Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Δίμηνη παράταση για μεταβιβάσεις ακινήτων - Παράταση και για κορονοχρέη

 

Την παράταση της προθεσμίας για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες για δύο μήνες προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο OPEN και στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει».

Οπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, θα δοθεί δίμηνη παράταση για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές, δηλαδή, η καταληκτική προθεσμία θα μετατεθεί για τις 31 Μαρτίου 2022, μόνο, όμως, όπως τόνισε ο υπουργός, για όσους κατέθεσαν την αίτηση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας, προανήγγειλε και παράταση ενός μήνα, δηλαδή, μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, από 26 Ιανουαρίου, για τη ρύθμιση σε 36 έως 72 δόσεις των κορονοχρεών που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι κατεύθυνση είναι από φέτος ο ΕΝΦΙΑ να πληρώνεται από τους φορολογούμενες σε 10 δόσεις, από 6 που ισχύει έως σήμερα.

Κοσμοσυρροή για τις μεταβιβάσεις

Με βάση το ότι η προθεσμία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, μέχρι να δοθεί η δίμηνη παράταση που ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου, σε συμβολαιογραφικά γραφεία, εφορίες, υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία επικρατεί το αδιαχώρητο. Οι επαγγελματίες έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά καθώς δεν μπορούν στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει να διεκπεραιώσουν ένα μεγάλο όγκο συμβολαίων.

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην έκδοση των δικαιολογητικών καταγράφονται στους δήμους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ακόμα και δύο μήνες για να λάβουν το πιστοποιητικό ΤΑΠ.

Οσον αφορά την «Ταυτότητα Κτιρίου», η καθυστέρηση των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων λόγω της αναμονής της έκδοσής της, είναι μεγαλύτερη των τριών μηνών καθώς οι μηχανικοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν χρονικά στην έκδοσή της.

Ρύθμιση για κορονοχρέη

Αντίστοιχα, ανάσα αναμένεται να δώσει και η παράταση ενός μήνα για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 36-72 δόσεις.

Μέχρι σήμερα μόλις 45.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν προχωρήσει στη ρύθμιση από το σύνολο των περίπου 830.000 επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου