Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

NOAM CHOMSKY Καταστρέφουν την Ελλάδα οι πολιτικές της ΕΕ



Ο αμερικανός διανοητής Νόαμ Τσόμσκι υποστήριξε σήμερα σε συνέντευξη του στο Dialogos Radio, ότι οι πολιτικές της ΕΕ καταστρέφουν την Ελλάδα και ότι ο ελληνικός λαός έχει πιεστεί παραπάνω από όσο μπορεί να αντέξει. Όμως υπογράμμισε παράλληλα ότι, η ελληνική κοινωνία πάσχει από σοβαρές δυσλειτουργίες, όπως είναι η γραφειοκρατία, η φοροδιαφυγή και οι φοροαπαλλαγές των πλουσίων, από τις οποίες δεν έχει ακόμη καταφέρει να απαλλαγεί. 


Χωρίς να το επιθυμεί η ΕΕ, λέει ο Νόαμ Τσόμσκι, οι πολιτικές που έχει υιοθετήσει «καταστρέφουν την Ελλάδα».

Ας δούμε όμως ολόκληρη τη δήλωσή του:

«[Τα μέτρα λιτότητας] σίγουρα δεν έχουν αποδώσει στο πλαίσιο αναζωογόνησης της οικονομίας ή στην αποπληρωμή του χρέους…Στην πραγματικότητα το χρέος αυξάνεται. Και δεν είναι ότι αυτές οι πολιτικές δεν αποδίδουν τώρα. Αυτές οι πολιτικές δεν αποδίδουν ποτέ, ενώ τα μέτρα που έχουν επιβληθεί σε χώρες όπως η Ελλάδα, έχουν συνδράμει στο να διαλυθεί το κοινωνικό «δίχτυ ασφαλείας» που ήταν πάντα ιερό για την Ευρώπη". 

"Ο ελληνικός λαός έχει πιεστεί περισσότερο από την ικανότητά του να αντέξει…οδηγείται σε ποιότητα ζωής της δεκαετίας του 1960» λέει ο Τσόμσκι, ο οποίος, παρότι απορρίπτει την λιτότητα ως συνταγή για την κρίση, σημειώνει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν βοήθησαν ιδιαιτέρως στο να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα.

«Δεν μπορείς να τα αποδίδεις όλα στην τρόικα, παρότι πιστεύω ότι οι πολιτικές τους ήταν αρκετά κακές. Η Ελλάδα, υπήρξε, με πολλούς τρόπους, μια μερικώς δυσλειτουργική κοινωνία. Για παράδειγμα οι πλούσιοι μόλις που πληρώνουν φόρους…μέχρι ενός σημείου αυτό ισχύει και αλλού, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αλλά στην Ελλάδα είναι ακραίο» λέει ο Τσόμσκι, υπογραμμίζοντας την συμβολή της «άχρηστης και επιβλαβούς» γραφειοκρατίας στην κρίση.

Σημειώνει πάντως ότι δεν είναι αλήθεια αυτό που λέγεται ευρέως, ότι δηλαδή οι Έλληνες δεν δουλεύουν σκληρά, αφού «έχουν τις περισσότερες εργατοώρες από ότι στην βόρεια Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου