Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

ΕΦΚΑ: Έως τις 28 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για ρύθμιση κορωνοχρεών

 Παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου δόθηκε από το υπουργείο Εργασίας στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των 72 δόσεων για οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, που δημιουργήθηκαν από τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών κατά την περίοδο της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση αυτή μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές που προέκυψαν από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, εξαιτίας της λήψης των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μετά δε και την ενοποίηση των ΚΑΔ, οι οφειλέτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίζουν συνολικά τα χρέη τους τόσο απέναντι στη φορολογική διοίκηση όσο και απέναντι στον ασφαλιστικό τους φορέα. Η ρύθμιση προβλέπει την τμηματική καταβολή της οφειλής σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει την αποπληρωμή του χρέους του σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, τότε θα τύχει εξόφλησης άτοκα. Για επιλογή περισσότερων δόσεων και έως 72, υπάρχει έντοκη εξόφληση, με 2,5% επιτόκιο ανά έτος. Η ελάχιστη δόση θα είναι 50 ευρώ τον μήνα.

Να σημειωθεί πάντως ότι η παράταση κρίθηκε απαραίτητη, καθώς μια σειρά από ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν είχαν βεβαιωθεί, ενώ και η συμμετοχή των μη μισθωτών είναι ασθενική, παρότι οι οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ εκτιμώνται σε 1,5 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, δεν έχουν βεβαιωθεί ακόμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των εργοδοτών (νομικών προσώπων και ατομικών επιχειρήσεων), κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός των επόμενων ημερών. Επίσης, δεν έχουν βεβαιωθεί οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στο τέλος Δεκεμβρίου και αφορούν το  τετράμηνο Μαρτίου – Ιουνίου 2020.  

Την ίδια στιγμή, και λόγω της κακοκαιρίας, το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αναμένεται να αποφασίσει την παράταση έως την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022 της προθεσμίας πληρωμής μιας σειράς ασφαλιστικών υποχρεώσεων:

Εντάσσονται όλες οι οφειλές που προέκυψαν από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021.

• Καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Δεκεμβρίου 2021, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.

• Υποβολής αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (ΑΠΔ) μισθολογικής περιόδου Δεκεμβρίου 2021 εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.

• Καταβολής δόσεων όλων των ρυθμίσεων.

Η παράταση δίδεται καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την εμπρόθεσμη πληρωμή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων κατά τις –αρχικώς– προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου