Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Σε ένα νομοσχέδιο τα μέτρα!




Σκληρό μπρα ντε φερ στον τρικομματικό συνασπισμό, παίζεται από χθες καθώς ο Φ. Κουβέλης επιμένει ότι δε θα ψηφίσει τα μέτρα για τα εργασιακά. Το απόγευμα, μάλιστα, που έχει νέα συνεδρίαση της Κ.Ο. του, θα επιβεβαιώσει αυτή του τη στάση καθώς είναι φανερό ότι πιέζεται ασφυκτικά από τους βουλευτές του να μην αποδεχθεί το πακέτο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έσχατη λύση που προτάθηκε από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ ήταν να πάει το πακέτο των δημοσιονομικών
μέτρων ξεχωριστά από τα εργασιακά έτσι ώστε οι βουλευτές του να ψηφίσουν μεν τα μέτρα, να μην αποδεχθούν ωστόσο τα εργασιακά.
Τη δυνατότητα αυτή απέρριψε ο Ευ. Βενιζέλος παρά το γεγονός ότι ο Κουβέλης τους είπε ότι δεν μπορεί ένα αριστερό κόμμα να υποστηρίξει μέτρα που θίγουν καίρια τους εργαζόμενους.
Έτσι, η κυβέρνηση αποφάσισε το πακέτο να πάει στη Βουλή σε ένα νομοσχέδιο και να ψηφιστεί ή να καταψηφιστεί συνολικά. Το θέμα αυτό επιβεβαίωσε ο Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μαξίμου ενώ είπε ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με την τρόικα πάνω στο θέμα αυτό. Εξέφρασε δε την ελπίδα να ψηφιστούν τα μέτρα και από τα τρία κόμματα διότι δε θα είναι ωραίο να γίνει κάτι διαφορετικό
Το πρόβλημα, ωστόσο, που μπορεί να προκύψει είναι αν η τρόικα απαιτεί να περάσουν τα μέτρα με την υπογραφή και των τριών πολιτικών αρχηγών. Μάλιστα, διέρρευσαν πληροφορίες ότι το έχει ήδη ζητήσει κι αν δε γίνει αυτό τότε μπορεί και η δόση να δοθεί σε… δόσεις.
Ωμός εκβιασμός την ύστατη στιγμή δηλαδή καθώς τα μέτρα μπορούν να περάσουν από τη Βουλή και με 151 ψήφους και χωρίς να πέσει η κυβέρνηση.
Με τα δεδομένα που έχουν σχηματιστεί μέχρι τώρα και με το σίγουρο γεγονός ότι ο Κουβέλης δε θα κάνει πίσω, το σενάριο που προκρίνεται είναι να πάνε τα μέτρα όλα μαζί στη Βουλή κι εκεί ο καθένας να ψηφίσει ότι νομίζει.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι οι διαρροές δε θα είναι τόσες ώστε να θέσουν σε κίνδυνο την ψηφοφορία, όμως, όπως γνωρίζουμε στην πολιτική και την οικονομία γίνονται και… ατυχήματα.
Το θέμα είναι τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ αν δεν ψηφίσει τα μέτρα ή αν δηλώσει “παρών”. Θα μείνει στην κυβέρνηση ή θα αποχωρήσει; Θα στηρίξει τον Σαμαρά ή θα κάνει αντιπολίτευση;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου