Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

«Στοπ» στα βιοκαύσιμα από καλλιέργειες...


Τέλος στη χρήση καλλιεργειών για την παραγωγή βιοκαυσίμων βάζει η Κομισιόν, αντιδρώντας στην κριτική για την υπερβολική αύξηση της τιμής των ειδών διατροφής λόγω της ενεργειακής τους αξιοποίησης.
Στόχος της ΕΕ, το 2009 ήταν να ...
αυξήσει μέχρι το 2020 το ποσοστό των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας στις μεταφορές στο 10%. Ο σκοπός της ΕΕ ήταν διπλός: από τη μία πλευρά ήθελε να μειώσει την εξάρτηση από τις ορυκτές μορφές ενέργειας και παράλληλα να περιορίσει δραστικά την εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο στόχος της Κομισιόν δεν έχει αλλάξει στις βασικές του γραμμές, προωθούνται ωστόσο σημαντικές τροποποιήσεις για την επίτευξή του: Στο εξής τα βιοκαύσιμα δεν θα πρέπει να προέρχονται από καλλιέργειες αλλά από υπολείμματα.
Κατασπατάληση διατροφικών μέσων για παραγωγή καυσίμων

Η Κομισιόν αντιδρά έτσι στις έντονες επικρίσεις που δέχεται και οι οποίες στηρίζονται στο γεγονός ότι χρησιμοποιούνται μέσα διατροφής για την παραγωγή ενέργειας. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να ακριβαίνουν πολύ τα είδη διατροφής. Σε πολλές περιοχές των αναπτυσσομένων χωρών αποψιλώνονται δασικές εκτάσεις προκειμένου να μεταβληθούν σε καλλιέργειες που εξυπηρετούν την ενεργειακή βιομηχανία.

«Πάγωμα στο σημερινό επίπεδο των πρωτογενών βιοκαυσίμων»

Ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, εκτιμά ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί: «Βγάζουμε συμπεράσματα και προτείνουμε το πάγωμα στο σημερινό επίπεδο του 5% των πρωτογενών βιοκαυσίμων, δηλαδή αυτών από σίτο, αραβόσιτο και άλλες καλλιέργειες».

Τόσο ο Γκίντερ Έτινγκερ όσο και η επίτροπος για την προστασία του κλίματος Κόνι Χέντεγκαρντ προκρίνουν την αξιοποίηση των λεγόμενων υπολειμμάτων. «Εμείς στην πλούσια Ευρώπη θα πρέπει να διερωτηθούμε. Θέλουμε να χρησιμοποιούμε τα είδη διατροφής που δεν περισσεύουν προκειμένου να παράγουμε καύσιμα ή είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε άλλα μέσα προκειμένου να παράγουμε τα εναλλακτικά καύσιμα που χρειαζόμαστε», τονίζει η Κόνι Χέντεγκαρντ.

Και οι δύο επίτροποι τονίζουν ότι το ζητούμενο για την Κομισιόν δεν είναι να καταργήσουν θέσεις εργασίας και επενδύσεις στο πεδίο της λεγόμενη πρώτης γενεάς. Κανένα εργοστάσιο δεν θα κλείσει, απλώς θα περιοριστούν σταδιακά οι επιδοτήσεις σε αυτό το πεδίο προκειμένου να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις στις νέες κατευθύνσεις.

«Η Κομισιόν επέλεξε τη μέση οδό»

Ο Γκίντερ Έτινγκερ παραδέχεται ωστόσο ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές. Οι εταιρείες που επιδίδονται στην παραγωγή βιοκαυσίμων προσπαθούν να διασφαλίσουν για όσο πιο πολύ χρόνο γίνεται τις επιδοτήσεις. Αντίθετα οι οικολογικές οργανώσεις επιδιώκουν την άμεση κατάργησή τους. «Η Κομισιόν επέλεξε τη μέση οδό» εξηγεί ο γερμανός επίτροπος, επιδιώκοντας να διατηρήσει τη σιγουριά που χρειάζονται οι επενδυτές και παράλληλα να τους δώσει κίνητρα για νέες κατευθύνσεις.

«Δεν τα γνώριζε η Κομισιόν όλα αυτά;» ρωτήθηκαν οι δύο επίτροποι από τους δημοσιογράφους. «Είμαι βέβαιος ότι σε τρία χρόνια θα στέκονται σε αυτό το βήμα άλλοι επίτροποι, οι οποίοι θα γνωρίζουν περισσότερα από εμάς στα πεδία της ανάλυσης της αγοράς, της αξιολόγησης και της διαχείρισης. Ίσως να προκύψει και μια νέα οδηγία. Αλλά σύμφωνα με όσα εμείς σήμερα γνωρίζουμε, κάνουμε το καλύτερο δυνατό στο πλαίσιο των προτάσεων της Κομισιόν», υπογράμμισε ο Γκίντερ Έτινγκερ.

Πηγή: DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου