Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω


 

Με λαμπρότητα και κατά τη μοναστηριακή τάξη πανηγύρισε η νέα Μονή στο Λιτόχωρο Πιερίας τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Διονυσίου.

Ο εορταζόμενος Άγιος είναι ο κτήτορας της ιστορικής Βυζαντινής Ιεράς Μονής του Ολύμπου, η οποία τελεί υπό αναστήλωση, μετά την καταστροφή που υπέστη από τους Γερμανούς κατακτητές κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συγκεκριμένα τελέστηκαν όλες οι προβλεπόμενες ιερές ακολουθίες ως εξής:

Το Σάββατο 22 Ιανουαρίου απόγευμα έγινε, κατά την επικρατούσα τάξη, η υποδοχή του ιερού λειψάνου του Οσίου Νικάνορος, επιστηθίου φίλου του Οσίου Διονυσίου και κτήτορα της Ιεράς Μονής Ζάβορδας.

Μετά την υποδοχή τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Τριπόλεως και πάσης Λιβύης κ. Θεοφυλάκτου, Ιεράρχου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εφησυχάζοντος στην Πιερία, ο οποίος κήρυξε και τον θ. λόγο.

Την κυριώνυμη ημέρα, Κυριακή 23 Ιανουαρίου, τελέστηκαν το Μεσονυκτικό, ο Όρθρος και Τριαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, ο οποίος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά την ευαγγελική περικοπή, ανέγνωσε το μήνυμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τις ευχές του οποίου μετέφερε στον Καθηγούμενο Αρχιμ. π. Μάξιμο, τη Μοναστική Αδελφότητα και τους ευλαβείς Προσκυνητές.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκαν ο Εόρτιος Εσπερινός και το Κτητορικό Μνημόσυνο, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθονίκου, Ιεράρχου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και αδελφού της Ιεράς Μονής.

Στην Πανήγυρη συμμετείχαν οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Παρακλήτου Αρχιμ. Μωϋσής και ΖάβορδαςΑρχιμ. Σεραφείμ με μέλη των Μοναστικών Αδελφοτήτων τους. Λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν συμμετείχαν άλλοι προσκεκλημμένοι κληρικοί ή κληρικοί της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως.

Σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες έψαλαν καλλιφωνότατα χοροί ιεροψαλτών που συγκροτήθηκαν υπό τον Μοναχό Δαμασκηνό Νεοσκητιώτη και υποτακτικούς του και τον Ιερομόναχο Χερουβείμ Τσίνογλου και μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσηςστα Γιαννιτσά.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης πανήγυρης πλήθος πιστών προσήλθαν στην Ιερά Μονή, προκειμένου να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία του Οσίου Διονυσίου, προστάτη Αγίου όλης της Πιερίας.

Η συμμετοχή των πιστών στις Ιερές Ακολουθίες εφέτος ήταν μειωμένη, λόγω της γενικότερης επιφύλαξης που παρατηρείται στην κοινωνία λόγω της πανδημίας, αλλά και χάρη στην αξιοποίηση και άλλων χώρων της Ιεράς Μονής. Έτσι οι πιστοί που ήθελαν να παραμείνουν κατά την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών μπορούσαν, εκτός από τον Ιερό Ναό, να παραμείνουν στο Αρχονταρίκι ή στην ευρύχωρη Τράπεζα, όπου αναμεταδίδονταν οι Ιερές Ακολουθίας μέσω ηχείων.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου