Τρίτη 25 Απριλίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ ‘’ Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ’’



 
Με ιδιαίτερη τιμή εορτάστηκε η καθιερωμένη ετήσια εορτή προς τιμή του Αγίου Γεωργίου από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας '' Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ'' . Αμέσως μετά την θεία λειτουργία που τελέστηκε στον ομώνυμο ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στον Άγιο Σπυρίδωνα Πιερίας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας, όπου παρουσιάσθηκε ένα μέρος των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου, χορεύοντας παραδοσιακούς Σαρακατσάνικους χορούς.
Τα μέλη του Συλλόγου πρόσφεραν παραδοσιακά εδέσματα σε όλους τους παρευρισκόμενους. Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Λέφας Γρηγόριος τόνισε ότι η εορτή του Αγίου Γεωργίου, συμπίπτει με την εποχή που οι Σαρακατσαναίοι άφηναν τα χειμαδιά και ανέβαιναν στα βουνά για να ξεκαλοκαιριάσουν με τα κοπάδια τους. Επίσης τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος κάνει μια σοβαρή προσπάθεια εξωστρέφειας, πραγματοποιώντας μεγάλες εκδηλώσεις ανοίγματος προς την κοινωνία, προσπαθώντας να πιάσει το παλμό της, και κάλεσε τις Σαρακατσάνες και τους Σαρακατσάνους και περισσότερο τους νέους να πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δίου - Ολύμπου κ. Πούλιος Ιωάννης, ο αντιδήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου και φίλος του Συλλόγου κ. Ζτάνης Γεώργιος, ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Δίου κ. Μπαμπανίκας Νικόλαος, ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνος κ. Γκρίνιας Ηλίας, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πιερίας κ. Κουρινιώτης Ιωάννης, και τέλος ο πολιτευτής με την Ν.Δ κ. Φώντας Μπαραλιάκος οι οποίοι στους σύντομους χαιρετισμούς που έκαναν συνεχάρησαν το Δ.Σ του Συλλόγου για τις πρωτοβουλίες τις οποίες παίρνει προσπαθώντας να φέρει τον κόσμο και την νεολαία κοντά στην παράδοση και προέτρεψαν τους παρευρισκόμενους να είναι δίπλα και να στηρίζουν τέτοιες προσπάθειες.
Μετά το τέλος των χορευτικών όλοι οι παρευρισκόμενοι κάναν έναν μεγάλο κύκλο και χόρεψαν Σαρακατσάνικους χορούς. Το Δ.Σ του συλλόγου ευχαριστεί θερμά τον χοροδιδάσκαλο κ. Τσακνάκη Γεώργιο για την επιμέλεια των χορευτικών, τους μουσικούς που συμμετείχαν αφιλοκερδώς, τα παιδιά των χορευτικών και όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και εύχεται στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες, Χρόνια Πολλά με υγεία, ευτυχία και κάθε καλό στον καθέναν ξεχωριστά.
'' Άγιε μου Γιώργη αφέντη μου και πρώτε καβαλάρη
Αρματωμένε με σπαθί και με χρυσό κοντάρι
Πολλές φορές με γλίτωσες απ΄των Τούρκων τα χέρια...
Αφέντη μου κι Αι Γιώργη μου θα ρθω στην εκκλησιά σου
Θα φέρω οκάδες με κερί και λίτρες το Λιβάνι....''
                                                                      








Το Δ.Σ του Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου