Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Στους λογαριασμούς των αγροτών η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης


Πιστώθηκε την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου στους λογαριασμούς των 670.000 δικαιούχων αγροτών η προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 1,1 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης Όλα τα στοιχεία θα είναι ηλεκτρονικά διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ οι αγρότες που έχουν δηλώσει αριθμό κινητού τηλεφώνου θα ενημερωθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα (SMS).
Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνοδευόμενοι από τους Μ. Κορασίδη, Δ. Μελά και Α. Θεοχαρόπουλο.Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνοδευόμενοι από τους Μ. Κορασίδη, Δ. Μελά και Α. Θεοχαρόπουλο.
Όπως δήλωσε ο υπουργός από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, «η κυβέρνηση πιστή στις δεσμεύσεις της να δώσει την προκαταβολή
της ενιαίας ενίσχυσης την πρώτη εβδομάδα μετά την 15η Οκτωβρίου που λήγει το οικονομικό έτος στην ΕΕ πιστώνει σήμερα τους λογαριασμούς των 670.000 δικαιούχων».
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος επισκέφτηκαν τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, συνοδευόμενοι από το Γενικό Γραμματέα, Μ. Κορασίδη, τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Δ. Μελά και τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, Α. Θεοχαρόπουλο. «Αναλογιζόμενοι τη δύσκολη συγκυρία, αντιλαμβάνεστε τη σπουδαιότητα να δώσουμε τώρα χρήματα αυτού του ύψους», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, σημειώνοντας πως «είναι η πρώτη φορά, που η ενίσχυση δίνεται τόσο γρήγορα και το υπόλοιπο 50% των επιδοτήσεων θα καταβληθεί μετά τις 15 Δεκεμβρίου».
Για σημαντική ένεση ρευστότητας έκανε λόγο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Αναλυτικότερα, ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης δήλωσε «η Κυβέρνηση πιστή στις δεσμεύσεις της να δώσει την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης την πρώτη εβδομάδα μετά την 15η Οκτωβρίου που λήγει το οικονομικό έτος στην Ε.Ε. πιστώνει σήμερα τους λογαριασμούς 670.000 δικαιούχων. Όλοι νομίζω καταλαβαίνουν τη μεγάλη σημασία της χρηματοδότησης αυτής και μάλιστα διεσπαρμένης σε όλη την Περιφέρεια, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Παράλληλα με την πίστωση των λογαριασμών τους, τη στιγμή που μιλάμε, όλα τα στοιχεία θα είναι ηλεκτρονικά διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ αμέσως μετά όλοι οι αγρότες που στις δηλώσεις τους έχουν σημειώσει τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου –και αυτοί είναι περίπου 300.000– θα ενημερωθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα (SMS) για το ποσό των χρημάτων που πιστώθηκαν στο λογαριασμό τους.
Με αφορμή την πληρωμή αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι ενεπλάκησαν και συνέβαλαν στην έγκαιρη  πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης 2012 από τους φορείς που προανέφερα, τόσο για την έγκαιρη  ολοκλήρωση των ελέγχων, όσο και για την εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας.
Θέλω να σημειώσω ότι αυτή η προσπάθεια για την εξασφάλιση ρευστότητας στον αγροτικό τομέα δεν είναι μεμονωμένη αλλά συνεχής. Από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί  στον αγροτικό τομέα συνολικά 1,6 δις ευρώ.

Συμβάλλοντας στην υλοποίηση του e-ΥπΑΑΤ, με αφορμή την πληρωμή της προκαταβολής (50%) της Ενιαίας Ενίσχυσης Έτους 2012, 300.000 περίπου δικαιούχοι που είχαν δηλώσει τον αριθμό του κινητού τους κατά την υποβολή της αίτησης έλαβαν ενημερωτικό SMS με τα στοιχεία της πληρωμής τους. Η εν λόγω ψηφιακή υπηρεσία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου ‘Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας Αγροτικές Ψηφιακές Υπηρεσίες (eΥπΑΑΤ)’ που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Ψηφιακή Σύγκλιση’.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εφαρμόζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης παραμένει σταθερή στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα που καλείται να συμβάλει στην επίτευξη ανάπτυξης και την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και ευχαριστεί παράλληλα το Υπουργείο Οικονομικών για την συμβολή του στην προσπάθεια του ΥΠΑΑΤ για την έγκαιρη καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων».  

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε τα εξής: «Όταν η πολιτεία αξιώνει από τους πολίτες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, οφείλει πρώτα απ’ όλα η ίδια να είναι αξιόπιστη στις δεσμεύσεις της. Όπως είχαμε δεσμευτεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, εντός του Οκτωβρίου καταβάλλουμε το 50% της ενιαίας ενίσχυσης προς τους αγρότες μας, που είναι μια σημαντική ένεση ρευστότητας σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάει ο τόπος. Τα χρήματα αυτά κατευθύνονται στην ελληνική περιφέρεια και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τις τοπικές οικονομίες.
Στόχος μας είναι στο μέλλον οι πληρωμές στην ώρα τους, που βοηθούν σημαντικά στον προγραμματισμό δράσης των αγροτών μας, να μην αποτελούν είδηση, αλλά να είναι ο κανόνας!

Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζομένους και τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, όλους όσοι μόχθησαν, προκειμένου να καταβληθούν στην ώρα τους τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας». 

Ειδική αναφορά έκανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης στη σωστή αξιοποίηση των κοινοτικών επιδοτήσεων λέγοντας: «με τη ψηφιακή υποδομή του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις δυνατότητες που προσφέρει, η συνέργεια αυτών μαζί με το πρόγραμμα ‘’Αλέξανδρος Μπαλτατζής’’ άρχισε να αποδίδει καρπούς.
Πλέον διασταυρώνονται οι έλεγχοι του ενός προγράμματος με το άλλο από πλευράς δικαιούχων. Ενδεικτικά αναφέρω τις 78 υποθέσεις ανθρώπων που είχαν αποβιώσει κι εξακολουθούσαν να λαμβάνουν επιδοτήσεις. Σε λίγο θα δημοσιοποιηθούν τα αντίστοιχα αποτελέσματα που αφορούν στη χρηματοδότηση των νέων αγροτών. Πρόθεσή μας είναι να ελεγχθεί και το τελευταίο ευρώ που μπαίνει σε αυτόν τον τόπο αν αξιοποιείται σωστά. Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε ένα ευρώ. Πουθενά. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία να πιάσουν τόπο τα χρήματα και να βγούμε από αυτό το οικονομικό αδιέξοδο και να δούμε πλέον μπροστά την ανάπτυξη αυτού του τόπου»

Σημειώνεται ότι για πρώτη δεν θα καταβληθούν επιδοτήσεις σε όσους αγρότες εντοπιστούν να έχουν κάνει χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων. Ήδη έχουν εντοπιστεί περίπου 10 περιπτώσεις ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν. Πρόθεση του Υπουργείου, όπως τόνισε ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης είναι να δώσει ένα σαφές μήνυμα στους αγρότες πως είναι αποφασισμένο να πατάξει το κύκλωμα εμπορίας παράνομων φυτοφαρμάκων.

EΑΣΗ

Στο μεταξύ, «αύξηση συνεταιριστικού κεφαλαίου» βάφτισε και φέτος η Ένωση Ηρακλείου της κρατήσεις από την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων,  προκειμένου να καλύψει μέρος των υποχρεώσεων της. Οι κρατήσεις κυμαίνονται φέτος μεταξύ των 20 και των 200 ευρώ ανά αγρότη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της συνεταιριστικής οργάνωσης Ανδρέα Στρατάκη. «Οι περισσότεροι παραγωγοί θα πληρώσουν γύρω στα 30 ευρώ, για να στηρίξουν την Ένωση τους. Νομίζω ότι η Ένωση το αξίζει» τόνισε ο  κ. Στρατάκης και πρόσθεσε: «Ξοφλήσαμε φέτος γρήγορα τα επιτραπέζια σταφύλια και με τη δουλειά της οργάνωσης μας εξασφαλίσαμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ως επιδοτήσεις για τους αγρότες. Ο νομός Ηρακλείου θα εισπράξει φέτος 100 εκατ. ευρώ»
Το 50% της ενιαίας ενίσχυσης αναμένεται να καταβληθεί στους λογαριασμούς των παραγωγών σήμερα ή αύριο. Μεγάλο μέρος των χρημάτων θα κρατηθεί για την κάλυψη δόσεων δανείων αλλά και για τις υποχρεώσεις που έχουν οι παραγωγοί στις συνεταιριστικές οργανώσεις τους από την αγορά αγροτικών εφοδίων, λιπασμάτων κά.
Η Ένωση Ηρακλείου, όπως σχολιάζει ο κ. Στρατάκης,  κάλεσε σε σύσκεψη τους προέδρους και τους υπαλλήλους των συνεταιρισμών μελών της και τους εξήγησε ότι τα ποσά των κρατήσεων από τις επιδοτήσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 70 ευρώ για κάθε αγρότη. Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλα ποσά παρακρατεί η Ένωση και άλλα ο καθένας συνεταιρισμός, γεγονός που έχει προκαλέσει πλήθος διαμαρτυριών. «Όπως και αν έχουν πάντως τα πράγματα, είπε ο κ. Στρατάκης,  στα βιβλιάρια θα εμφανίζονται ξεχωριστά τα ποσά που εισπράττει η Ένωση και ο συνεταιρισμός για να ξέρει ο αγρότης τι ακριβώς γίνεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου