Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Οι 27 μεγάλες αποκρατικοποιήσεις που δρομολογεί το ΤΑΙΠΕΔ

 www.protothema.gr



Άνθρακες αποδεικνύεται  ο «θησαυρός» των 50 δισ. από αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του  Μνημονίου, που υπέγραψε τον περασμένο  Φεβρουάριο η κυβέρνηση Παπαδήμου, τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων θα έπρεπε να φτάσουν στα 16 δισ ευρώ έως το τέλος του 2015 και στα 50 δισ ευρώ μεσομακροπρόθεσμα.
Αντ’αυτού όμως, με βάση το επικαιροποιημένο πλάνο αποκρατικοποιήσεων που συμφωνήθηκε με τη Τρόικα, τα έσοδα

των ιδιωτικοποιήσεων υπολογίζεται, πλέον, ότι θα περιοριστούν στα 11,1 δισ ευρώ και μάλιστα με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2016.
Η έκθεση που κατέθεσε την Τρίτη στη Βουλή η ηγεσία του Ταμείου  Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), δικαιώνει  πλήρως το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ που σχεδόν προ διετίας δημοσίευσε το protothema.gr, αμέσως μόλις ετέθη ο στόχος των 50 δισ. (http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=105824). Από την έκθεση προκύπτει πως το σύνολο της ως τώρα καταγεγραμμένης αξίας πώλησης ακινήτων του δημοσίου, εκτιμάται πως δεν ξεπερνά τελικά τα 4,3 δισ.ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην διετία 2011-2012 εισπράχθηκαν έσοδα 2,56 δισ. αλλά οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων έχουν εισπράξει ήδη για αμοιβές 20 εκατομμύρια.



Για τα επόμενα βήματα το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπονται 27 μεγάλες αποκρατικοποιήσεις.  

Κατά σειράν:

1.      πρώην Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης – IBC στο Μαρούσι: έκταση 153.000 τμ, στο οποίο περιλαμβάνεται το εμπορικό κέντρο Golden Hall. Αποφασίστηκε μεταβίβαση της επικαρπίας επί τους δικαιώματος διοίκησης χρήσης για 90 χρόνια. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος αποκρατικοποίησης: Εθνική Τράπεζα.

2.      Κασσιώπη Κέρκυρας: το έργο προβλέπει ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη, σε έκταση 490 στρεμμάτων και επί ακτογραμμής μήκους 725 τμ. Εξαιρείται από την αξιοποίηση το ιδιωτικό δάσος που υπάρχει εκεί. Το κοινό θα έχει πρόσβαση στην παραλία και τη λίμνη εντός του ακινήτου. Προβλέπεται η πώληση των μετοχών της Εταιρίας Ειδικού Σκοπού που θα συσταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και στην οποία θα μεταβιβαστεί για 99 χρόνια το εμπράγματο δικαίωμα επί της γης. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος EFG Eurobank.

3.      Αφάντου Ρόδου:  τουριστική ανάπτυξη σε έκταση 1,8 εκατ. τ.μ και επί ακτογραμμής 5 χιλιομέτρων (το κοινό θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία). Χρηματοοικονομικός σύμβουλος Τράπεζα Πειραιώς.

4.      Ελληνικό: ανάπτυξη μικτών χρήσεων (μεταξύ των οποίων η δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά πάρκα στον κόσμο) σε έκταση 6,2 εκατ. τμ. και επί ακτογραμμής 4 χλμ «με στόχο να αναπτυχθεί η Αθήνα σε πόλο διεθνούς εμβέλειας» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Citi, Τράπεζα Πειραιώς.

5.      Κρατικά Λαχεία: παραχώρηση για 12 χρόνια της εκμετάλλευσης και διοίκησης για το Λαϊκό Λαχείο, το Εθνικό Λαχείο, «Πρωτοχρονιάτικο»  Λαχείο Κοινωνικής Αντίληψης,  Ευρωπαϊκό Λαχείο, το Στιγμιαίο Λαχείο και Στεγαστικό Κρατικό Λαχείο.

6.      ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ:  Η ΔΕΠΑ είναι φορέας επιφορτισμένος για την χονδρική πώληση, εμπορία και διανομή του φυσικού αερίου. Η ΔΕΣΦΑ, εταιρία 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, κατέχει και διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς αερίου υψηλής πίεσης και τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LPG). Προβλέπεται πώληση (από κοινού με τα ΕΛΠΕ) μέσω διεθνούς διαγωνισμού  του 100% της ΔΕΠΑ αλλά και το 65% της ΔΕΣΦΑ. Σε κάθε περίπτωση το 34% της ΔΕΣΦΑ θα παραμείνει στο δημόσιο. Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι οι Rothschild, UBS, Alpha Bank.

7.       ОПАП: ο ΟΠΑΠ έχει το αποκλειστικό δικαίωμα έως το 2030 για να διαχειρίζεται 11 αριθμοπαιχνίδια και αθλητικά στοιχήματα στην Ελλάδα, αλλά και 35.000 παιγνιομηχανημάτων.

8.      ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ: Το ακίνητο βρίσκεται στο Καβούρι, 20 χλμ από το κέντρο της Αθήνας, έκτασης 308.000 τμ, εκ των οποίων το 38% ανήκει στο δημόσιο (120.000 στρέμματα). Η Εθνική Τράπεζα έχει την επικαρπία στο ακίνητο στην οποία ανήκει και το ακίνητο του Astir Palace. Η ΕΤΕ και το δημόσιο θέλουν να πουλήσουν το σύνολο του ακινήτου. Προβλέπεται έναρξη της διαδικασίας στις αρχές του 2013 και η ολοκλήρωση μετά από 9-12 μήνες. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος η Τράπεζα Πειραιώς.

9.      28 κτίρια υπουργείων και δημοσίων φορέων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Σημειώνεται ότι το 25% της επιφάνειας των ακινήτων παραμένουν σήμερα αναξιοποίητα. Επιδιώκεται η πώληση των κτιρίων, σε ένα ή περισσότερα χαρτοφυλάκια και η επαναμίσθωσή τους από το Ελληνικό δημόσιο για διάστημα 20-30 χρόνων. Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι EFG Eurobank, Alpha, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς.

10.  Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: εξετάζεται η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης με την Hochtief και διάθεση μεριδίου που κατέχει το δημόσιο. Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι BNP Paribas, Εθνική Τράπεζα.

11.  Περιφερειακά Αεροδρόμια: προβλέπεται η παραχώρηση εκμετάλλευσης, λειτουργίας, συντήρησης και περαιτέρω ανάπτυξης ορισμένων από τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Οι αερολιμένες θα ομαδοποιηθούν σε μία ή περισσότερες ομάδες. Το δημόσιο θα εισπράττει ετήσιο μίσθωμα. Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Citi και EFG Eurobank.

12.  Μικροί και τουριστικοί λιμένες: παραχώρηση λειτουργίας, συντήρησης και περαιτέρω ανάπτυξης για 405 λιμένες και μαρίνες, σε ομάδες ή μεμονωμένα. Πέραν του προκαταβολικού τιμήματος, μέρος των εσόδων θα αποδίδεται στο δημόσιο. Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Maritime & Transport Business Solution – Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος.

13.  ΟΛΠ, ΟΛΘ και άλλοι 10 λιμένες με μορφή ΑΕ: εξετάζεται η παραχώρηση τμημάτων ή λειτουργιών τους σε ιδιώτες επενδυτές. Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Morgan Stanley – Τράπεζα Πειραιώς.

14.  Υποθαλάσσιος Αποθηκευτικός Χώρος Φυσικού Αερίου «ΝΟΤΙΑ ΚΑΒΑΛΑ»: παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσης  των δικαιωμάτων επί των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων το 1972. Η παραγωγή ξεκίνησε το 1981 και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης δόθηκαν σε ιδιωτική πετρελαϊκή εταιρία έως τον Νοέμβριο το 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το ΤΑΙΠΕΔ  «τα σχεδόν εξαντλημένα αποθέματα φυσικού αερίου, φτάνουν τα 150 εκατ. κυβικά μέτρα, ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία του υπογείου φυσικού χώρου της ως άνω περιοχής, ως αποθηκευτικού χώρου φυσικού αερίου». Η ακριβής στρατηγική θα καθοριστεί μετά την εισήγηση των συμβούλων αποκρατικοποίησης. Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι: HSBC.

15.  ΔΕΗ: το Ελληνικό Δημόσιο προχωράει σε μελέτη αξιολόγησης της εθνικής στρατηγικής στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας. Κατόπιν τούτου θα προσδιοριστεί η στρατηγική αξιοποίησης της εταιρίας. Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι: Bank of America, Merrill Lynch, Credit Suisse, NBG, Alpha bank.

16.  ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ: το ελληνικό δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ διαπραγματεύονται για τις συμβάσεις τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων (ΝΕΑ ΟΔΟΣ, ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΡΟΔΡΟΜΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ). Μετά την υπογραφή συμφωνίας οριστικής λύσης για την επανεκκίνηση των έργων αυτοκινητοδρόμων, εξετάζεται η δυνατότητα τιτλοποίησης των  μελλοντικών εσόδων των έργων αυτοκινητοδρόμων αυτών. Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι: Barclays-Ernst & Young).

17.  ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: ανάθεση για 30 χρόνια της λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και των δύο καθέτων οδικών αξόνων (Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή – Χαλάστρα – Εύζωνοι και Θεσσαλονίκη – Σέρρες- Προμαχώνας). Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι: Barclays-Ernst & Young).

18.  ΕΥΑΘ: η σύμβαση παραχώρησης που υφίσταται θα τροποποιηθεί. Παράλληλα έως και το 24% των μετοχών της θα πωληθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού.  Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι: HSBC-EFG

19.  ΕΥΔΑΠ: η σύμβαση παραχώρησης της ΕΥΔΑΠ και θα πωληθεί ποσοστό έως και 61% των μετοχών της. Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι: Emporiki Bank-EFG

20.  ΤΡΑΙΝΟΣΕ: θα ερευνηθούν εναλλακτικές μορφές και δομές αποκρατικοποίησης.

21.  ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ: η σταδιακά μετάβαση του τηλεοπτικού σήματος από αναλογικό σε ψηφιακό θα απελευθερώσει σημαντικό εύρος του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων. Το σημαντικότερο μέρος της (790-862 MHz) είναι γνωστό και ως «Ψηφιακό Μέρισμα», το οποίο θα αποδοθεί για υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών (κυρίως κινητής τηλεφωνίας). Προβλέπεται παραχώρηση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα των δικαιωμάτων χρήσης του φάσματος αυτούς, με τη συνεργασία της ΕΕΤΤ.

22.  ΟΔΙΕ: Παραχώρηση για 20 χρόνια του αποκλειστικού δικαιώματος Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος για τη διεξαγωγή αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος. Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι: Emporiki Bank.

23.  ΕΛΠΕ:  το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να διαθέσει το 35,5% των ΕΛΠΕ μέσω ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού σε χρόνο που θα έπεται της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος: Nomura.

24.  ΛΑΡΚΟ:  Η ΛΑΡΚΟ είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρώπη. Εξάγει σχεδόν το σύνολο της παραγωγής της στους κυριότερους κατασκευαστές ανοξείδωτο χάλυβα παγκοσμίως.  Τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ (εργοστάσια) στον Άγιο Ιωάννη και στη Λάρυμνα Φθιώτιδος επιστρέφουν εκ του νόμου στο Δημόσιο της 31η.12.2012 λόγω της λήξης της σύμβασης μίσθωσης του 1976.αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα μεταβιβαστούν σε νέα εταιρία που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό, η οποία θα μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να αποκρατικοποιηθεί , ενώ τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ (ορυχεία) θα πωληθούν ξεχωριστά. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος: HSBC.

25.  ΕΛΤΑ: Έως και 90%  των ΕΛΤΑ θα τεθούν προς πώληση. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος: Lazard

26.  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ-ΕΑΣ: επιλεγμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου ΕΑΣ ή και περιουσιακών στοιχείων του θα αξιοποιηθούν. Η επιλογή τους και ο τρόπος αξιοποίησης θα αποτελούν αντικείμενο των συμβούλων αποκρατικοποίησης που θα επιλεγούν.

27.  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΒΕ-ΕΛΒΟ:  Η ΕΛΒΟ ιδρύθηκε το 1972 με την επωνυμία STEYR HELLAS то 1972 και то 1987 –μετά τη μεταβίβαση των αυστριακών μετοχών στο ελληνικό δημόσιο- μετονομάστηκε σε Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων. Η δομή της συναλλαγής θα καθοριστεί μετά την εισήγηση των συμβούλων αποκρατικοποίησης (Τράπεζα Αττικής, KPMG, δικηγορικό γραφείο Ρόκας και συνεργάτες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου