Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Φαρφάλες με χταπόδι και παντζαρόφυλλα

Φωτογραφίες: JESSICA MORFIS
Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄ Μαγείρεμα: περίπου 55΄
Υλικά (για 4 άτομα)
  • 500 γρ. φαρφάλες
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 400 γρ. τρυφερά παντζαρόφυλλα, χοντροκομμένα
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το χταπόδι
  • 1 μέτριο χταπόδι περίπου 1 κιλό, καθαρισμένο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 5 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  • 30 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή
Για το σερβίρισμα
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαρμυρισμένη και στραγγισμένη
  • 15 ντοματίνια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, καλά κοπανισμένος
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι, σε ροδέλες
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι
Διαδικασία


Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το σερβίρισμα και τα αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να τα χρειαστούμε.

Χταπόδι: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.

Bάζουμε το χταπόδι σε ένα μικρό ταψί, με τις βεντούζες προς τα πάνω. Ρίχνουμε τη δάφνη, το πιπέρι, το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Ελέγχουμε τρυπώντας ένα πλοκάμι με ένα καλαμάκι από σουβλάκι.

Αν το καλαμάκι τρυπάει τη σάρκα με μια ελαφρώς μικρή αντίσταση, τότε το χταπόδι είναι έτοιμο. Ξεφουρνίζουμε, βγάζουμε προσεκτικά, για να μην καούμε, το αλουμινόχαρτο, αδειάζουμε σε ένα μικρό μπολ το ζουμί που έμεινε στο ταψί και το κρατάμε στην άκρη. Βγάζουμε το χταπόδι σε ξύλο κοπής και κόβουμε τα πλοκάμια σε λεπτές φέτες (πάχους 1 εκ.) και την κουκούλα σε μικρά κομμάτια. Το βάζουμε σε μπολ μαζί με το ξίδι, το λάδι και τη ρίγανη.

Παράλληλα, σε μια  κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα παντζαρόφυλλα για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Στο ίδιο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε.

Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα παντζαρόφυλλα με το σκόρδο και αλατοπίπερο για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ζεσταθούν καλά.

Προσθέτουμε τις πένες, το ζουμί από το χταπόδι, το χταπόδι και ανακατεύουμε απαλά  να αναμειχθούν ομοιόμορφα τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με το χταπόδι στα πιάτα, μοιράζουμε το μείγμα με τα ντοματίνια πάνω από τα ζυμαρικά και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε
 Ένα ροζέ από Ξινόμαυρο.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου