Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Λίστα Λαγκάρντ





Τα περισσότερα ονόματα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα την οποία δημοσιεύει το περιοδικό «HOT DOC» ανήκουν στον κόσμο των επιχειρήσεων, του εφοπλιστικού κόσμου και των τραπεζών.

Ο εκδότης του περιοδικού δεν δημοσιεύει τα ποσά που αντιστοιχούν σε κάθε καταθέτη στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία, όπως και δεν δημοσιεύονται οι σχετικοί κωδικοί.

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, η λίστα Λαγκάρντ που παρεδόθη στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου συμπεριελάμβανε όλα αυτά τα απαραίτητα στοιχεία στο CD που επέδωσαν οι γαλλικές υπηρεσίες.

Το γεγονός ότι τα 2059 ονόματα συμπεριλαμβάνονται στην λίστα που δημοσιεύει το περιοδικό «HOT DOC», δεν σημαίνει πως όλα αυτά τα άτομα έχουν διακινήσει παρανόμως
ποσά, είτε ότι κατέχουν παρανόμως καταθέσεις σε αυτήν την τράπεζα.

Όπως επίσης δεν σημαίνει και ότι φοροδιαφεύγουν ή ότι παρανομούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Πολλά από αυτά τα άτομα είναι γνωστοί επιχειρηματίες με διεθνείς δραστηριότητες, εφοπλιστές που διακινούν συνεχώς ποσά στο εξωτερικό.

Ωστόσο υπάρχουν και απλοί επαγγελματίες, νοικοκυρές και επιστήμονες οι οποίοι λογικά και με τα συνήθη μέτρα δεν θα μπορούσαν να διατηρούν λογαριασμούς στην Ελβετία.

Τι δείχνει η λίστα


Η Κατερίνα Σχοινά, σκιτσογράφος
Η Κατερίνα Σχοινά, σκιτσογράφος
Ο κατάλογος των ονομάτων παραπέμπει σχεδόν σε όλες τις γνωστές ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας ή σε μεμονωμένα μέλη των οικογενειών αυτών. Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και πρόσωπα που δεν βρίσκονται εν ζωή, όπως ο Ιωάννης Μπούτος, ο γνωστός πολιτικός ο οποίος απεβίωσε το 2004. Προκύπτει λοιπόν ένα εύλογο ερώτημα. Είναι η λίστα που δημοσιεύεται από το περιοδικό «ΗΟΤ DOC» η ίδια η οποία απεστάλη από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το περιβόητο πλέον CD που παρεδόθη στον τότε υπουργό, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, περιελάμβανε πρόσωπα με σχετικά πρόσφατες καταθέσεις στο υποκατάστημα της HSBC.

Ο Σταύρος Παπασταύρος,σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά
Ο Σταύρος Παπασταύρος,σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά
Ένα δεύτερο ουσιαστικό στοιχείο που προκύπτει από την ανάγνωση των ονομάτων είναι πώς ένας μεγάλος αριθμός καταθετών που είναι επιχειρηματίες ή σχετίζονται με επιχειρηματικές οικογένειες με διεθνή οικονομική δραστηριότητα, έχουν λογικά κάθε δυνατότητα να διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία για την εξυπηρέτηση και των ιδίων αλλά και των διαφόρων επιχειρηματικών υποχρεώσεών τους. Υφίσταται ωστόσο πάντα το ενδεχόμενο ακόμη και αυτοί οι επιχειρηματίες να διακίνησαν κεφάλαια από ελληνικές τράπεζες προς την Ελβετία χωρίς τα κεφάλαια αυτά να είχαν δηλωθεί και φορολογηθεί.

Παραμένει ωστόσο το ερώτημα για πολλούς άλλους καταθέτες των οποίων η επαγγελματική και οικονομική δραστηριότητα τους δεν συνάδει με την διατήρηση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό. Αλλά και πάλι μένει να καταδειχθεί από τους αρμόδιους ελεγκτές αν οι λογαριασμοί αυτοί αποτελούν προϊόν παράνομης διακίνησης χρημάτων ή προϊόν φοροδιαφυγής.

Γνωστά ονόματα

Ο δημοσιογράφος Λάμψιας Παναγιώτης
Ο δημοσιογράφος Λάμψιας Παναγιώτης
Επιχειρηματίες όπως οι Γιώργος και Φώτης Μπόμπολας, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και οι αδελφοί Μαρινόπουλοι, οι εφοπλιστικές οικογένειες Μαρτίνου και Πατέρα, σχεδόν όλοι οι γνωστοί κοσμηματοπώλες, ο Δημήτρης Κοπελούζος, η επιχειρηματική οικογένεια Μπενρουμπή συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν τη λίστα.

Όμως και ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας και η σκιτσογράφος Κατερίνα Σχινά, αλλά και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Λάμψιας, όπως και το διευθυντικό στέλεχος του εκδοτικού συγκροτήματος «Πήγασος», Αλέξης Σκαναβής φιγουράρουν στον επίμαχο κατάλογο που δημοσιεύει το περιοδικό «HOT DOC».

Και άλλα γνωστά ονόματα

Πρόσωπα από το χώρο της Ιατρικής, των ΜΜΕ, της πολιτικής κλπ. συμπεριλαμβάνονται στη λίστα που δημοσιεύει το περιοδικό.

Διαβάστε ορισμένα από αυτά:

-Παναγιώτης Αγρανιώτης, μαιευτήρας γυναικολόγος στο Κολωνάκι.
-Δανιηλίδης Βασίλειος, οδοντίατρος στη Θεσσαλονίκη.

-Ιωάννης Καραϊτιανός: Επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθυντής χειρουργός του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».


-Στυλογιάννης Σωτήριος: Χειρουργός στην Αθήνα.

-Πετρίδης Πτολεμαίος: Ωτορινολαρυγγολόγος στη Θεσσαλονίκη.

-Γιώργος Παπαδημητρίου, γυναικολόγος στην Αθήνα.

-Αγγελική Κανελλοπούλου, πρώην τενίστρια


-Λεκάκης Ιωάννης, ειδικός καρδιολόγος, καθηγητής καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Β' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Π.Γ.Ν. «Αττικόν».


-Μάντση Έλλη, παιδίατρος στην Αγία Παρασκευή

-Iωάννα Σάκκουλα, σύζυγος του ιδρυτή των εκδόσεων «Σάκκουλα».

-Αντώνης Κυριαζής, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Singular A.E.


-Αμαλία Μουτούσση, ηθοποιός







-Αθανασιάδη Αλεξάνδρα, γλύπτρια




Ο Σπυρίδων Δούκας
Ο Σπυρίδων Δούκας


Επιπλέον, η περίφημη λίστα, περιλαμβάνει τα ονόματα του αποθανόντος διατελέσαντα υφυπουργού επί κυβέρνησης Καραμανλή (1974), Μπούτου Ιωάννη και του πρώην εκδότη της εφημερίδας «Πελοπόννησος», Σπυρίδωνα Δούκα.




(Ο δημοσιογράφος, Γιώργος Τράγκας)

Πατήστε πάνω στις εικόνες (λίστες) και διαβάστε όλα τα ονόματα:

         
           



Εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως, έχει το γεγονός ότι, ο κ. Λάμψιας, το 2011- όπως δηλώνει στη zougla.gr- είχε ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα HSBC στην Γλυφάδα, προκειμένου να καταθέσει κάποια χρήματα για τα παιδιά του τα οποία σπουδάζουν στο Λονδίνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου