Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Η κούρσα του πετρελαίου νέα απειλή για την οικονομία

 

Μετά το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα που βρίσκονται σε εκτός λογικής υψηλά επίπεδα, την σκυτάλη παίρνει το πετρέλαιο, με τη διεθνή τιμή να είναι κοντά στα 90 δολ. το βαρέλι και οι διεθνείς οίκοι να «βλέπουν» ως σημείο ισορροπίας τα 100 δολάρια

Η νέα απειλή για την οικονομία ακούει στο όνομα πετρέλαιο. Οι διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού» καλπάζουν και βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014, ενώ οι προβλέψεις είναι μάλλον ζοφερές για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μεγάλοι διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου Brent ενδεχομένως θα φτάσει το αμέσως προσεχές διάστημα στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Στην Ελλάδα η τιμή της αμόλυβδης έχει ενισχυθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και διαμορφώνεται κοντά στο 1,8 ευρώ το λίτρο σε μέσα επίπεδα, ενώ σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές φλερτάρει με τα 2 ευρώ το λίτρο.

Ανάλογη πορεία ακολουθούν τόσο το πετρέλαιο θέρμανσης, όσο και το diesel κίνησης, που σε μέσα επίπεδα διαμορφώνονται σήμερα σε 1,2 ευρώ το λίτρο και 1,533 ευρώ το λίτρο.

Εκρηκτικό κοκτέιλ στην ενέργεια 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από αρνητικά γεγονότα που έχουν συντελεστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο κομμάτι της ενέργειας και των τιμών, με το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και το φυσικό αέριο να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Έτσι, λοιπόν, οι φόβοι ότι οι τιμές στα βασικά αγαθά θα συνεχίσουν το τρελό τους ράλι, μάλλον επιβεβαιώνονται.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η Morgan Stanley, θα έρθει αυξημένο κόστος και προβλήματα στις οικονομίες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο. Παράλληλα θεωρεί ότι η τιμή ισορροπίας για το Brent είναι τα 100 δολάρια το βαρέλι για τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά και ως το τέλος του χρόνου.

«Η τιμή του πετρελαίου που απαιτείται για να ισορροπήσει η ζήτηση φαίνεται υψηλότερη από ό,τι εκτιμούσαμε αρχικά», εξηγεί η Morgan Stanley, και ως εκ τούτου, αυξάνει την τιμή στόχο για το Brent στα 100 δολάρια το βαρέλι έως το 3ο τρίμηνο, από περίπου 90 δολάρια το βαρέλι προηγουμένως.

Hδη η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 89 δολάρια το βαρέλι και καταγράφει ένα μίνι ράλι στις αγορές, φτάνοντας σε υψηλά των τελευταίων επτά ετών, καθώς εκφράζονται ζωηρές ανησυχίες για το κατά πόσο μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση από τα υφιστάμενα επίπεδα παραγωγής.

Τα άσχημα νέα για τις οικονομίες συνεχίζονται, αφού και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα βλέπει ότι ως τα μέσα του έτους, η αγορά πετρελαίου θα δει πιθανότατα τρεις κρίσιμους παράγοντες ταυτόχρονα σε χαμηλά επίπεδα:

  • Χαμηλά αποθέματα: Εχουν μειωθεί σημαντικά ήδη το 2021, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της θα είναι ακόμη χαμηλότερα μέχρι το τέλος του 2022.
  • Χαμηλή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα: Αυτή έχει ήδη μειωθεί από περίπου 6,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα πριν από ένα χρόνο, σε περίπου 3,4 εκατ. βαρέλια αυτή τη στιγμή, αλλά πιθανότατα θα πέσει κάτω από τα 2 εκατ. βαρέλια μέχρι τα μέσα του έτους, και
  • Χαμηλές επενδύσεις, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στο επίπεδο του «καθαρού μηδενισμού έως το 2050» του σεναρίου του ΙΕΑ, στο οποίο η κατανάλωση και η παραγωγή υποτίθεται ότι θα μειωθούν κατά περίπου 30% έως το 2030, ενώ η πραγματική ζήτηση δεν παρουσιάζει τέτοια τάση.

Ελλειμμα στην προσφορά 

Η Morgan Stanley εξηγεί ότι όταν καθένας από τους τρεις αυτούς παράγοντες είναι «σφιχτός», τότε η αύξηση της ζήτησης πρέπει να επιβραδυνθεί, ώστε η φυσική ροή του πετρελαίου να μπορεί να ισορροπήσει. Στο σημείωμά της για την αγορά πετρελαίου υποστηρίζει ότι αυτό απαιτεί οι τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν στο επίπεδο όπου θα αρχίσει τουλάχιστον κάποια διάβρωση της ζήτησης.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι πριν από λίγες ημέρες η Goldman Sachs, μία από τις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο, ανέφερε ότι «βλέπει» και αυτή τις τιμές του Brent να αγγίζουν τα 100 δολάρια το τρίτο τρίμηνο λόγω του μεγάλου ελλείμματος στην πλευρά της προσφοράς.

Σε μία έκθεση προς τους πελάτες της, η κορυφαία τράπεζα της Wall Street βάσισε την εκτίμησή της στα «ισχυρά θεμελιώδη» της αγοράς πετρελαίου, αλλά και στην «εντυπωσιακά μεγάλη» έλλειψη προσφοράς, καθώς μειώνουν την παραγωγή τους οι χώρες του ΟΠΕΚ.

Οι ειδικοί τις τράπεζας εκτιμούν ότι έως το καλοκαίρι, τα αποθέματα πετρελαίου των πλούσιων χωρών θα μειωθούν στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από το 2000.

 https://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου