Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Εγκληματική άγνοια ή συγκάλυψη;

 

Κλεάνθης Γρίβας 

Εν προκειμένω, έχουμε να κάνουμε με έναν ιατροδικαστή που ελέγχεται όχι μόνο για άκρως σημαντικές παραλείψεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του (με τη μη έγκαιρη λήψη των σωματικών υγρών του θύματος βιασμού), αλλά και για σκόπιμη άγνοια της «βιοχημικής εξέτασης τριχών» που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 

(θέμα για το οποίο έχουν εκπονηθεί αρκετές εργασίες στο πλαίσιο της έδρας που κατέχει - πώς άραγε;).

Ο εν λόγω ιατροδικαστής δεν μπορεί να αγνοεί τις εντυπωσιακές επιστημονικές δημοσιεύσεις που αφορούν τη χρήση αυτής της μεθόδου για τον ακριβή προσδιορισμό των ουσιών που χρησιμοποιούνταν σε μούμιες με ηλικία δύο ή τριών χιλιάδων χρόνων.

Και, επιπλέον, ποιος φαεινός εγκέφαλος επινόησε την αδικαιολόγητη αποστολή των δειγμάτων στην... ΕΛΒΕΤΙΑ (εάν εστάλησαν), τη στιγμή που η εξέτασή τους μπορεί να γίνει είτε σε κάποιο ΙΔΙΩΤΙΚΟ εργαστήριο στην Ελλάδα (επισυνάπτεται σχετικό δημοσίευμα), είτε και κατ' οίκον...

Συμπέρασμα: Παραμένει ορθάνοικτος ο δρόμος που χάραξε ο αλήστου μνήμης ιατροδικαστής Δημήτριος Καψάσκης (1909-1993), που εμπλέκεται σε όλες τις δύσοσμες υποθέσεις που συντάραξαν την Ελλάδα μέχρι την ανατροπή της Χούντας, της οποίας υπήρξε συνεργάτης. 

Δείτε δύο σχετικές γνωματεύσεις που αφορούν συγκεκριμένες ιατρικές περιπτώσεις, οι οποίες συντάχθηκαν η μια τον Σεπτέμβριο του 1996 και η άλλη τον Μάιο του 2005:

Δρ. Κλεάνθης  Γρίβας 

νευρολόγος-ψυχίατρος

Αλ. Μιχαηλίδη 27,  546 40 Θεσσαλονίκη,  τηλ & φαξ (031) 845 916

 

Θεσσαλονίκη 6  Σεπτεμβρίου 1996

 

 

ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ

 

Ενεργώντας ως τεχνικός σύμβουλος του δικηγόρου Θεσ/νίκης κ. Βασιλείου Βασιλειάδη, μελέτησα τα έγγραφα της δικογραφίας του κ. ΧΧΧ, που έχει καταδικαστεί για παράβαση του Ν. 1729/1987, και διαπίστωσα τα εξής:

 

ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

 

1) Από την ψυχιατρική εξέταση που διενήργησαν δύο νευρολόγοι-ψυχίατροι (πανεπιστημιακοί), διαπιστώνεται ότι o κ. ΧΧΧ εμφανίζει αποδεικτικά στοιχεία συστηματικής χρήσης ηρωίνης.

 

2) Από την ψυχιατρική εξέταση που διενήργησε ο κ. ΑΑ, νευρολόγος-ψυχίατρος, πανεπιστημιακός και ιατρός των φυλακών Διαβατών Θεσ/νίκης (γνωμάτευση 5-10-96) διαπιστώθηκε ότι:

"ο κ. ΧΧΧ ενεφάνιζε έντονα στερητικά φαινόμενα... [τα οποία] παρουσίαζαν υφέσεις και εξάρσεις... είναι χρόνιος τοξικομανής, έντονα εξαρτημένος, δεν δύναται να ξεπεράσει την έξη του δι' ιδίων δυνάμεων και χρήζει ειδικής βοηθείας σε ανάλογο κέντρο υποστήριξης".

 

3) Από την ψυχιατρική εξέταση που διενήργησε ο κ. ΑΚ, νευρολόγος-ψυχίατρος, πανεπιστημιακός, ιατρός του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσ/νίκης (γνωμάτευση 4-10-96) διαπιστώθηκε ότι:

"ο κ. ΧΧΧ είναι άτομο με διαταραχή προσωπικότητας και εξάρτηση από τοξικές ουσίες..."

 

4) Η πρώτη ομάδα των συμπτωμάτων που αναφέρονται στις ως άνω γνωματεύσεις (αρθραλγία, μυαλγία, τρόμος, ιδρώτες, αϋπνία κ.ά.) είναι τυπικά του στερητικού συνδρόμου απ' το οποίο υποφέρει κάθε άτομο εξαρτημένο από ηρωίνη, κατά την πρώτη φάση της διακοπής της.

 

5) Η δεύτερη ομάδα των συμπτωμάτων που αναφέρονται στις ως άνω γνωματεύσεις (αϋπνία, νευροφυτικές διαταραχές, κατάθλιψη κ.ά.) είναι δηλωτικά συμπτώματα του μακροχρόνιου μεταστηρητικού συνδρόμου από το οποίο υποφέρει κάθε άτομο εξαρτημένο άτομο ηρωίνη μετά το ξεπέρασμα του σωματικού στερητικού συνδρόμου (που διαρκεί 4-5 μέρες μετά τη διακοπή της λήψης της).

 

6) Όπως προκύπτει από το «Δελτίο Υγείας των Φυλακών» για τον κ. ΧΧΧ, για την αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων τού χορηγείται στη φυλακή φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται συνήθως σε τοξικομανείς για την αντιμετώπιση του μεταστερητικού συνδρόμου.

 

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

 

Ο κ. ΧΧΧ είναι εξαρτημένος από ναρκωτικές ουσίες, πράγμα που σημαίνει ότι έχει αποκτήσει την έξη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών σε βαθμό που να μην μπορεί να την αποβάλλει με τις δικές του δυνάμεις, κατά την έννοια του Ν. 1729/1987.

 

Η εγκυρότητα του ως άνω συμπεράσματος είναι δυνατό να αποδειχθεί και εργαστηριακά, με τη βιοχημική εξέταση των τριχών και των νυχιών του κ. ΧΧΧΧΧ (επισυνάπτω σχετική εργασία στην έδρα της φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης στην οποία καταδεικνύεται η ακρίβεια των συμπερασμάτων της βιοχημικής εξέτασης των τριχών και η χρησιμότητά της για τον προσδιορισμό της εξάρτησης).

 

O γνωματεύων ιατρός

 

-

 

Δρ. ΚΛΕΑΝΘΗΣ  ΓΡΙΒΑΣ

νευρολόγος-ψυχίατρος

 

Ιατρείο: Χαλκέων 15,  546 31 Θεσσαλονίκη  - Τηλ. 2310 - 228 738 - Φαξ 2310 - 250 129

 

 

Θεσσαλονίκη 31 Μαΐου 2005

 

 

ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ

 

Ο ΧΧΧΧ, γεν….., κάτοικος Θεσσαλονίκης (……), στις   /  /2004 προσήλθε συνοδευόμενος από τον πατέρα του για εξέταση από την οποία προέκυψε ότι έκανε εξαρτημένη χρήση κοκαΐνης και χρησιμοποιούσε κάνναβη και ηρεμιστικά για να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων της έλλειψής της.

 

Η εξάρτησή του από την κοκαΐνη μπορεί να αποδειχθεί και εργαστηριακά σε οποιοδήποτε χρόνο με τη βιοχημική εξέταση τριχών του.

 

Έκτοτε, ακολούθησε απεξαρτησιακή αγωγή υπό την εποπτεία μου και σήμερα απέχει πλήρως από τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών και είναι πλήρως κοινωνικά ενταγμένος.

 

Η παρούσα χορηγείται στον ίδιο, για δικαστική χρήση.

 

Ο γνωματεύων ιατρός

 

Για του λόγου το αληθές, δείτε πως τέτοιες τοξικολογικές εξετάσεις σε τρίχες πραγματοποιούνται με αξιοπιστία στην Ελλάδα για την ανίχνευση ναρκωτικών και φαρμακευτικών ουσιών:

Τοξικολογικές εξετάσεις σε Τρίχες - Τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών και φαρμακευτικών ουσιών σε τρίχες

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ

https://www.dnalogy.eu/ypiresies/egklimatologika-ergastiria-egklimatologikes-ypiresies/egklimatologikes-ypiresies-gia-tin-yperaspisi/toxikologikes-eksetaseis/

Τρίχες κεφαλής: Οι τρίχες της κεφαλής μεγαλώνουν με μέση ταχύτητα περίπου 1 με 1,5 εκατοστό ανά μήνα. Κάθε 1 με 1,5 εκατοστό τρίχας αντιπροσωπεύει ιστορικό κατανάλωσης ουσιών 1 μηνός. Για παράδειγμα, μια τούφα τριχών μήκους 8 εκατοστών περιέχει το ιστορικό κατανάλωσης ουσιών 8 έως 12 μηνών.

Με την τοξικολογική ανάλυση των τριχών μπορούμε να ερευνήσουμε προγενέστερες περιόδους κατανάλωσης και συγχρόνως να προσδιορίσουμε το προφίλ του χρήστη: περιστασιακός χρήστης, καθημερινός χρήστης κ.λπ., ενώ για τις περισσότερες ναρκωτικές και φαρμακευτικές ουσίες μπορεί να προσδιοριστεί και η ακριβής ποσότητα γραμμαρίων κατανάλωσης ανά εβδομάδα ή μήνα.

Εναλλακτικά σημεία δειγματοληψίας τριχών

Δειγματοληψία τριχών μπορεί να πραγματοποιηθεί και από άλλα σημεία του σώματος, όπως οι μασχάλες, τα γενετικά όργανα, το στέρνο, τα χέρια, τα γένια κ.λπ., παρέχοντας επίσης πληροφορίες για τη χρήση σε προγενέστερους χρόνους, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ακριβής χρονική περίοδος κατανάλωσης των ουσιών διότι ο ρυθμός ανάπτυξης της τρίχας σε αυτά τα σημεία δεν είναι συγκεκριμένος.

Παράθυρο ανίχνευσης: από 7 ημέρες έως χρόνια (εξαρτάται από το μήκος της τρίχας)
Για να ανιχνευθεί μια ουσία χρειάζονται 7 περίπου ημέρες για να διασπαστεί στο σώμα και να μεταφερθεί στην τρίχα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Είδη ανάλυσης σε τρίχες: Συνολική και τμηματική ανάλυση

Τμηματική ανάλυση

Η τμηματική ανάλυση των τριχών της κεφαλής είναι η πιο λεπτομερή μέθοδος ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών σε τρίχες. Κόβοντας τις τρίχες κεφαλής σε τμήματα του 1 εκατοστού, μπορεί να προσδιοριστεί η χρήση μιας ουσίας ανά μήνα και να αποκτήσουμε ένα λεπτομερές προφίλ του ιστορικού κατανάλωσης. Επιπρόσθετα, η τμηματική ανάλυση είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις που πρέπει να προσδιοριστεί η τάση της χρήσης, για παράδειγμα η αύξηση ή η μείωση της χρήσης μιας ναρκωτικής ουσίας κατά την πάροδο του χρόνου ή για να επιβεβαιωθεί η διακοπή της.

Συνολική ανάλυση

Με τη συνολική ανάλυση των τριχών της κεφαλής μπορεί να αποκτηθεί μια γενική εικόνα της χρήσης μιας ναρκωτικής ουσίας για το διάστημα που εξετάστηκε. Η ανάλυση αυτή μπορεί να ξεκινάει από την πάροδο των τελευταίων 3, 6, 12 μηνών ή αναλόγως το μήκος της τρίχας που είναι διαθέσιμο.

Συλλογή δείγματος: 

Συλλογή από 15 έως 200 τρίχες (αναλόγως με το είδος της ανάλυσης που θα πραγματοποιηθεί) τουλάχιστον 1 εκατοστού

Υπηρεσίες ανάλυσης

Α) Ανάλυση ναρκωτικών ουσιών

Β) Πλήρης τοξικολογικός έλεγχος

  • Κανναβοειδή
  • Κοκαΐνη
  • Μεθαμφεταμίνες
  • Οπιούχα
  • Μορφίνη
  • Κεταμίνη
  • Κανναβοειδή, Κοκαΐνη, Αμφεταμίνες, Μεθαμφεταμίνες, Ecstasy (MDMA), Οπιούχα, Βενζοδιαζεπίνες, Μεθαδόνη, Μεφεδρόνη, Κεταμίνη, Ζολπιδέμη, Φαινκυκλιδίνη

Γ) Έλεγχος όλων των ανιχνεύσιμων φαρμακευτικών και ναρκωτικών ουσιών

  • Βενζοδιαζεπίνες και συναφή, Η1 Αντιισταμινικά, Φαινοθιαζίνες, Διάφορα Ηρεμιστικά, Αντιχολινεργικά Παραισθησιογόνα, Αντιισταμινικά, Υπνωτικά, Βουπρενορφίνη, Μεθαδόνη, Ψυχοτρόπα φάρμακα, μη Ψυχοτρόπα φάρμακα, Τοξικές ουσίες, Ναρκωτικές ουσίες κ.ά.

Δ) Άλλες ανιχνεύσιμες ουσίες

  • Στεροειδή, τραμαδόλη, γ-Υδροξυβουτυρικό οξύ (GHB), LSD

Τοξικολογικές εξετάσεις ΟΥΡΩΝ - Τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών σε ούρα

Οι τοξικολογικές αναλύσεις στα ούρα χρησιμοποιούνται για να προσδιορίσουμε αν κάποιος έχει κάνει πρόσφατη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Συλλογή δείγματος: Συλλογή 20 ml ουρών. Το δείγμα ούρων συλλέγονται σε ένα καθαρό και στεγνό δοχείο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Τα δείγματα ούρων μπορούν να αποθηκευτούν στους 2-8 °C για έως και 48 ώρες πριν από τη δοκιμή. Για παρατεταμένη αποθήκευση, τα δείγματα μπορεί να καταψυχθούν στους -20 °C.

Πάνελ ανίχνευσης 12 Ναρκωτικών και Φαρμακευτικών Ουσιών και μεταβολιτών στα ούρα

  • Αμφεταμίνη
  • Βαρβιτουρικά
  • Βενζοδιαζεπίνες
  • Βουπρενορφίνη
  • Κοκαΐνη
  • Μαριχουάνα
  • Μεθαδόνη
  • Μεθαμφεταμίνη
  • MDMA
  • Μορφίνη/Οπιούχα
  • Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά
  • Φαιντανύλη

Τοξικολογικές εξετάσεις ΣΑΛΙΟΥ - Τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών στο σάλιο

Οι τοξικολογικές αναλύσεις σε δείγματα σάλιου είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί αν κάποιος έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών τις τελευταίες 48 ώρες. Η εξέταση του σάλιου πλεονεκτεί έναντι της εξέτασης των ούρων διότι πραγματοποιείται μέσω άμεσης λήψης μικρής ποσότητας δείγματος, είναι λιγότερο επεμβατική, δεν απαιτεί εγκαταστάσεις τουαλέτας και δεν μπορεί να νοθευτεί.

Πάνελ ανίχνευσης 6 Ναρκωτικών ουσιών

  • Κανναβοειδή
  • Κοκαΐνη
  • Μεθαμφεταμίνες
  • Οπιούχα
  • Μορφίνη
  • Κεταμίνη
https://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου