Κυριακή 23 Απριλίου 2017

O ξαφνικός θάνατος του διπολισμού στη Γαλλία

O ξαφνικός θάνατος του διπολισμού στη Γαλλία

Το είχαν προβλέψει οι ειδικοί αναλυτές αλλά κανείς δεν θα το πίστευε πως ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία θα ήταν και η ληξιαρχική πράξη θανάτου για τα δύο κόμματα που πρωταγωνίστησαν στην 5η γαλλική δημοκρατία από το 1958 μέχρι σήμερα.


Το σοσιαλιστικό κόμμα με 6,2% στον πρώτο γύρο βγαίνει εκτός παιδιάς με ότι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό μέλλον του. Οι κληρονόμοι του γκωλισμού, οι λεγόμενοι γαλλική κεντροδεξιά την οποία εκπροσώπησε ο αμφιλεγόμενος Φ. Φιγιόν έρχεται κατά πάσα πιθανότητα 4η και καταϊδρωμένη με ότι αυτό συνεπάγεται για την πολυδιάσπαση του χώρου αυτού. 

Οι δύο νέες δυνάμεις που αναδύονται μαζί με την έκπληξη αυτών των εκλογών είναι η Αριστέρα του Μελανσόν, το νέο φιλελεύθερο-κεντρώο κίνημα του Ε. Μακρόν και βεβαίως η ακροδεξιά της Μ. Λεπέν.

Η πολιτική άλγεβρα είναι σαφής. Στο δεύτερο γύρο ο Ε. Μακρόν μαθηματικά θα κερδίσει τις εκλογές και πολιτικά θα ηγηθεί της συγκρότησης ενός νέου πολιτικού φορέα που θα δανειστεί ισόποσα από την δεξιά και από το σοσιαλιστικό κόμμα. 

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο όπου και θα παγιωθούν οι νέες τάσεις. Με δεδομένη την συγκροτημένη κοινοβουλευτική δύναμη της Μ. Λεπέν που θα κυμανθεί μεταξύ 25% και 30% το ζήτημα θα είναι το πως θα κεφαλαιοποιήσει την εξαιρετική πορεία της στις προεδρικές εκλογές η Αριστερά. Με λίγα λόγια στην επόμενη γαλλική βουλή θα υπάρχουν τρεις βασικές συνιστώσες, αυτή του φιλελεύθερου κέντρου, της ακροδεξιάς και της αριστεράς. 

Αυτά είναι τα  πρώτα εν θερμώ συμπεράσματα από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. 

http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου