Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Από σήμερα διαθέσιμο το χάπι της Merck

 Ξεκινά από τη Δευτέρα η κατ' οίκον διάθεση των χαπιών της Merck κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Πέμπτη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.

Τα αντι-ιικά χάπια μολνουπιραβίρης θα διατεθούν σε πολίτες υψηλού κινδύνου άνω των 18 ετών με θετικό τεστ, rapid ή PCR και, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, δεν θα χορηγούνται σε εγκύους. Όπως είπε, θα γίνεται παράδοση κατ' οίκον, κάτι που είναι σημαντικό για τη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Ποια η διαδικασία

- Ο θεράπων γιατρός θα υποβάλλει αίτηση και η επιτροπή για τη χορήγηση του φαρμάκου θα απαντάει σε 24 ώρες.

- Αποστέλλεται SMS και στον γιατρό και στον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή, ο οποίος δίνει σε ειδική πλατφόρμα τη συγκατάθεσή του για το φάρμακο.

- Εν συνεχεία επιβεβαιώνεται η διεύθυνση του ασθενούς για να λάβει τα χάπια.

Πώς θα φτάσουν τα χάπια στους πολίτες

Η κυρία Γκάγκα ανακοίνωσε ότι τα αντι-ιικά χάπια της Merck θα παραδίδονται στο σπίτι του εκάστοτε ασθενούς μέσω courier, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών.

Η παραλλαγή «Όμικρον» και το χάπι της Merck

Η Merck και ο εταίρος της Ridgeback Biotherapeutics ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως έξι εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι το πειραματικό φάρμακό τους κατά της COVID-19 μολνουπιραβίρη (molnupiravir) λειτουργεί απέναντι στην πολύ μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού.

Τα στοιχεία αποτίμησαν την αντι-ιική δραστηριότητα της μολνουπιραβίρης και άλλων αντι-ιικών παραγόντων κατά παραλλαγών ανησυχίας της COVID-19. Η αποτελεσματικότητα της μολνουπιραβίρης εναντίον της Όμικρον δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε μελέτες σε ανθρώπους, ανέφεραν οι εταιρείες.

Η μολνουπιραβίρη και ένα χάπι της Pfizer που λαμβάνεται επίσης από το στόμα, έλαβαν άδεια στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο και θεωρούνται σημαντικά εργαλεία απέναντι στην Όμικρον. Η Pfizer ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι εργαστηριακά δεδομένα έδειξαν πως το σκεύασμά της, Paxlovid, διατηρεί την αποτελεσματικότητά του εναντίον της Όμικρον.

Η Merck ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι το χάπι της έχει έναν μηχανισμό που μπορεί να λειτουργήσει εναντίον της Όμικρον και οποιασδήποτε άλλης παραλλαγής.

Το molnupiravir έχει λάβει άδεια χρήσης σε περισσότερες από δέκα χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου