Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Μεγάλο φαβορί ο Μακρόν στον β' γύρο κόντρα στη Λεπέν - Μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων κατά της ακροδεξιάς

                 23,82% ΕΝΑΝΤΙ 21,58% ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Μεγάλο φαβορί ο Μακρόν στον β' γύρο κόντρα στη Λεπέν - Μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων κατά της ακροδεξιάς [photos]

Σκληρή «μάχη» αναμένεται να δώσουν στις 7 Μαΐου Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν, οι δύο υποψήφιοι των γαλλικών προεδρικών εκλογών που αναδείχτηκαν νικητές της αποψινής διαδικασίας – μιας αναμέτρησης που χαρακτηρίστηκε από αναλυτές «σεισμός» για την πολιτική σκηνή της Γαλλίας. 
Mε καταμετρημένες 46 εκατ. ψήφους, ο κεντρώος Μακρόν συγκέντρωσε 23,82% έναντι 21,58% της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, αφήνοντας εκτός του δεύτερου γύρου τα δύο μεγαλύτερα γαλλικά κόμματα – τους Ρεπουμπλικάνους και τους Σοσιαλιστές- για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. 

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Μακρόν ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί του β’ γύρου των εκλογών, με δημοσκόπηση της IPSOS//SOPRA STERIA προβλέπει νίκη του Μακρόν με 62% έναντι 38% της Λεπέν στις 7 Μαΐου. 
Αντίστοιχη δημοσκόπηση της Harris Interactive δίνει ποσοστό 64% στον Μακρόν. 
Πολιτικοί αναλυτές στη Γαλλία μιλούν για «επανάληψη» του σκηνικού του 2002, όταν ο Ζαν Μαρί Λεπέν κατάφερε για πρώτη φορά να οδηγήσει το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» στον β’ γύρο προεδρικών εκλογών. Τότε, ο πατέρας της Μαρίν Λεπέν – με τον οποίο η σημερινή επικεφαλής του κόμματος έχει αποξενωθεί- ηττήθηκε από τον Ζακ Σιράκ, που διεκδικούσε την επανεκλογή του. 
Ο Λεπέν υπέστη τότε συντριπτική ήττα από τον Σιράκ, με τον πρώην πρόεδρο και υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων να συγκεντρώνει 82,2% έναντι 17,8% του ακροδεξιού υποψηφίου. 
Σήμερα, όμως, η έκπληξη ήταν ακόμη μεγαλύτερη, καθώς στην κούρσα των Ηλυσίων Πεδίων πέρασαν ουσιαστικά οι δύο «άουσαϊντερ» της εκλογικής αναμέτρησης. 
O συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, λαβωμένος από τις αποκαλύψεις για την αργομισθία της συζύγου του και των παιδιών του, συγκέντρωσε 11,96% ενώ ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν 19,49%. 
«Θέλω να γίνω ο πρόεδρος των πατριωτών ενάντια στην απειλή των εθνικιστών
«Μέσα σε ένα χρόνο αλλάξαμε το πρόσωπο της γαλλικής πολιτικής σκηνής» δήλωσε ο Μακρόν αργά το βράδυ της Κυριακής, μιλώντας στους εκστασιασμένους υποστηρικτές του. 
«Πρόεδρος Μακρόν, πρόεδρος Μακρόν» φώναζαν οι ψηφοφόροι του ανεξάρτητου υποψηφίου, που διέκοψαν πολλές φορές την ομιλία του. 
Ο Μακρόν τόνισε ότι θέλει να γίνει ο «πρόεδρος των πατριωτών ενάντια στην απειλή των εθνικιστών» και υποσχέθηκε να φέρει την ελπίδα στη Γαλλία αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. 
«Θα απελευθερώσω το λαό από τις αλαζονικές ελίτ» είπε η Λεπέν 
Παρότι ο Μακρόν επιχείρησε να φανεί ενωτικός στα πρώτα του λόγια προς τον γαλλικό λαό, η Μαρίν Λεπέν επέμεινε στην ακραία ρητορική της. 
«Με βάλατε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Θέλω να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου. Το πρώτο βήμα που θα βάλει τον γαλλικό λαό στα Ηλύσια Πεδία έχει ήδη γίνει. Είναι ένα ιστορικό αποτέλεσμα» είπε η Λεπέν, μιλώντας στους ψηφοφόρους τους. 
Η ακροδεξιά υποψήφια χαρακτήρισε, παράλληλα, την πρόκρισή της μια «κίνηση γαλλικής περηφάνιας», ισχυριζόμενη ότι ο λαός «σήκωσε το κεφάλι του». 
«Οι Γάλλοι έχουν τώρα μια πολύ απλή επιλογή. Είτε θα συνεχίσουμε στο δρόμο για την απόλυτη απελευθέρωση είτε επιλέγετε την Γαλλία» δήλωσε η ίδια, και συμπλήρωσε: «Τώρα έχετε την ευκαιρία θα επιλέξετε την πραγματική αλλαγή. Αυτό προτείνω. Μια πραγματική αλλαγή. Είναι ώρα να απελευθερώσουμε το γαλλικό έθνος από τους υπερόπτες ελιτιστές που θέλουν να του υπαγορεύουν πως θα πρέπει να συμπεριφέρεται. Γιατί ναι, είμαι η υποψήφια του λαού». 
Κοινό «μέτωπο» κατά της Λεπέν αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls
Στην καταψήφιση της Μαρίν Λεπέν καλούν υποψήφιοι που δεν καταφέρνουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls. 
Φιγιόν και Αμόν δήλωσαν δημοσίως ότι στηρίζουν τον Εμανούελ Μακρόν, καλώντας τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο τον κεντρώο ανεξάρτητο υποψήφιο.
Κοινό χαρακτηριστικό των δηλώσεών τους, όμως, αποτελεί η έκκλησή τους προς τους Γάλλους πολίτες να μην επιτρέψουν, για κανέναν λόγο, την εκλογή της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.
Ο υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης Φρανσουά Φιγιόν ανέφερε χαρακτηριστικά στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των exit polls, ότι στηρίζει «όχι ελαφρά την καρδία» τον Μακρόν, καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη να μην επιτραπεί σε ένα εξτρεμιστικό κόμμα να αναλάβει την εξουσία.
Παρομοίως, ο Μπενουά Αμόν, υποψήφιος του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος, κάλεσε τους υποστηρικτές του να καταψηφίσουν την Μαρίν Λεπέν και να στηρίξουν Μακρόν.  O Ζαν Λυκ Μελανσόν είναι ο μοναδικός υποψήφιος των εκλογών που αρνήθηκε να στηρίξει τον Μακρόν, λέγοντας ότι οι ψηφοφόροι του θα επιλέξουν μόνοι τους τον καταληλλότερο υποψήφιο. 
Την εκλογή Μακρόν στη γαλλική προεδρία υποστήριξε δημοσίως και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, απευθύνοντας έκκληση στους Γάλλους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες στη δεύτερη αναμέτρηση.
Το ίδιο έπραξε και ο Αλέν Ζιπέ, επίσης πρώην πρωθυπουργός. «Η ακροδεξιά θα οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή», τόνισε και δήλωσε τη στήριξή του στον Εμανουέλ Μακρόν.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ έγραψε στο Twitter ότι στηρίζει τον κεντρώο ανεξάρτητο υποψήφιο στον δεύτερο γύρο. «Ως πατριώτης και ευρωπαίος, βασίζω την εμπιστοσύνη μου στον Εμανουέλ Μακρόν για τις 7 Μαίου. Η Γαλλία θα πρέπει να παραμείνει ευρωπαϊκή!», υπογράμμισε.
«Χαμόγελα» σε Ευρώπη και αγορές 
Χαμόγελα και… ανακούφιση έφερε η πρόκριση του Μανουέλ Μακρόν στον β΄ γύρο των εκλογών, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και το Βερολίνο να σπεύδουν να συγχαρούν τον υποψήφιο και να δηλώσουν την στήριξή τους στο πρόσωπό του. 
«Ο Γιούνκερ συνεχάρη τον Μακρόν για το αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο και του ευχήθηκε επιτυχία για τον επόμενο γύρο», έγραψε στο Twitter ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν. 
Από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ ευχήθηκε επίσης καλή επιτυχία στον Εμανουέλ Μακρόν.
Ο υποψήφιος για την Καγκελαρία και επικεφαλής των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς τάχθηκε, επίσης, υπέρ της υποψηφιότητας του Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας τους δημοκράτες Γάλλους σε ενότητα ώστε στον δεύτερο γύρο γύρο να εκλεγεί πρόεδρος ο Μακρόν «και όχι κάποιος εθνικιστής».
Παρομοίως και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εκτιμήσεις που φέρουν τον Μακρόν να περνάει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι ο Μακρόν «θα βάλει τον ακροδεξιό εξτρεμισμό και λαϊκισμό και ευρωσκεπτικισμό στη θέση τους, στον δεύτερο γύρο».
Θετικά δέχτηκαν το μήνυμα της γαλλικής κάλπης και οι ασιατικές αγορές, με το ευρώ να σημειώνει σημαντική άνοδο. 
 http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου