Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Σε εξωδικαστική ρύθμιση και τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου


Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ

Ανακούφιση σε χιλιάδες Έλληνες αγρότες αναμένεται να δώσει η πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη για την οριστική διευθέτηση όλων των «κόκκινων» δανείων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και ταλανίζουν σημαντική μερίδα εργαζόμενων στον πρωτογενή τομέα.

Συγκεκριμένα, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του κ. Κόκκαλη, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύσκεψη παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με βασικό θέμα συζήτησης τα κόκκινα αγροτικά δάνεια.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αποσαφήνιση και άρση των ερμηνευτικών δυσκολιών σε σχέση με το σχέδιο νόμου «εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών»,  που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση.
Στη σύσκεψη έγινε ξεκάθαρο πως στο ρυθμιστικό πλαίσιο του νόμου, θα υπάγονται και τα βεβαιωμένα αγροτικά δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.  Με τις νέες διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών όλοι οι αγρότες θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, εφόσον τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων.  Αφορά συνολικά όλους τους πιστωτές τους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,  Τράπεζες, Εφορίες, ασφαλιστικά Ταμεία.
Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι μια δίκαιη συμφωνία με όλους, η οποία θα  βασίζεται στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής της επιχείρησης. Όσον αφορά στο θέμα των πανωτοκιών που απασχολεί τους φορείς θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο.
Να σημειωθεί, είχε προηγηθεί σύσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Βασίλη Kόκκαλη με το ίδιο θέμα των αγροτικών δανείων υπό την Προεδρεία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε τα εξής: «Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για χιλιάδες Έλληνες αγρότες, οι οποίοι πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να διευθετήσουν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αυτό του δανεισμού, ώστε να συνεχίσουν με καλύτερες προϋποθέσεις και απρόσκοπτα να παράγουν, να ζουν τις οικογένειές τους και να συνεισφέρουν στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Στην κατεύθυνση αυτή, η σύσκεψη που είχαμε με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος και της εταιρείας Ενιαίας Ειδικής Εκκαθάρισης Α.Ε, είχε στόχο την πλήρη εναρμόνιση του νόμου για την εξώδικη ρύθμιση των οφειλών, ενός νομοθετήματος προηγμένου νομικού πολιτισμού, τόσο με τις ανάγκες των αγροτών όσο και με την κανονική εφαρμογή και υλοποίηση των ρυθμίσεων.
Έγινε μια καλή αρχή για την οριστική διευθέτηση των αγροτικών δανείων. Η  ανακούφιση των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων θα λάβει χώρα με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και με βασικό μέλημα την ελάφρυνση των πραγματικά αδύναμων δανειοληπτών και όχι των στρατηγικά κακοπληρωτών. Είμαστε σε συνεχή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να φέρουμε σε πέρας μία προσπάθεια με ξεκάθαρα κοινωνικό πρόσημο και αναπτυξιακή στρατηγική κατεύθυνση».
ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ

Βουλεύτρια Πιερίας-ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου