Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

"Με έγκριση Πούτιν ο Σαββίδης στον ΠΑΟΚ"

Ο Θανάσης Αυγερινός, ανταποκριτής του ΜEGA, μιλά στον αέρα ραδιοφωνικής εκπομπής και «αναλύει» τον Ιβάν Σαββίδη

Ο Θανάσης Αυγερινός, μίλησε στον αέρα του Sentra103,3 αναφερόμενος στον νέο ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαβίδη.
Τόνισε πως ο Σαβίδης δεν ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα, ούτε έβαλε για πλάκα τα λεφτά του.
Μάλιστα επισήμανε πως ότι λέει ο Σαβίδης το εννοεί, γι αυτό άλλωστε τα λόγια του είναι προσεγμένα και δεν μιλά πολύ στον
τύπο.
Ακόμα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε πιθανές επενδύσεις των Ρώσων στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την παρουσία του Ρώσου επιχειρηματία στη χώρα μας.
Αναλυτικά η συνέντευξη του θανάση Αυγερινού:
Για το ποιος είναι:

«Είναι 53 ετών και ξεκίνησε ως εργάτης στην καπνοβιομηχανία `Ντον Ταμπάκ' που εδρεύει στο Ροστόφ. Πλέον είναι το κέντρο της οικονομικής του αυτοκρατορίας. Το Ροστόφ είναι η πατρίδα του στη Νότια Ρωσία. Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές κατέχει την 30η θέση στην επιχειρηματική τάξη της Ρωσίας.

Είναι ιδιοκτήτης ενός μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου στη Νότια Ρωσία. Εκτός από τα καπνά, έχει μετοχές ή ουσιαστικά τον έλεγχο του αεροδρομίου στην πόλη. Εχει συνεργασίες με οικονομικές και χρηματιστηριακές εταιρίες αλλά και μεγάλες φάρμες.
Για το ποιο θα ήταν το επιχειρηματικό του μέγεθος στην Ελλάδα:

«Νομίζω πως θα ήταν στους 4-5 πλουσιότερους επιχειρηματίες της χώρας,. Το μέγεθος της περιουσίας του υπολογίζεται στα 280 εκατ. δολάρια. Ο τζίρος των επιχειρήσεων του στα 500 εκατ. ευρώ περίπου, αν και πολλά κρύβονται κάτω από το χαλί».

Για την άνοδο του στην Ρωσία:
«Δεν ήταν ξαφνική αλλά σταδιακή. Τα πρώτα του χρήματα τα απέκτησε από το καπνεργοστάσιο την δεκαετία του '90 μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ. Ηταν και αυτός ένας από τους πολλούς επιχειρηματίες που ξεπήδησαν και απέκτησαν μεγάλα κομμάτια της κρατικής περιουσίας. Στην αρχή δεν ήταν στο κόμμα του Πούτιν, μετά όμως εντάχθηκε.
Εχει κάνει δύο βουλευτικές θητείες και τώρα ακόμα συμμετέχει σε συμβούλια που προεδρεύει ο ίδιος ο Πούτιν. Είναι ο πρόεδρος στο σχετικό σώμα για τις σχέσεις της ελληνικής μειονότητας στην Ρωσία και πρόεδρος των Ελλήνων της Ρωσίας. Είχε καλές σχέσεις με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας αλλά αυτές κάπου χάλασαν όταν άρχισε να μιλάει με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Προ του ΔΝΤ στην Ελλάδα, είχε μεσολαβήσει για να γίνει η συνάντηση του Παπανδρέου με τον Πούτιν αλλά αυτή δεν ευδοκίμησε. Είναι άνθρωπος που επιμένει. Εχει μεσολαβήσει για τα ραντεβού Ελλήνων και Ρώσων πολιτικών και ειδικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ανεξαρτήτως κομμάτων. Όμως του έγιναν παρατηρήσεις από το Κρεμλίνο για μια άσκοπη συνάντηση χωρίς νόημα, για μια συζήτηση Πούτιν-Παπανδρέου περί ανέμων και υδάτων.
Η Ρωσία τώρα έχει αρχίσει να ασχολείται με την πράσινη οικονομία. Ένα περιστατικό με τη πρώην υπουργό περιβάλλοντος, τη κ. Μπιρμπίλη είχε εκνευρίσει τους Ρώσους. Ο Σαββίδης προσπάθησε για την εξομάλυνση των σχέσεων. Η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα επαναλειτούργησε χάρη σε αυτόν».
Για την ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο:

«Υπήρξε ιδιοκτήτης της Ροστόφ για 7-8 χρόνια αλλά την εγκατέλειψε λόγω κακής πορείας αλλά και των σχέσεων που είχε με τον κυβερνήτη της περιφέρειας σε εσωτερικά θέματα. Για τον ΠΑΟΚ είχε συνεχές ενδιαφέρον από το 2006. Διαρκώς έβλεπε ματς του ΠΑΟΚ και αναζητούσε επαφές με την εκάστοτε διοίκηση. Εκλεισε πολλά ραντεβού. Είναι πραγματικός οπαδός. Αποφάσισε να μπει όταν έγειρε η πλάστιγγα και ο ΠΑΟΚ κινδύνευσε με αποκλεισμό από την Ευρώπη, λόγω των οικονομικών του προβλημάτων. Μίλησε και με τον Ζαγοράκη και με τον Βρύζα.

Εχει πολλούς ανθρώπους στην Θεσσαλονίκη και επισκέπτεται τη πόλη συχνά. Είναι μέσα στα πράγματα και είναι τρομερά πληροφορημένος για το τι συμβαίνει στην ομάδα. Είναι τυχερός ο ΠΑΟΚ που έχει τέτοιο ιδιοκτήτη. Είναι αποφασισμένος να μείνει για χρόνια στην ομάδα και ίσως στην Ελλάδα. Σαν γνήσιος Καυκάσιος τιμά τις παραδόσεις και την ιστορία του. Είναι πολύ αυστηρός σε τέτοια ζητήματα. Όταν πεθάνει θέλει να θαφτεί κοντά στους γονείς του έξω από την Θεσσαλονίκη. Είναι βαριές κουβέντες και θα τις τιμήσεις».
Για το αν είναι έτοιμος να έρθει σε ρήξη με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ αν χρειαστεί:

«Πιστεύω πως ναι. Θέλει να κάνει μια αναδιοργάνωση στην ομάδα που ανέλαβε με οποιοδήποτε τρόπο χρειάζεται. Μπορεί στην Ελλάδα κανείς πρόεδρος να μην έχει βγάλει λεφτά και να χρησιμοποιούν τις ομάδες σαν μοχλούς πίεσης, αλλά ο ίδιος επιμένει πως με άλλη οργάνωση, μπορεί να έχει μια ομάδα κέρδη. Ασχολείται εντελώς βάση επιχειρηματικές λογικής στον ΠΑΟΚ αλλά και με πάθος. Εχει τηρήσει όλα όσα έχει πει μέχρι τώρα. Ο Σαββίδης διαφέρει από τους άλλους προέδρους, τα εννοεί όσα λέει»

Για τα λεφτά που έχει βάλει στον ΠΑΟΚ:

«Μέχρι τέλους του χρόνου θα βάλει άλλα δέκα εκατ. Δηλαδή συνολικά ως το τέλος του έτους θα έχει βάλει συνολικά 21 εκατ. ευρώ. Το ένα που είχε δανείσει το πήρε πίσω. Είναι πιθανό να γίνει επενδύσεις για αθλητικό κέντρο στον ΠΑΟΚ και ενδεχομένως και για γήπεδο, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Αλλά δεν του αρέσει να μιλάει στον αέρα.

Θέλει να βρει επενδυτές από την Ρωσία και να συμμετάσχουν στην επένδυση του στον ΠΑΟΚ. Όμως θέλει οι επενδύσεις του να αυξηθούν στην Βόρεια Ελλάδα και έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την βιομηχανία του εργοστασίου ζάχαρης».
Για τον αν μιλά με άλλους Ρώσους επιχειρηματίες για να επενδύσουν στον ΠΑΟΚ:

«Είναι μια ιδέα που έχει εκφράσει από την αρχή, πως ο ίδιος μπαίνει σε μια ελληνική ομάδα και πως φίλοι και γνωστοί του που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, μπορούν να συμμετέχουν είτε ως χορηγοί είτε με άλλο τρόπο στον ΠΑΟΚ ή σε άλλες ελληνικές ομάδες.

Είναι πολύ καλά δικτυωμένος και πολιτικά και επιχειρηματικά στην Ρωσία και θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα επενδύσεων στην Ελλάδα από την Ρωσία. Όμως υπάρχουν πολιτικές δυσκολίες. Εννοώ τι θα γίνει με τις ελληνορωσικές σχέσεις μετά από μια περίοδο αναζωογόνησης και φιλίας επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή. Αυτός είχε συνομιλήσει με τον Πούτιν για τον πετρελαιαγωγό. Η συζήτηση δεν είναι πολιτική αλλά ελληνορωσική. Μια σειρά από συμφωνίες που έπρεπε να τηρηθούν πετάχτηκαν στα σκουπίδια από τον Γ. Παπανδρέου.
Αυτό προκαλεί αναστολές. Υπάρχουν ακόμα δυσκολίες που σταδιακά ξεπερνιούνται. Οι Ρώσοι περιμένουν από τους Ελληνες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, γιατί ειδάλλως θα κάνει πολύ χειρότερα τα πράγματα την επόμενη φόρα. Θα μπορούσαμε με ελάχιστες κινήσεις να κάνουμε πιο αισθητή την παρουσία στην Ρωσία και να πετύχουμε μεγαλύτερα αποτελέσματα και επενδυτικά. Αλλά δυστυχώς δεν το κάνουμε. Ο Σαββίδης θέλει να ασχοληθεί επιχειρηματικά και με το λιμάνι και με τους σιδηρόδρομους της Θεσσαλονίκης».
Για το αν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει:

«Η αίσθηση μου είναι πως δεν έβαλε 20 εκατ. ευρώ για πλάκα. Δεν θα είχε μπει στον ΠΑΟΚ εάν δεν είχε το οk από το Κρεμλίνο. Δεν το αποκλείω να λειτουργεί σαν μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ρωσία. Δεν είναι τυχαία επιλογή. Πολλές ευρωπαϊκές ομάδες περνάνε στα χέρια Ρώσων και ο ΠΑΟΚ μπορεί να ενταχθεί σε αυτή τη κατηγορία.

Τα κεφάλαια στο εξωτερικό εισρέουν μονάχα όσο το επιθυμεί το Κρεμλίνο. Η εξουσία είναι συγκεντρωτική στην Ρωσία και υπάρχει διαφορετική κουλτούρα κα πολιτικό σύστημα. Δεν θα μπορούσε ο Σαββίδης να εμπλακεί αν δεν είχε την έγκριση της ανώτερης πολιτικής ηγεσίας».
Για μια πιθανή ανάπλαση της Τούμπας:

«Δεν νομίζω πως έχει καταλήξει. Δεν έχει βρει την απόλυτη συνεννόηση με τον ερασιτέχνη και η διαφορά που είχε για το γήπεδο ήταν και ο λόγος που δεν μπήκε νωρίτερα στον ΠΑΟΚ. Θα επιδιώξει να βρει συνεννόηση, αλλά με τη σημερινή νομοθεσία αυτό είναι δύσκολο. Είναι μια αβέβαιη επένδυση και ίσως σκεφτεί ένα νέο γήπεδο. Όμως σέβεται πολύ την Τούμπα που είναι ιστορική έδρα.

Για το αν θα τα βάλει το παρασκήνιο:

«Το έχει συζητήσει και δεν έχει να προσθέσει κάτι. Είναι διπλωματικός άνθρωπος αλλά και απότομος όταν χρειάζεται. Αυτή ήταν μια διπλωματική διατύπωση. Δεν γνωρίζει προσωπικά τον Μαρινάκη με την καυκασιανή έννοια του όρου, δεν έχουν συνομιλήσει. Θέλει να κάνει τον ΠΑΟΚ μεγάλη ομάδα, μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια να μπορεί να διεκδικεί τίτλους».

Για τους συνεργάτες του και αν έχει προτείνει τον Λυσσαρίδη για την θέση του πρόεδρου:

«Όχι δεν γνωρίζω κάτι πέρα από όσα γράφονται. Δεν το συζήτησα μαζί του. Εχει επαφές με παράγοντες του ποδοσφαίρου και συγκεκριμένα του ΠΑΟΚ. Δεν θα αργήσουν οι αποφάσεις του, υπάρχει μεγάλη πίεση. Η έναρξη θα γίνει με την αναδιοργάνωση που επιθυμεί».

Για τις σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά:

«Είναι πολύ καλές. Αυτός μεσολάβησε για να γίνει η συνάντηση του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν όταν ακόμα ο Σαμαράς ήταν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν συνηθίζεται στην Ρωσία να παραβιάζεται το πρωτόκολλο και ο Πούτιν είναι φειδωλός στις πολιτικές του συναντήσεις. Αυτή χρεώνεται στον Σαββίδη που έχει πολλούς φίλους στην ελληνική κυβέρνηση. Θα επιδιώξει να υπάρξει διακανονισμός στο θέμα των χρεών αλλά δεν έχει καταλήξει κάπου. Θα δούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου