Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Αυξημένο το ενδιαφέρον για εγκατάσταση νέων γεωργών

Αυξημένο το ενδιαφέρον για εγκατάσταση νέων γεωργών

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον που καταγράφεται στη Δυτική Ελλάδα για εγκατάσταση νέων γεωργών, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν για την ένταξη στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, όπου ήδη έχουν υποβληθεί προς αξιολόγηση 1.820 φάκελοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχουν υποβληθεί 750 φάκελοι από την Αιτωλοακαρνανία, 650 από την Ηλεία και 430 από την Αχαΐα.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα και, όπως ειπώθηκε, ο προϋπολογισμός που έχει δοθεί φθάνει τα 24.700.000 ευρώ. Όμως, σύμφωνα με την Περιφέρεια, «θα πρέπει να υπάρξει μια αύξηση της πίστωσης, αφού τα χρήματα αυτά επαρκούν μόλις για 1.200 νέους γεωργούς και ως εκ τούτου χρειάζονται κι άλλα χρήματα, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των προτάσεων που έχουν υποβληθεί και θα αξιολογηθούν θετικά προς ένταξη».
Επίσης, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, τέθηκαν μια σειρά από προτάσεις σε θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και θα τεθούν από τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου.
Ανάμεσα σε αυτά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,περιλαμβάνεται το ενδιαφέρον από αγρότες για το θέμα του εξηλεκτρισμού αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, όπως και η δακοκτονία, για την οποία ζητείται η αύξηση των πιστώσεων, αφού όπως έχει καταγραφεί, μετά τις πυρκαγιές, οι εκτάσεις με ελιές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, «ο πρωτογενής τομέας είναι ένας τομέας που έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει τη λύση για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη όχι μόνο της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της χώρας». Πρόσθεσε δε, ότι «στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους αγρότες, ιδίως τους νέους ανθρώπους που στρέφονται στην παραγωγή και γι’ αυτό ζητάμε περισσότερους πόρους, ώστε να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου