Ο φόρος στα αγροτεμάχια είναι πιθανό να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τους πολλούς ετεροεπαγγελματίες ιδιοκτήτες.
ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ από το 11% στο 6%, όπως προβλέπει το τελευταίο σενάριο των μέτρων που διέρρευσαν από το υπουργείο Οικονομικών. Από μόνη της η εισαγωγή βιβλίων εσόδων-εξόδων θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως εφαλτήριο για την ανασυγκρότηση του κλάδου και τη δημιουργία σύγχρονων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ενδεχομένως και ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Όμως το «ψαλίδισμα» του ΦΠΑ και –ιδίως- η φημολογούμενη κατάργηση του αφορολόγητου συνιστούν αναμφισβήτητο πλήγμα στην ούτως ή άλλως προβληματική σήμερα ρευστότητα των επαγγελματιών αγροτών.
Λιγότερο προφανείς ίσως αλλά εξίσου σημαντικές για το μέλλον είναι οι ανατροπές που φέρνει ο σχεδιαζόμενος φόρος κατοχής αγροτικής γης (σ.σ. θα αποτελέσει μέρος του ενοποιημένου φόρου που θα επιβληθεί στα ακίνητα). Σύμφωνα με παράγοντες του αγροτικού χώρου, ο εν λόγω φόρος αναμένεται να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τους σημερινούς ετεροεπαγγελματίες κατόχους αγροτικής γης (που όμως δεν ασχολούνται με την καλλιέργειά της) πυροδοτώντας έτσι ένα κύμα μεταβιβάσεων και οδηγώντας στο στον περιορισμό των περιπτώσεων που είναι ευρύτατα γνωστές στην πιάτσα ως «μισακά».
Στο φύλλο του Σαββάτου 29 Σεπτεμβρίου 2012 η Αgrenda μπορείτε να διαβάσετε ένα πολυσέλιδο και αναλυτικό ρεπορτάζ που ρίχνει φως στις φανερές και τις… λιγότερο φανερές επιπτώσεις της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης για τους επαγγελματίες αγρότες αλλά και στο νέο τοπίο που αυτή δημιουργεί για τον κλάδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου