Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ.: Η ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ, ΗΤΑΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΝΕΠΤΥΞΕ Ο ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΗΜΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ



  
 Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη φιλόξενη αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού την Κυριακή 23 Απριλίου 2017, η 19η  εκδήλωση της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού, που σε συνεργασία με τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού διοργανώνουν  για τρίτη κατά σειρά περίοδο. Ομιλητής της εκδήλωσης, τον οποίο παρουσίασε στο κοινό ο συντονιστής της ομάδας Βασίλης Τραούδας, ήταν ο επινοητής των νέων μεθόδων που εφαρμόζονται στην θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο κ. Νίκος Σοφικίτης, καθηγητής Ουρολογίας και Διευθυντής της Ουρολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Πρόκειται για μεθόδους, τις οποίες έχουν αναγνωρίσει και εφαρμόζουν μεγάλες πανεπιστημιακές νοσοκομειακές μονάδες, ουρολογικές κλινικές και ιατρικά κέντρα διεθνώς. Το θέμα που ανέπτυξε ήταν: « Χειρουργική και φαρμακευτική  θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας».     
 Ο κ. Σοφικίτης στην εισήγησή του ανέφερε ότι η ανδρική υπογονιμότητα είναι όχι μόνο ένα προσωπικό πρόβλημα αλλά επιπρόσθετα αντιπροσωπεύει  ένα κοινωνικό πρόβλημα. Σε περιπτώσεις έλλειψης σπερματοζωαρίων στο σπερματικό υγρό, Μικροχειρουργικές Τεχνικές επιτρέπουν την αναγνώριση περιοχών στον όρχη με εστιακή προχωρημένη σπερματογένεση. Από αυτές τις περιοχές είναι δυνατόν να συλλεχθούν σπερματοζωάρια, τα οποία αργότερα να ενεθούν στα ωάρια της συζύγου και τα γονιμοποιημένα ωάρια μετά την τοποθέτησή τους στη μήτρα της συζύγου να δώσουν τη  χαρά της εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση έλλειψης σπερματοζωαρίων στον όρχη, είναι δυνατόν να  γίνει μικροχειρουργική συλλογή σπερματίδων από τα σπερματικά σωληνάρια. Ώριμες κατά προτίμηση σπερματίδες μετά την ένεσή τους σε ώριμα ωάρια είναι δυνατόν να καταλήξουν σε εγκυμοσύνες. 

Φαρμακευτικές ουσίες είναι δυνατόν να βελτιώσουν τη σπερματογένεση στον όρχη. Τέτοιες ουσίες είναι η κιτρική κλομιφαίνη, η τεστολακτόνη, μεταξύ άλλων. Επιπρόσθετα μελέτες από αρκετές ομάδες που εργάζονταν ανεξάρτητα μεταξύ τους, απέδειξαν ότι η αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης 5, όπως η σιλδεναφίλη, η βαρδεναφίλη καθώς και η αβαναφίλη αυξάνουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, πιθανότατα  λόγω της δράσης τους στον προστάτη, δηλαδή αυξάνοντας την εκκριτική λειτουργία του προστάτη. Η αυξημένη εκκριτική λειτουργία του προστάτη συντελεί στην αυξημένη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. 

Σε περιπτώσεις αποτυχίας της χειρουργικής ή της φαρμακευτικής θεραπείας για την επίλυση του προβλήματος του υπογόνιμου άνδρα, η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί μία ελκυστική λύση. 
  Την εκδήλωση παρακολούθησαν και οι  γονείς  του πανεπιστημιακού  Βασίλης Σοφικίτης και  Χαρίκλεια Σιούμη (η οποία κατάγεται από τον Κολινδρό) που ήταν δάσκαλοι στον Κολινδρό  κατά την περίοδο 1950-65.Ήταν έκδηλη η συγκίνησή τους όταν επισκέφθηκαν, μετά από  53 χρόνια, το ιστορικό νεοκλασικό σχολικό συγκρότημα, στολίδι της κωμόπολης,  στο οποίο υπηρέτησαν με ζήλο και αυταπάρνηση, παραδίδοντας στην κοινωνία αξιόλογους πολίτες, όπως εύστοχα ανέφερε ο παλιός τους μαθητής κ. Παπουτσής Αχιλλέας, καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ  εκ μέρους και των πανεπιστημιακών που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και τιμήθηκαν για την συμμετοχή τους με σχετικές εισηγήσεις τους στις προηγούμενες εκδηλώσεις. Οι ηλικιωμένοι πλέον δάσκαλοι, ανέφεραν ότι όλο αυτόν τον καιρό παρακολουθούσαν τη πρόοδο των παλαιών τους μαθητών και ήταν υπερήφανοι που συνετέλεσαν στην επαγγελματική και κοινωνική τους εξέλιξη. Σύμφωνα με τη Διευθύντρια του 1ου Δημ. Σχολείου Κολινδρού Μαρία Πάσχου,  όλοι  οι ομιλητές που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις,  διακατέχονταν από την επιθυμία να προσφέρουν στον τόπο τους και  διακρίνονταν από σεμνότητα,ενώ φανερή ήταν η  συγκινησιακή τους  φόρτιση με αφορμή την παρουσία των συγχωριανών  τους στο ακροατήριο.
    Μετά την εκδήλωση, με συντονίστρια την καθηγήτρια Οδοντιατρικής του ΑΠΘ κ. Ειρήνη  Βουλγαροπούλου – Καραμπούτα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των πανεπιστημιακών, στην  οποία συζητήθηκαν οι μελλοντικές δράσεις της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού.
   Η επόμενη εκδήλωση προγραμματίστηκε για τις 14 Μαΐου 2017 και ώρα 11.00 στην αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού, με ομιλητή τον πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, κ. Γιώργο Στασινάκη και με θέμα "Ζορμπάς και Καζαντζάκης, μια αληθινη φιλία". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  στα πλαίσια του " 2017: Έτος Ν. Καζαντζάκη", με την ευκαιρία της συμπλήρωσης  60 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου συγγραφέα- εκδηλώσεις προγραμματίσθηκαν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς και με αφορμή τα πορίσματα ερευνών που έχουν δείξει ότι ο Γιώργης Ζορμπάς, ο ήρωας του ομώνυμου έργου του Ν. Καζαντζάκη, καταγόταν από τον Κολινδρό Πιερίας.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου