Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Επιχείρηση διάσωσης Μητσοτάκη με διχίλιαρα...


Η διάσωση του πρωθυπουργικού προφίλ από την οργή των πολιτών-εγκλωβισμένων οδηγών αποτελεί τη βασική προτεραιότητα του Μαξίμου μετά το επιτελικό ναυάγιο στο μέτωπο της κακοκαιρίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού... έμεινε μακριά από το κάδρο του απόλυτου μπάχαλου, εμφανίστηκε από το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης να επικοινωνεί με την Αττική Οδό ζητώντας από την εταιρεία να αποζημιώσει με 2.000 ευρώ το κάθε εγκλωβισμένο όχημα. Η γαλάζια προσπάθεια άμβλυνσης των αντιδράσεων μετατράπηκε, εν πολλοίς, σε μπούμερανγκ. Στα κοινωνικά δίκτυα γίνεται λόγος για προσπάθεια εξαγοράς της σιωπής των ταλαιπωρημένων οδηγών, ενώ τίθεται επιτακτικά το ερωτήματα αν θα αποζημιωθούν και οι εγκλωβισμένοι στις οδούς Κηφισίας, Μεσογείων και Κατεχάκη ή οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που προχώρησαν σε παύση δρομολογίων.

Συγγνώμες και μετακύληση ευθυνών

Τις συγγνώμες δε για την αδράνεια της κρατικής μηχανής σε συνδυασμό με την προσπάθεια μετακύλησης μέρους των ευθυνών αναλαμβάνουν οι υφιστάμενοι του Κ. Μητσοτάκη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε να αναγνωρίσει χθες ότι ο σχεδιασμός δεν λειτούργησε καλά λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τη συγγνώμη που ζήτησε, δύο φορές, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Επισήμανε παράλληλα ότι θα αποδοθούν ευθύνες για το χάος στην Αττική Οδό, παρακάμπτοντας εντούτοις το μερίδιο των κρατικών ευθυνών. Από τη μεριά του, ο διευθυντής Κυκλοφορίας της Αττικής Οδού Φάνης Παπαδημητρίου υποστήριξε ότι υπήρξε εισήγηση στην Πολιτική Προστασία να απαγορευτούν τα φορτηγά από την Κυριακή, ενώ πρόσθεσε -σε άλλο σημείο- ότι η εταιρεία δεν κλείνει τον δρόμο μόνη της, αλλά χρειάζεται συντονισμός με την τροχαία.

Ευθύνες στους μετεωρολόγους

Ο Γιάννης Οικονόμου μάλιστα, όταν κλήθηκε να αναφερθεί στους λόγους που η κυβέρνηση δεν κήρυξε αργία προχθές Δευτέρα, άφησε αιχμές προς τους μετεωρολόγους. Υποστήριξε ότι η πραγματικότητα είναι ότι ξεπεράστηκαν οι όποιες προβλέψεις υπήρχαν και ότι η πληροφόρηση που υπήρχε ήταν πως το χιόνι θα ερχόταν αργότερα και δεν θα ήταν τόσο έντονο. Σημειώνεται ότι οι προειδοποιήσεις για την ένταση του φαινομένου ήρθαν στη κυβέρνηση πέντε μέρες πριν την έναρξή του και επικαιροποιούνταν διαρκώς μέχρι τη Κυριακή. «Από πλευράς της ΕΜΥ, πολύ έγκαιρα ανακοινώσαμε πιστεύω και τα δύο κύματα» τόνισε εξαρχής ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θεόδωρος Κολυδάς.  Όπως εξήγησε, τα μετεωρολογικά στοιχεία αλλάζουν συνεχώς και κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή διαπιστώθηκε «ένα νέο τρέξιμο του μοντέλου που έδειχνε νωρίτερα τον ερχομό της κακοκαιρίας. Το προσδιορίσαμε και είχαμε πει ότι τα πάρα πολύ έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν ίσως και λίγο πριν από το μεσημέρι, σημειώνοντας ότι θα έχουμε τουλάχιστον 12 με 16 ώρες έντονων χιονοπτώσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας έσπευσε χθες το πρωί να ανακοινώσει την παράταση της αργίας για σήμερα σε Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη. Το οξύμωρο είναι ότι ο Χρ. Στυλιανδίδης δήλωσε ότι δεν είναι η ώρα να καταμεριστούν ευθύνες για τα τραγικά προβλήματα που έφερε η «Ελπίς» κι ενώ ο Γ. Οικονόμου σε παράλληλο χρόνο ακολουθούσε τη συνταγή της μετάθεσης ευθυνών.

Γαλάζιοι αξιώνουν αποπομπές υπουργών

Η κατάσταση απόλυτης ανοργανωσιάς πυροδοτεί, μεταξύ άλλων, και γαλάζιες αντιδράσεις. Ο Γιώργος Κύρτσος ανέλαβε πάλι δράση στο Twitter, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει παραιτήσεις εάν θέλει να προστατεύσει ό,τι απέμεινε από την αξιοπιστία της κυβέρνησης και την προοπτική της. «Επιτελείο και κυβέρνηση περνούν κάτω από τον πήχη σε κρίσιμα ζητήματα. Η κοινή γνώμη δεν δέχεται ένα τόσο χαμηλό επίπεδο διακυβέρνησης» έγραψε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

Επιπλέον, τον ίδιο δρόμο υπέδειξε στον Κ. Μητσοτάκη και ο Νικήτας Κακλαμάνης, εκφράζοντας την πεποίθηση «ότι θα λάβει εκείνα τα μέτρα που θα πρέπει», καθώς «οι από κάτω από τον πρωθυπουργό δεν μπορούν να τραβούν την ουρά τους απέξω.  Όχι για να ικανοποιηθεί το δημόσιο αίσθημα, αλλά γιατί αυτό θα ήταν το σωστό και το δίκαιο για να μην επαναληφθούν» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Τέλος, γαλάζιοι βουλευτές στις μεταξύ τους συνομιλίες σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να λάβει δραστικές αποφάσεις για την αναστροφή του κλίματος από τη στιγμή που η Ν.Δ. εξελέγη με τη σημαία της διαχειριστικής επάρκειας. «Αν χρειαστεί να αναζητηθούν ‘Ιφιγένειες’, ας γίνει κι αυτό» σημείωνε με βιτριολικό τρόπο πολύπειρος βουλευτής...

Κώστας Σαββόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου