Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Η κρίση δεν άγγιξε το Αγιον Ορος

Η ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΛΟ ΕΛΞΗΣ


Σημαντική αύξηση παρουσιάζει φέτος ο αριθμός των προσκυνητών που επισκέπτονται την Αθωνική Πολιτεία. Δημοφιλής προορισμός και για τους ξένους επισκέπτες

Μπορεί οι μονές να μην είναι σε θέση να δώσουν ελεημοσύνη, μπορούν όμως, όπως και το κάνουν, να δώσουν δουλειά
Μπορεί οι μονές να μην είναι σε θέση να δώσουν ελεημοσύνη, μπορούν όμως, όπως και το κάνουν, να δώσουν δουλειά
Στις 100.000 υπολογίζεται να φτάσουν φέτος οι επισκέπτες-προσκυνητές στο Αγιον Ορος, έναντι περίπου 90.000 που ήταν τον
περσινό χρόνο, ενώ από αυτούς ένα 60% είναι Ελληνες και το υπόλοιπο 40% ξένοι επισκέπτες. Παρά το γεγονός ότι παλιότερα υπήρχε αυστηρό όριο για τους αλλοδαπούς επισκέπτες με άδεια-διαμονητήριο, η οποία εξασφαλιζόταν από τη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σημαντικά και η διαδικασία της επίσκεψης είναι πιο εύκολη.
Σύμφωνα μάλιστα με αντιπροσώπους των μονών στην Ιερά Κοινότητα στις Καρυές, η αναλογία Ελλήνων αλλοδαπών θα γίνει σύντομα και 50-50%, δείχνοντας και τη μεγάλη απήχηση που έχει το Αγιον Ορος και εκτός των ελληνικών συνόρων. Αυτό φαίνεται και από τα συχνά δημοσιεύματα για τη μοναστική κοινότητα και στον διεθνή Τύπο και ένα τέτοιο υπήρξε πριν από λίγες μέρες από το πρακτορείο «Ρόιτερ», ο συνεργάτης του οποίου Nτάνιελ Στέινφορθ επισκέφτηκε τις Καρυές και προσπάθησε να δώσει την εικόνα που παρουσιάζει το Αγιον Ορος μέσα στην κρίση.
Με την οικονομική κρίση να επιδεινώνει την κατάσταση, υπάρχουν σήμερα και αρκετοί Ελληνες που σπεύδουν στο Αγιον Ορος προκειμένου να αναζητήσουν βοήθεια από κάποιο μοναστήρι, όμως οι μονές του Αγίου Ορους ξεκαθαρίζουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε κάτι τέτοιο.
Η κρίση δεν άγγιξε το Ορος
«Σήμερα έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός εκείνων που φεύγοντας ζητούν... ελεημοσύνη, όχι απαραίτητα σε χρήματα, αλλά θέλουν να πάρουν μαζί τους τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης, κάτι μικρό, οτιδήποτε», λένε στο «Εθνος» μοναχοί.
Ολοι πάντως φεύγουν μάλλον όπως πήγαν, καθώς το κόστος της παροχής και υλικής βοήθεια, πέραν της φιλοξενίας, θεωρείται δυσβάσταχτο για τα μοναστήρια. Και μπορεί οι μονές ακόμη να αντέχουν τα έξοδα της φιλοξενίας, με αφορμή όμως αυτό το θέμα, επαναφέρουν ένα άλλο που τους... καίει περισσότερο. Αυτό της φορολόγησης των ακινήτων που διαθέτουν εκτός της Αθωνικής Πολιτείας, για το οποίο, όπως λένε, θα δώσουν μεγάλο αγώνα να μην περάσει από την ελληνική κυβέρνηση.
Και αν οι μονές δεν είναι σε θέση να δώσουν ελεημοσύνη, μπορούν όμως να προσφέρουν δουλειά, αφού σήμερα, και παρά την κρίση, υπάρχουν σε εξέλιξη πολλά έργα, τα οποία χρηματοδοτούνται από κοινοτικά προγράμματα.
Το περίεργο όμως είναι ότι τις εργασίες αυτές αντί να τις διεκδικούν Ελληνες, τις παίρνουν κυρίως Αλβανοί. Τον τελευταίο χρόνο Αλβανοί εργολάβοι έχουν κατακλύσει τα μοναστήρια και προστρέχουν εδώ με οργανωμένα συνεργεία Αλβανών εργατών. Οπως αναφέρουν μοναχοί, «ο Αλβανός εργολάβος έρχεται και παίρνει τη δουλειά, φέρνει όλους τους εργάτες που χρειάζεται και τελειώνει την εργασία, χωρίς καθυστερήσεις και γκρίνια». Για τους μοναχούς αυτό είναι παράδοξο.
«Περιμέναμε με την κρίση να γεμίσουμε Ελληνες εργάτες, αλλά τελικά έφυγαν και αυτοί που είχαμε. Σήμερα στο Αγιον Ορος κυκλοφορούν σχεδόν μόνο Αλβανοί εργάτες. Η αναλογία με τους Ελληνες τεχνίτες είναι 8 Αλβανοί και μόλις 2 Ελληνες. Οι Ελληνες μάλιστα είναι συνήθως επιστημονικό προσωπικό δημοσίων υπηρεσιών που μένουν για λίγο επιβλέποντας ένα έργο».
Πάντως, παρά την κρίση, τα στοιχεία δεν δείχνουν αύξηση του μοναχισμού και ο αριθμός των μοναχών στο Αγιον Ορος δεν ξεπερνά τους 1.500, παραμένοντας σταθερός εδώ και χρόνια, με μικρές αυξομειώσεις. «Στην αρχή της κρίσης έρχονταν πολλοί επισκέπτες και έλεγαν «γέροντα, κράτησέ με κοντά σου», «γέροντα, δεν έχω να φάω, δεν έχω λεφτά». Κανείς τους τελικά δεν έμεινε, γιατί ο μοναχισμός είναι δύσκολος και μόνο όποιος το θέλει πραγματικά μπορεί να μείνει», θα μας πει ένας μοναχός.
«Πρέπει να θέλεις, να θέλεις πολύ για να έρθεις εδώ, έστω και για μια μέρα ως προσκυνητής. Εμείς μάθαμε πως τίποτε δεν μας χαρίζεται. Αγωνιζόμαστε με τα χέρια για να παραγάγουμε αυτό που θα φάμε. Εξω είναι αλλιώς», λέει ο π. Γαβριήλ από την κανονική αντιπροσωπεία της Μονής Εσφιγμένου, που βρίσκεται στις Καρυές.
ΔΙΑΜΟΝΗΤΗΡΙΑ
Χαλαρώνει το πλαίσιο για τις άδειες εισόδου

Τυπικά οι Ελληνες επισκέπτες που εξασφαλίζουν καθημερινά διαμονητήριο (σ.σ.: άδεια εισόδου) για το Αγιον Ορος είναι 120 άτομα και οι αλλοδαποί 10 άτομα. Ομως στην πραγματικότητα οι επισκέπτες κάθε μέρα είναι πολύ περισσότεροι. «Γενικά είναι λίγο ελαστικά τα πράγματα στο θέμα της διαμονής», θα μας πει ο μοναχός Γαβριήλ. Σήμερα η πρόσβαση στο Αγιον Ορος είναι ευκολότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από την Ουρανούπολη, με σύγχρονα σκάφη και ταχύπλοα, ενώ «φίλοι» και μόνιμοι επισκέπτες των μονών μπαίνουν με δικά τους σκάφη χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Καθημερινά στο Αγιον Ορος υπολογίζεται ότι κινούνται τουλάχιστον 1.000 προσκυνητές, οι περισσότεροι με διαμονητήριο για μία μονή, άλλοι μένουν σε 2 ή και σε 3, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα που παρουσιάζουν αυτές.
Επισκέπτες
Πάντως στο Αγιον Ορος αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι λόγω της κρίσης θα υπάρξει και μείωση των Ελλήνων προσκυνητών. «Σε περιόδους κρίσης είναι δύσκολο για τους Ελληνες να έρθουν έως εδώ. Το ταξίδι είναι μεγάλο και κοστίζει. Για να φτάσει κανείς από την Αθήνα έως εδώ, χρειάζεται χρήματα για βενζίνη, διόδια και άλλα έξοδα. Τα ίδια χρήματα θέλει και για να επιστρέψει στην αφετηρία του», λένε μοναχοί.

Την ίδια ώρα οι αλλοδαποί προσκυνητές είναι πιο οργανωμένοι. Φτάνουν με γκρουπ των 20-30 ατόμων, μετακινούνται με πουλμανάκια μέσα στο Αγιον Ορος και έχουν οργανωμένο πρόγραμμα επισκέψεων. Περνούν από πολλά μοναστήρια και αφήνουν χρήματα, σε τάματα ή αγοράζουν λατρευτικά αντικείμενα. Φέτος κατά τη θερινή περίοδο για πρώτη χρονιά ασκητές και ερημίτες έβλεπαν έκπληκτοι μακριά, στον δρόμο να περνούν πουλμανάκια και επισκέπτες. Και αυτό όχι μόνο μία φορά, αλλά σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου