές που πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν θα λειτουργήσουν σήμερα ούτε με τηλεκπαίδευση. Και αυτό καθώς, μετά και την απόφαση για γενική αργία, δεν θα υπάρχει ούτε διοικητικό προσωπικό για την τεχνική υποστήριξη της τηλεκπαίδευσης. Παρά τα προβλήματα που υπήρχαν ούτως ή άλλως και τις αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών για την τηλεκπαίδευση και χθες, η κυβέρνηση υποστήριζε ότι στην πλειοψηφία των σχολείων το μάθημα έγινε κανονικά και το σύστημα λειτούργησε.

Από την κυβέρνηση επικαλούνται πάντως πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας, πολύ σφοδρότερο από την περσινή Μήδεια, καθώς και ότι πχ για το κλείσιμο των σχολείων είχαν υπάρξει αντιδράσεις, καθώς μέχρι να έρθει η Ελπίδα ο καιρός έμοιαζε καλός, παρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων...

Bίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου