«Πρέπει η Πολιτεία να βοηθήσει κάποιον που έχει ανάγκη αλλά περιμένει με τη σειρά της να κάνει κάτι κι αυτός» δηλώνει ο αντιδήμαρχος της πόλης Μάρκο Φλορίν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το οκτάωρο εργασίας στο δρόμο συμπεριλαμβάνεται σε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα 20 ωρών που προβλέπει και εντατικό πρόγραμμα επιμόρφωσης ώστε ο άνεργος να λάβει το επίδομα των 830 ευρώ το μήνα.
Ο Δήμος του Ρότερνταμ δεν επιτρέπει στον άνεργο καθυστέρηση στο ωράριο, αδικαιολόγητη απουσία ή κατά συρροήν αποτυχία σε συνέντευξη με εργοδότη. Στις περιπτώσεις αυτές το επίδομα περικόπτεται κατά 30% και μπορεί να κοπεί εντελώς αν το λάθος επαναληφθεί.
Σκοπός του προγράμματος είναι να κινητοποιηθούν οι άνεργοι ώστε να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα να μειωθούν οι δαπάνες του Δήμου. Το Ρότερνταμ είναι πόλη 600.000 κατοίκων και αποτελεί το πρώτο λιμάνι της Ευρώπης. Η ανεργία φτάνει το 12% και είναι σχεδόν το διπλάσιο του μέσου όρου της χώρας. Τα προνοιακά επιδόματα των ανέργων στην Ολλανδία δίδονται από τους δήμους και τα ελλείμματα που παρουσιάστηκαν στα ταμεία ανάγκασαν πολλούς δημάρχους να πάρουν από το 2011 σειρά μέτρων που αφορούν τους ανέργους.
Το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε προ ετών στις ΗΠΑ και οι Ολλανδοί το αναμόρφωσαν επί το σκληρότερο. «Δεν πρόκειται για το τέλος του κράτους πρόνοιας» δηλώνει ο Πολ Ντε Μπιρ, καθηγητής εργατολόγος στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ. «Ας πούμε, μάλλον, ότι το Κράτος πρόνοιας μεταλλάσσεται από την αρχική προστατευτική του λειτουργία προς μια σταδιακή αύξηση των καθηκόντων των πολιτών» προσθέτει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου